Puhutsä mulle?

Kuvittelepa itsesi lomamatkalle ulkomaille. Ihmiset puhuvat paikallista kieltä. Olet ollut reissussa jo jonkin aikaa, etkä ole kuullut kenenkään puhuvan suomea koko sinä aikana. Yhtäkkiä havahdut korviisi kantautuviin tuttuihin sanoihin. Mutta puhujat eivät selvästikään ole suomesta. Miten ihmeessä he sitten sitä osaavat puhua? Ja miten he saattoivat arvata, että joukossa on joku suomalainen? Mitä heillä oikein on sanottavanaan?

Apostolien teoissa kerrotaan, kuinka Jeesuksen opetuslapset olivat koolla helluntaina Jeesuksen jo noustua taivaaseen. He näkivät tulenlieskojen laskeutuvan, tulivat täyteen Pyhää henkeä ja alkoivat puhua eri kielillä. Pyhä Henki antoi sanat heidän suuhunsa. Jokainen paikalle osunut kuuli puhuttavan omaa kieltään. Tämä herätti paljon huomiota ja väkeä kerääntyi ihmettelemään. Arvelen, ettei keltään jäänyt huomaamatta jotain erikoista olevan tekeillä.

Tapahtuman pointti ei kuitenkaan ole siinä, kuinka suuren ja näyttävän show’n opetuslapset saivat aikaiseksi. Kyse ei ollut mistään Jumalan mediatempauksesta. Jumala ei halunnut myöskään vakuuttaa ihmisiä lyömättömällä kielitaidolla tai tehdä tilanteesta arvokasta ja hienoa. Opetuslapset puhuivat tarkoituksella juuri niillä kielillä, joita paikallaolijat ymmärsivät. Tuttua kieltä jotta Jumalan viesti voisi koskettaa heitä. Jumalalla oli asiaa, ja on yhä.

Oletko joskus ajatellut, että Jumala ja Raamattu ovat tarkoitettu vain uskovaisille? Semmoisille, jotka niistä asioista ymmärtävät ja osaavat käyttää oikeita termejä? Onko parempi, että itse pysyy niistä riittävän etäällä, kun on ”vain ihan tavallinen”?

Jumalan suuret teot ovat tarkoitettu vielä tänäkin päivänä julistettavaksi samalla tavalla kuin tuona helluntaina. Kun puhumme Jumalasta, tulisi meidän puhua kuulijan kieltä. Sitä, mitä Jumala haluaa sanoa juuri sinulle ja juuri minulle. Hienot korulauseet ja sanavalinnat jäävät täysin arvottomiksi, jos ne eivät tavoita kuulijaa. Eikä Jumala odota meidän muuttuvan jonkinlaisiksi, jotta kelpaisimme Hänelle. Sen sijaan Hän itse on muuttunut meidän kaltaiseksi tullessaan Jeesuksena maan päälle.

Kun kuulet puhuttavan Jumalasta, voit itse valita, miten suhtaudut. Opetuslastenkin puheisiin reagoitiin monella tapaa: osa aidon uteliaasti ja kiinnostuneesti, toiset kuittasivat kaiken arvellen opetuslasten olevan humalassa. Myös sinä voit sulkea korvasi ja päättää, että puheet Jumalasta ovat turhaa höpinää, joka ei kuulu sinulle. Tai voit kuunnella avoimin mielin, mitä Jumalalla mahtaa olla sinulle sanottavanaan. Sillä sanottavaa Jumalalla varmasti on.

Voimme vain kuvitella, mitä olisi tapahtunut, jos Jumala olisi lähettänyt opetuslapset julistamaan kielillä, joita, kukaan ei ymmärrä. Ehkä kaikki olisivat vain kävelleet ohi ja ajatelleet, ettei sanoma kuulu heille. Niin emme halua käyvän.

Senni Nissilä

nuorisotyönohjaaja

Pälkäneen seurakunta

 

Senni Nissilä

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?