”Sahalahtelainen askartelija”, määriteltiin Helsingin Sanomien Nyt-liitteessä taannoin Ars Fennica -palkittu Anssi Kasitonni. Samanlaista jäljittelemättömän omaleimaista henkeä edustavat myös monet Sydän-Hämeen kylät.
Hauskoja kesätapahtumia aikaansaavat kylät sijaitsevat usein sivukulmilla ja pitkien matkojen päässä. Niissä on totuttu siihen, että mitä vain voi tehdä, kun järjestää sen itse.
Kesäasukkaat tuovat kyliin kuhinaa loma-aikaan. Mökkiläiset eivät ole pelkästään tapahtumien yleisöä, vaan myös aktiivisia ideoijia ja toteuttajia.
Kuhmalahden perukoilla, Kuhmoisten rajalla sijaitseva Vehkajärvi on tästä hyvä esimerkki. Aktiiviset vapaa-ajan asukit ovat mukana ympäri vuoden, kun entisellä koululla tai Touhulassa kehitellään uusia tapahtumia tai opiskellaan uusia taitoja.
Vehkajärven erikoisuuksiin kuuluu muun muassa heinäkuoro; heinäkuun ajaksi koottava kuoro, joka esittelee lomakauden päätteeksi, mitä harjoituksissa on saatu aikaan. Heinäkuoron tämänvuotinen ohjelmisto kuullaan Touhulassa sunnuntaina 20.7. kello 13.
Vehkajärveläiset harjoittelevat joka kesäksi uuden näytelmän, joka saa ensi-iltansa kesän huipennuksessa, Mansikkajuhlilla.
Pieni kylä on itseään isompi, ainakin jos mittarina pidetään tapahtumien määrää ja laatua. Heinäkuinen Korvissa soi -tapahtumaviikko on tuonut Vehkajärvelle muun muassa tuohitorvikonsertin ja perinteisempiä musiikkitilaisuuksia. Kotikutoisissa tapahtumissa pääsee kokemaan aitoa tunnelmaa ja maaseudun tekemisen meininkiä.
Kesäaikaan Vehkajärven keskuksena toimii entisen koulun kesäkahvio. Kesäkuun puolivälissä avaava kahvio on avoinna päivittäin 10.8. saakka. Kahvio avaa puolilta päivin ja sulkee kello 19. Perjantaisin ja lauantaisin on jatkoaika kello 21:een saakka. Tänä vuonna kesäkahvion yhteydessä toimii myös kirpputori.
Miten kuvata luonto- ja työsuhdetta
Vehkajärveläiset ovat osoittaneet, että sivukulmillakin ollaan ajan hermoilla tekniikan kehityksessä.
Muutama vuosi sitten Vehkajärven digipiiri otti ensimmäisistä älypuhelimista ja maaseudun kännykkäverkosta mittaa: Vehkajärvi-pyöräilyn etenemistä pääsi seuraamaan lähes reaaliajassa nettivideoiden välityksellä.
Digipiiri nosti myös Sydän-Hämeen nettitelevision kynnyksen korkeaksi: ensimmäinen kanavalle ladattu lukijavideo oli Vehkajärvellä työstetty, hienosti juonnettu ja leikattu ohjelma nuutinpäivän juhlista.
Kylän nettisivut ovat kehittyneet nettijulkaisuksi. Kylän asioista kiinnostuneille lähtee automaattisesti uutiskirje. Nettisivuilta löytyy myös kalenterisynkronointi, josta moni yritys voi ottaa mallia.
Heinäkuisen Korvissa soi -tapahtuman yhteydessä järjestettävään Digivestivaaliin kuuluu muun muassa Visku -valokuvauskilpailu. Se haastaa tutkimaan ihmisen suhdetta työhön tai luontoon. Kisaan voi osallistua myös on 3–7 kuvan sarjalla, joka kertoo vapaavalintaisesta aiheesta.
Digikuvat toimitetaan sähköpostitse osoitteeseen eino.vehkajarvi@ryppyotsa.com tai postitse osoitteeseen Osuuskunta Ryppyotsa, Kuusisentie 84, 36880 Vehkajärvi tai Vehkajärven kesäkahvioon.
Kisan kuvia ihastellaan Touhulan isolla screenillä Digivestivaalin yhteydessä. Visuaalisuuden ammattilaisista koostuva tuomaristo tekee työnsä yleisön edessä ja valitsee kuvien joukosta sarjojen ja koko kilpailun Viskun.