111-vuotias klassikkotuoli rantautui Suomeen Pälkäneen kautta

Adirondack-kalusteet valmistetaan oksattomasta männystä tai jättiläistuijasta.

Adirondack -lepotuoli on luultavasti maailman eniten myyty yksittäinen puutarhatuoli. Sen tuntee leveistä kädensijoista, joilla voi pitää kesäjuomia tai vaikkapa kirjaa.

Ensimmäisen Adirondack -tuolin suunnitteli muuan herra Thomas Lee vuonna 1903. Hän vietti kesiään Westportissa, New Yorkin osavaltiossa Yhdysvalloissa Adirondack -vuorilla. Hänen suuri, 22-henkinen perheensä testaili kesäpuuhinaan Thomasin prototyyppejä.

Päädyttyään lopulliseen tuolin muotoon Lee nimitti sitä Westport Plank Chairiksi. Hänen hyvä ystävänsä ja metsästyskaverinsa Harry Bunnell oli myös taitava puuseppä. Niinpä Thomas pyysi ystäväänsä tekemään muutamia tuoleja perheensä käyttöön ja antoi hänelle tekemänsä piirustukset.

Pälkäneläisen Olli Pölläsen yritys Can Am Trade on tuonut klassisen Adirondack -tuolin suomalaiseen kesään.

Bunnell teki tilatut tuolit ja havaitsi tuotteen kaupalliset mahdollisuudet. Kysymättä Leen lupaa hän patentoi tuolin omiin nimiinsä ja teki niitä menestyksellä seuraavat 20 vuotta.

Bunell maalasi tuolit vihreiksi tai ruskeiksi ja varusti ne nimikirjoituksellaan. Myös tuolin nimi muuttui Adirondack -tuoliksi. Ontariossa Kanadassa tuolia tosin kutsutaan nimellä Muskoka -tuoli ja Quebecissä Laurentian tuoliksi.

Tarina ei kerro miten herrojen Lee ja Bunnell metsästysretket sujuivat sen jälkeen, kun Bunnelille oli myönnetty patentti US 794 777 A Leen piirustuksen perusteella vuonna 1905.

 

Kanadan tuliainen levinnyt Eurooppaan

Yhä useammalla Pälkäneveden laiturilla näkee Adirondack -tuoleja, sillä klassikkotuoli on rantautunut Suomeen Pälkäneen kautta. Sitä alkoi Suomessa markkinoida pälkäneläisyritys Can Am Trade Oy.

Pälkäneläinen yrittäjä Olli Pöllänen vaikutti Kanadassa suomalaisten yritysten palveluksessa 16 vuotta ja tutkiskeli samalla mitä Kanadasta voisi tuoda tuliaisina. Nyt Can Am Traden Adirondack -kalusteita myydään parhaissa huonekaluliikkeissä Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Suomessa asiakkaana on muun muassa Vepsäläinen. Tuoleja voi hankkia myös Can Am Traden kotisivujen (www.canamtrade.fi) kautta.

Adirondack -tuolit tehdään oksattomasta männystä. Keväästä 2014 lähtien Can Am Trade on tarjonnut myös luksusmalleja, jättiläistuijasta valmistettuja Adirondack -tuotteita.

Valkoiset tuolit on maalattu Tikkurilan ulkomaalilla. Tuolit toimitetaan kokoonpantuina ja talvisäilytystä varten tuolin voi taittaa kätevästi kasaan.

Tukeva puutuoli taittuu kasaan ja mahtuu pieneen tilaan talvisäilytykseen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?