Luomua

Keskusteluja ja kuovintaa – kesä luomutilalla

Martti Grönforsin, 73, ensimmäinen lomamatka oli ”ei mainitsemisen arvoinen” ruotsinlaivareissu. Sittemmin hän on matkustanut paljon. Kuusi vuotta sitten Grönfors toi harrastuksensa parhaan osan, kulttuureihin tutustumisen, Pälkäneelle.

Kuusi vuotta sitten Grönfors ilmoittautui isäntätilaksi WWOOF- sivustolle, jonka avulla vapaaehtoiset löytävät luomutilan jossa voivat työskennellä.

Kulttuurit keskenään sulassa sovussa.

WWOOF tulee sanoista World Wide Oppportunities on Organic Farms. WWOOF  on luomutilojen oma organisaatio.

Näiden kuuden vuoden aikana Grönfors on ehtinyt tutustumaan lähes sataan uuteen ihmiseen. Nyt hänen luonaan asuu Roomasta saapunut Beti Liam, 32.

Liam on ollut Pälkäneellä kuukauden.

─ Aluksi järkytyin hiljaisuutta ja kaipasin ystäviäni. Työskentelen Roomassa baarimikkona ja olen ihmisten ja juhlahumun ympäröimänä. Suomessa on niin rauhallista ja hiljaista.

Grönforsin luona ei kiirehditä. Hänen tilallaan ei kasvateta ruokaa myytäväksi, vaan se jaetaan ystävien kanssa. Päivien aikataulu on joustava: herätään kun herätään ja mietitään sitten mitä tehdään.

─ Meillä ei ole lehmiä lypsettävänä, Grönfors nauraa.

Grönfors on tutustuttanut Liamin puutarhatöihin ja luontoon.

─ Tämä on ensimmäinen kertani kunnolla luonnossa. Kaikki Suomessa on minulle uutta ja halusin nimenomaan tulla Suomeen vapaaehtoistyöhön.

Martin tilasta innostuin lukiessani hänen profiilinsa kuvauksen netissä. Kun sain tietää hänen olevan sosiologian professori, ajattelin, että olisi mielenkiintoista tutustua häneen, Liam kertoo.

Liam on opiskellut kotimaassaan Italissa filosofiaa. Grönfors ja Liam kertovat, että heillä on hienoja keskusteluja keskenään, sillä heillä on paljon yhteisiä kiinnostuksen kohteita, kuten luomuviljely ja antropologia.

Hiljaisuus ja jokamiehenoikeus – suomalaisuutta parhaimmillaan

Martti Grönfors pyrkii auttamaan vieraitaan uuteen kulttuuriin sopeutumisessa. Viikonloppuisin hän vie heitä käymään vaikkapa Hämeenlinnassa tai Hauhossa.

Jos säät sallivat, uidaan kesällä paljon. Hän ja Beti Liam ovat jo käyneet kalassa Pinteleenjärvellä. Liam sai 3,5 kg painavan hauen. Kala oli ikuistettava kuvaan, jossa italialainen pitelee kalaa riemukkaan ja ylpeän näköisenä. Ulkomaalaisille vieraille suomalainen jokamiehenoikeus on huumaannuttava.

Grönfors kertoo vierailleen Suomesta ja suomalaisuudesta. Esimerkiksi hiljaisuuden merkitys on hyvä tietää: ei ole kyse siitä, etteivätkö muut pitäisi sinusta. Suomessa vain on sallittua olla hiljaa. Vieraat saavat kunnon sukelluksen suomalaisuuteen, kun heidät tutustutetaan ystäville ja sukulaisille ja otetaan osaksi perhettä.

─ Autan heitä myös neuvomalla maatilan askareissa. Monilla ei ole kokemusta ennestään.        Useimmat vieraistani ovat valistuneita, mukavia ihmisiä. Meillä on kivaa, eikö?

kysyy Grönfors Liamilta.

─  Joo, Liam myötäilee suomeksi.

Puutarhatöiden lisäksi Liam on opiskellut Suomessa myös kieltämme. Hänen mukaansa suomen kieli on sääntöjensä kanssa loogista.

Aiemmin Liam on käynyt Suomessa kielikurssilla, joka järjestettiin Helsingissä. Loppukesäksi hän aikoo palata Helsinkiin ja ehkä etsiä myöhemmin sieltä myös töitä.

Kasvatuksen alla on niin paprikaa kuin chiliäkin.

Aina löytyy jotain möyrittävää

Grönforsin mukaan vapaaehtoispaikan löytäminen yhdistyksen kautta on luotettavaa.

─ Jos isäntien käytös on häiritsevää tai epäasiallista, lentää nopeasti pois listoilta,

hän kertoo.

Suomessa organisaatioon kuuluvia luomutiloja on yhteensä 30, Lappia myöten. Grönforsin tilaa lähin löytyy Kuhmoisista.

WWOOF ollut toiminnassa 70-luvulta lähtien. Vapaaehtoistyössä rahaa ei vaihdu isännän ja vapaaehtoistyön välillä, joten työviisumeita ei tarvita.

Organisaation edustama ideologia tuo samanhenkisiä ihmisiä yhteen ja antaa molemmille osapuolille uusia kokemuksia.

─ Pari vuotta sitten Abu Dabissa hiekan keskellä asunut japanilaisenglantilainen perhe oli haltioissaan kaikesta vihreästä. He eivät malttaneet edes viedä tavaroita sisälle, vaan juoksivat suoraan pellolle.

Kerran heräsin kahdelta yöllä ja huomasin perheen 10-vuotiaan tytön kitkemässä pellolla.

Äiti ja tytär myös harjoittelivat huilun soittamista pusikossa. Se oli upeaa, Grönfors muistelee.

Vaikka Grönfors tarvitsee tilalleen apua jo ikänsä ja kuntonsa takia, on vieraista myös seuraa. Hän kertoo oppineensa heiltä paljon, muun muassa suvaitsevuutta, avarakatseisuutta ja suurpiirteisyyttä. Hänen mukaansa kaikille ei kuitenkaan sovi vapaaehtoisten majoittaminen.

─ Joskus tilallani on ollut yhtä aikaa jopa seitsemän vapaaehtoista. Kyllä täällä aina löytyy jotain möyrittävää.  Kaksi apuria on ihanteellinen määrä ja yksikin on tarpeeksi jos kyseessä on hyvä ihminen,

Grönfors hymyilee.

Toisinaan hän on miettinyt, kykeneekö hän enää tulevaisuudessa toimimaan isäntänä vierailleen.

Talvensa Grönfors viettää toisessa kodissaan Sri Lankassa.  Helmikuussa hän palaa takaisin Pälkäneelle valmistelemaan seuraavan kesän istutuksia, sillä kaikki tilan antimet kasvatetaan siemenestä lähtien.

Koko kesä nautittavana

Suomen kesä on upea, eikä Grönfors ole koskaan matkustanut kesäaikaan. Suomessa Liam pitää erityisesti raikkaasta ilmasta, jota hän jää Italiassa kaipaamaan.

Molempien miesten mukaan ihmiset ovat kesäisin paljon paremmalla tuulella.  Kaikkialla toivotellaan hyvää kesää, mutta Liamin mukaan samanlaista toivotusta ei ole Italiassa.

Grönfors ei kaipaa kesäksi muuta tekemistä kuin tilansa askareet. Mihinpä sitä lähtisikään, kun kotona on niin mukava olla. Tänä kesänä hänelle on tulossa vielä monta vierasta, monta uutta ystävää.