Pernavestarit ovat ylistys lähiruualle ja pälkäneläiselle perunalle.

Rosamunda van Gogh esittelee mukulansa

Lady Nicola, rouva Rosamunda ja miss Blue Congo odottavat grilli kuumana Pernavestareita.

Kostian Wanhan ajan markkinat ovat kuolleet, eläkööt Pernavestarit! Pälkäneläisen lähiruuan ympärille puuhataan kunnon markkinameininkiä korvaamaan viime kesänä Kostian juhlavuoteen päättynyttä tapahtumaa. Hyvästä konseptista ei luovuta: tarjolla on yleisen markkinahumun lisäksi ruokaelämyksiä ja käsitöitä, näyttely ja kilpailuja perunan innoittamana.

Kirjoitustaidottomien sisäelinfestivaaleiksikin herjattu Pernavestari on pitkälti Pälkäne-Seuran puuhanaisten Paula Härkösen ja Helena Tiililän käsialaa. Tiililän mukaan osa murehti markkinoiden loppumista, ja jotain piti keksiä. Sysäys tuli rekkakuskin suusta, ja murreilmaisu laitettiin heti jatkojalostukseen. Alun perin Härkönen ajatteli tuupata lähiruokatapahtuman järjestelyt MTK:lle ja tuottajille, mutta sieltä pallo palautettiin takaisin. Mukaan saatiin myös paikallisia yrityksiä.

Helena Tiililä seuraa perunoiden kasvua ja kommentoi sitä blogissaan. Mukana perunanistutuksessa myös Paula Härkönen.

Pontevana perunasäkissä

Toukokuussa naiset kylvivät perunaa peltoon kuokkapelillä. Tiililä aikoo päivittää blogia kasvuvaiheista osoitteessa www.pernavestari.wordpress.com. Lauantaina 26.7. mahdollisesti maistellaan uusia perunoita, mutta ruuanvalmistukseen on tilattu vanhaa satoa.

Toukokuun yleisenä ravintolapäivänä perunanaiset tarjosivat esimakua ruuista perunasäkkeihin pukeutuneina – tietenkin. Grillissä valmistetut perunaherkut maistuivat matonpesurannassa. Nimilapuista saattoi tunnistaa lady Nicolan, rouva Rosamundan ja miss Blue Congon.

Festivaali-innostus karkaa välillä ilmoille Tiililän hihityksenä, eikä Härkönenkään jää kakkoseksi.

– Minä nyt innostun vaikka heinäseipäänä olosta! Helena nyt on vielä täyspäisen maineessa, mutta… Härkönen kuvailee vestarin suunnittelua.

– Paulalla taas on erinomainen kyky sekä innostua että myös toteuttaa asioita, Helena Tiililä huomauttaa.

Ohjelmasta löytyy myös paljon puuhaa perheen pienille ja nuorille perunapainannasta säkkihyppelyyn.

 

Tarjolla perunagourmeeta

Pälkäne-viikon ohjelmaan kuuluvilla Pernavestareille oman keittiönsä pystyttävät myös tunnetut keittiömestarit Heikki Ahopelto ja Juha Niemiö, samoin Heikki Penttilä. Uusia perunaherkkuja houkutellaan esiin reseptikilpailulla. Loppukilpailuun päässeistä resepteistä valmistetaan makeita perunaleivoksia yleisölle myytäväksi. Voittajan valitsee Juha Niemiön, ruokatoimittaja Aila Pakarisen, martta Leena Jaakkolan muodostama raati. Kilpailureseptit voi pudottaa K-Supermarketin tai S-marketin palautuslaatikkoon. Palkintona on pärekopallinen herkullisia ja hyödyllisiä tuotteita.

– Parhaiten pärjää omalla tai vähintäänkin tuunatulla reseptillä. Eihän se ole kivaa, että jostain lehdestä vain napataan valmis ohje, Tiililä muistuttaa.

Keskelle koulun pihaa tulee telttaan perunabasaari ja ulos myyntipöytiä. Tuottajat ja markkinamyyjät voivat varata myyntipöytiä vielä kesäkuun 13. päivään saakka.

 

Pernavestarit 26.7.

- Pälkäne-Seuran infopiste, lisäksi myynnissä seuran tuotteita ja arpoja

- Juha Niemiön, Heikki Penttilän ja Heikki Ahopellon keittiöt

- Pälkäneen maa- ja kotitalousnaisten ruokala.

- partiolaisten keittiö

- kahvila, jossa perunaleivoskilpailun tuotteita

- Marttojen niksipiste

- perunanäyttely avoinna koko Pälkäne-viikon

- lasten peuhupaikka olkikasassa

- pernataikuri Esko Tuovinen, nuorisobändi Kummone.

Kilpailujen palkintoina Timo Niemisen tekemiä pärekoppia, joissa paikallisten kauppiaiden
lahjoittamia tuotteita.

Vestarin päävastuullinen järjestäjä Pälkäne-Seura ry. Tukijoina K-Supermarket, S-Market, Rautia Järvenpää, Siwa, Aapiskukko, Löytötex, Pälkäneen kunta ja Pälkäneen MTK.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?