Pirkko Syrjänen palaa pappansa kauppaan

Munkki & Rinkeli laajentaa valikoimaansa

Pirkko Syrjänen odottaa innoissaan tulevaa kesää Kuohijoella ja toivottaa niin asukkaat kuin kesäasukkaatkin tervetulleeksi Munkkiin & Rinkeliin.

Puutikkalan kyläkauppa Ahonsyrjän suljettua ovensa Pirkko Syrjänen ei ole jäänyt toimettomaksi. Kuohijoella taas kesäksi ovensa avaava Munkki ja Rinkeli -kahvila saa Pirkon vahvistuksekseen.

– Kun tätä energiaa vain pulppuaa, niin jotain on tehtävä. Olen ihan innoissani tulevasta kesästä, Pirkko Syrjänen hymyilee.

Mika Tervaniemi on vaimonsa kanssa pyörittänyt Munkkia ja Rinkeliä Kuohijoen kylällä jo kolme kesää. Suussa sulavat itse leivotut munkit toki valikoimassa säilyvät, mutta tänä kesänä valikoima myös laajenee.

– Myynnissä on jäätelöä, makeisia ja juomia. Lähituotteita, eineksiä ja muuta tavaraa on tarkoitus lisätä pikkuhiljaa asiakkaiden tarpeiden ja toivomusten mukaan. Myös sopivaa suolaista syötävää lisätään valikoimaan, niin tänne voi pistäytyä vaikka aamiaiselle, Pirkko Syrjänen kertoo.

Mahdollinen keittopäiväkin on suunnitelmissa. Yleisön pyynnöstä myyntiin tulee myös kesäkukkia. Pirkko Syrjänen työskentelee puodissa tulevana kesänä torstaisin ja perjantaisin, Mika Tervaniemi alkuviikon.

 

Kyläkirjaprojektia ja mukavaa yhdessäoloa

Puodin ovet aukeavat avajaisten merkeissä lauantaina 14.6. ja ovat avoinna keskiviikosta sunnuntaihin todennäköisesti elokuun loppuun asti. Kahvila on kiintopiste Kuohijoen kesässä, ja sinne kokoonnutaan vaihtamaan kuulumiset. Kukkiaa kiertäville pyöräilijöille Munkki ja Rinkeli on myös oiva taukopaikka, kuten myös melojille ja veneilijöille.

– On tuosta ovesta joskus kaatunut sisään joku melkein pyörtymässä oleva pyöräilijä, Mika Tervaniemi naureskelee.

Kahvilan yhteydessä olevaa tilaa tarjoiluineen voidaan vuokrata erilaisiin tilaisuuksiin. On pidetty syntymäpäiviä, kesä- ja sukujuhlia.

– Kolmekymmentä ihmistä tähän mahtuu kahvittelemaan ja parikymmentä henkeä vielä terassille, Mika Tervaniemi kertoo.

Leila Palon ja Anne Yli-Kipparin viimeistä silausta vaille valmis Kuohijoen kyläkirja-projekti aiotaan myös saada uudelleen käyntiin tänä kesänä.

– Täällä Munkissa ja Rinkelissä voitaisiin kokoontua vaikka perjantai-iltaisin ja kerätä vielä täydentäviä tietoja sukujen vaiheista ja henkilöistä, Syrjynen ja Tervaniemi suunnittelevat.

Nyt on siis mahdollisuus tuoda puuttuvia valokuvia ja kertoa unohtuneita tarinoita Kuohijoelta kirjattavaksi kansien väliin.

Ja vaikka sadepäiviä emme kesäksi toivokaan, niidenkin ratoksi paikka tarjoaa virikettä, muun muassa kirpputoritoimintaa. Kirpparin kirjahyllystä saa luettavaa aurinkoiseen laiturinnokkaan.

 

Paluu juurille

– Minulle tämä on ikään kuin paluu juurille, Pirkko Syrjänen kertoo.

Rakennus, missä Munkki ja Rinkeli sijaitsee, on nimittäin hänen mummulansa. Paikalla Kuohijoen kyläkauppaa pyöritti aikanaan Syrjäsen pappa Aleksi Ankeriasniemi ja sen jälkeen enot Ahti ja Jukka Ankeriasniemi.

– Täällä olen papan kaupassa aikoinaan ensimmäisen kerran ryynejä pussittanut, Pirkko muistelee ensimmäistä kosketustaan kauppiasmaailmaan.

Kyläkauppa oli Puutikkalassakin se paikka, missä tavattiin ihmisiä.

– Toivottavasti puutikkalalaisetkin löytävät tiensä nyt tänne, nainen toivottaa kaikki kesäasukkaat tervetulleeksi Munkkiin & Rinkeliin.

Aleksi ’Assi’ Ankeriasniemi puodissaan 1960-luvulla. Kuva on Kuohijoen kyläkirjaan tulevaa aineistoa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?