Kirsi Nurminen ja Lotta Ansakorpi lähtevät Sappeeseen silmät loistaen

Yhden tähden hotellista löytyi uusi koti

Kirsi Nurminen ja Lotta Ansakorpi nähdään kesällä Sappeessa.

– Joo tulen, tulen, oli näyttelijä Kirsi Nurmisen empimätön vastaus Heikki Vihisen ja Lotta Ansakorven esittämään kysymykseen.

Kaksikko oli juuri aloitellut uuden kesäteatterinäytelmän kirjoittamista, kun Ansakorpi oli saanut vahvan tunteen siitä, että Nurminen olisi oiva valinta yhdeksi pääosan esittäjäksi. Nurminen suostui, vaikkei vielä tuossa vaiheessa täysin tiennytkään, mihin oikeastaan oli ryhtymässä.

Syntymässä oli Yhden tähden hotelli, Sappeen kesäteatterin uusi musiikkinäytelmä.

Kun muukin näyttelijäkaarti hahmottui vikkelästi, käsikirjoittaminen helpottui entisestään; hahmoilla oli oikeat kasvot. Nurmisen ja Ansakorven itsensä lisäksi mukana ovat Mikko Rantaniva, Manu Havisalmi, Anette Ekholm ja muusikko Jorma Kääriäinen.

– Minulla on tässä vähän jännät paikat, kun perhe vaihtuu, tekijäryhmästä toiseen siirtynyt Nurminen tunnustaa.

Hän siirtyi monen kesän jälkeen uuteen yhteisöön työskenneltyään pitkään maalaiskomedioiden parissa muun muassa televisiokuvauksissa ja Pyynikin kesäteatterilla. Ansakorven ja Havisalmen Nurminen tunsi jo ennestään, mutta koko Yhden tähden hotellinryhmä löysi yhteisen sävelen hyvin nopeasti.

– On aika hyvä merkki, jos töissä kaikilla tuntuu siltä, ettei haluaisi lähteä aivan vielä kotiin. Odotan innolla kesää, kun pääsemme viettämään aikaa yhdessä muuallakin kuin lavalla. Hyvä henki heijastuu varmasti yleisölle asti, näytteleminen kun on kumminkin sellaista henkilökemiahommaa, Ansakorpi tuumaa.

 

Kesäkuussa isoihin ympyröihin

Yhden tähden hotellin ensi-iltaan Sappeen kesäteatterissa on nyt pari viikkoa aikaa. Harjoituksia on vedetty läpi jo alkuvuodesta lähtien, mutta varsinaisella esityspaikalla on käyty lähinnä tutustumiskäynneillä.

– Kesäkuun puoliväliä ennen siirrymme Sappeeseen, jossa esitys saa lopullisen muotonsa. Näyttämö on Sappeessa isompi kuin harjoituksissa, joten lähinnä oikeat ajoitukset tulemisissa ja menemisissä vaativat erityistä harjoittelua, Ansakorpi luonnehtii.

Teatteriympäristö miellyttää niin Nurmista kuin Ansakorpeakin. Työporukalla on mahdollista majoittua työviikon ajaksi Sappeeseen, laulaa karaokea mökissä neljän seinän sisällä ja paikalta on helppo lähteä vaikka erilaisille kesäretkille. Toisaalta sijainti on sen verran keskeinen, että pitkää viikonloppua on mahdollista lähteä viettämään kotinurkkiin tai omalle mökille.

Musiikkinäytelmä kertoo korpihotellin rempseästä pitäjästä, joka on hotellinsa kanssa taloudellisesti tiukassa paikassa. Hotelliin saapuu sattumalta samanaikaisesti vieraaksi onnea säteilevä vastavihitty pari ja omaa parisuhdettaan eron partaalla puiva pariskunta. Tämän joukon keskelle pöllähtää vielä tunnettu iskelmätähti Kari ”Kerma” Koistinen, ja näistä lähtökohdista alkaa rakentua esitys, jota Ansakorpi kuvaa pahaenteisistä lähtökohdista huolimatta hyvän mielen komediaksi.

– Ei pokka tahdo pitää vieläkään harjoituksissa kaikissa kohdissa, hän paljastaa.

Isossa roolissa esityksessä on musiikki. Siinä mielessä Jorma Kääriäinen oli luonteva valinta iskelmätähden rooliin, ja toisaalta hänen liittymisensä joukkoon uskotaan tuovan Sappeeseen myös muita kuin perinteisimpiä kesäteatterikävijöitä. Nurminen ja Ansakorpi antavat muusikolle täydet pisteet tavasta, jolla hän on sulautunut näyttelijöiden joukkoon.

– Jorkka on ollut tosi innoissaan. Hän oli sitä paitsi meistä varmaan ensimmäinen, joka osasi repliikkinsä kunnolla, Nurminen hymähtää.

Yhden tähden hotellia säestää nelihenkinen bändi. Samat muusikot soittavat Kääriäisen kanssa joka perjantai teatteriesityksen jälkeen Sappeen Huipussa pidettävällä keikalla.

 

Musiikkia, maestro!

Musiikki solahti osaksi kokonaisuutta niin käsikirjoittajan kuin näyttelijänkin mukaan luontevasti. Laulujen ja kohtausten on haluttu tukevan toisiaan, ja esitykseen on pyritty saamaan linjakkaasti mukaan kappaleita eri vuosikymmeniltä.

– Uskon, että valtaosa yleisöstä tunnistaa lähes kaikki kappaleet. Niitä on klassikkohiteistä nykypoppiin, Ansakorpi arvelee.

Laulua ei ole soviteltu yksinomaan Kääriäisen varaan, vaan hänen lisäkseen muun muassa Ansakorpi ja Nurminen pääsevät esittelemään laulutaitojaan. Musiikki kattaa jonkin verran eri tyylilajeja, mutta aivan äärimmäisyyksiin ei ole lähdetty.

– Räppiä ei ole luvassa… ellei sitten loppumetreillä tule vielä uusia sovituksia, Nurminen nauraa.

 

Heikki Vihisen ohjaama ja käsikirjoittama Yhden tähden hotelli Sappeen kesäteatterissa saa ensi-iltansa 25. kesäkuuta. Viimeinen näytös pidetään 30. elokuuta. Jorma Kääriäinen ja Yhden Tähden Orkesteri esiintyy Tapahtumakeskus Huipussa perjantaisin iltanäytöksen jälkeen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?