Taideleiri: Sirkuksen taiteellista olemusta etsittiin muovaten, maalaten, piirtäen, taipuen

Tärkeintä että taide on kivaa

Aitoon taideleiriläiset ovat itse teoksensa materiaalina.

Loma, aurinko, veden välke. Lintujen konsertti, oma ja kavereitten kikatus. Lupa roiskia väriä pensselillä rummutuksen tahtiin. Vastaleikatulle tuoksuva nurmi, jonka päälle rakennetaan ihmisveistos.

Siinä on ensinäkymä lasten nelipäiväiseltä taideleiriltä, jolla 20 lasta ja nuorta aloittivat kesälomansa viime viikolla Aitoossa.

– Kaikkein tärkeintä meille on, että leiriläisillä on täällä kivaa ja jokaiselle jää hyvä ja positiivinen mielikuva. Toivomme, että jokainen voi nauttia tekemisestä ja siitä, että erilaisia töitä arvostetaan, kertoo keraamikko Taija Ahonen, toinen leirin ohjaajista.

Hän ja kuvataiteilija Tiina Poutanen painottavat, että taideleirillä keskeistä on omistautuminen taiteelle.

– Tavoitteemme on, että täällä jokainen pääsisi kokeilemaan erilaisia työtapoja. Leiriläisillä on rauha keskittyä, kun ei tehdä muuta, Taija Ahonen sanoo.

Leirillä voi löytää myös uusia kavereita, jotka ovat kiinnostuneita samoista asioista. Leiriläisiä tulee eri puolilta Pälkänettä ja myös muilta paikkakunnilta, joten kaikki kohtaavat uusia kasvoja.

– Hienoa, että saimme aurinkoisen ilman, että voi hyödyntää pihaa mielin määrin. Aitoon koulutuskeskuksessa on muutenkin hyvät tilat taideleirin pitämiseen, Ahonen kiittää.

Aina taideteokseen ei tarvita muuta kuin kekseliäisyys ja taito. Yks kaks isompien leiriläisten ryhmä muotoilee nurmelle suuren kuusen varjoon taideteoksen, joka materiaalina ovat leiriläiset itse.

 

Itse tehtyä maaleja myöten

Roiskemaalaus tehdään itse valmistetuilla väreillä.

Paahtava helle ei hidasta lapsia, jotka juoksuttavat väripurkkeja ja pensseleitä odottamaan varjoon rakennuksen seinustalle. Purkkien pohjalla ei ole mitä tahansa

maalia, vaan kananmunasta, pigmenttijauheesta ja syljestä itse tehtyä väriä, jota käytetään roiskemaalaukseen.

– Kivikautinen menetelmä, joka on toimiva edelleen, Tiina Poutanen selittää.

Hän ottaa välineikseen muoviämpärin ja leveän teippirullan ja alkaa rummuttaa tahtia. Lapset kiertävät maahan pingotettua pahvilevyä piirissä ja roiskivat rytmikkäästi väriä siveltimillään. Vähitellen pahville syntyy abstrakti maalaus, joka auringossa kuivattamisen jälkeen leikataan palasiksi.

Jokainen ryhmäläinen saa työstää omaa palaansa piirtämällä ja leikkaamalla siihen mieleisiään sirkushahmoja. Sirkus on tällä kertaa leirin teema, mutta tekniikkoja on käytössä useita ja näkemyksiä niin monenlaisia kuin on leiriläisiäkin.

Yhteistyössä luodun roiskemaalauksen jälkeen siirrytään sisälle jatkamaan töitä. Nuorempien leiriläisten ryhmä on piirtänyt oman perheensä siten, että kaikki on kuvattu sirkushahmoina.

– Kaikki täällä on ollut yhtä kivaa, selittää 7-vuotias Emil Penttilä viimeistellessään huolellisesti väritettyä kuvaa äidistä, isästä, isosisko Kaislasta ja hänestä itsestään.

Uusia tekniikkoja ja ajatusaikaa

Samaan aikaan sisällä Aitoon koulutuskeskuksen kuvataideluokassa 12-vuotiaat Aino Kettunen ja Niko Rautavamaalaavat sirkusaiheisia savitöitään yhdessä

Niko Rautava ja Aino Kettunen maalaavat savitöitään polttoa varten.

toisten isompien ryhmäläisten kanssa. Leiri huipentuu iltapäivällä näyttelyyn, jota vanhemmat saavat tulla katsomaan. Siksi on kiire saada kaikki niin valmiiksi kuin mahdollista.

Savityöt voidaan tosin polttaa keramiikaksi vasta leirin päätyttyä.

Sekä Ainon että Nikon mielestä taideleiri on oikein sopiva aloitus kesälomalle.

– En ole ollut ennen osallistunut tällaiseen, mutta näin lehdessä ilmoituksen ja ajattelin, että se voisi olla kivaa, Aino kertoo.

Eikä hänen tarvinnut katua valintaa. Tutun maalaamisen ja piirtämisen lisäksi leirillä on kokeiltu muun muassa keramiikalla painamista grafiikan tapaan, ja töihin on tehty oikeat monotypiamerkinnät.

– On ollut hienoa tehdä erilaisia juttuja, joita koulussa ei ole päästy tekemään. Täällä on paremmin aikaa kaikkeen kokeilemiseen, Aino tuumii.

Emil Penttilä piirsi sirkusperheen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?