Kesän taidenäyttelyitä: Arkissa ja Rönnvikin viinitilalla on saman taiteilijan erilaiset näyttelyt

Musiikki ja menneet ajat viestivät Anneli Väyrysen taiteessa

Pälkäneen kirjaston näyttelytiloissa nähdään kesäkuussa Anneli Väyrysen taidetta. Kuvassa näkyy Väyrysen hiilellä tehtyjä tanssijataraiheisia töitä.

Tänä kesänä Pälkäneellä saadaan nauttia kahdesta Anneli Väyrysen näyttelystä. Jo perinteeksi muodostuneen Rönnvikin viinitilan kesänäyttelyn lisäksi Väyrysellä on näyttely Pälkäneen pääkirjasto Arkissa kesäkuun ajan.

Taideteosten jakaminen kahteen eri näyttelyyn ei tuottanut taiteilijalle päänvaivaa:

– Ei ollut vaikeuksia jaotella teoksia, sillä Rönnvikin kahvilan vanhat hirsiseinät määräsivät sen, mitkä työt sopivat sellaiseen miljööseen, Väyrynen kertoo.

Pälkäneen kirjaston näyttelytila on myös suuresti taiteilijan mieleen.

– Tulin käymään lukusalissa viime kesänä ja pidin tilasta heti.  Tämä on myös ollut kaikista ihanin paikka asetella, ei missään ole ollut näin helppoa ripustaa. Yleensä saa aina kiipeillä pitkin seiniä, Anneli Väyrynen sanoo tyytyväisenä ja katselee juuri valmiiksi saamaansa ripustusta kirjaston valoisassa näyttelytilassa.

Taiteilija on asetellut taideteokset keskustelevaksi kokonaisuudeksi. Yhtä seinää koristavat värikkäät ja elämäniloa pulppuavat lapsiaiheiset taulut. Vastapäätä värikylläisyyttä on vastakkaiselle seinälle aseteltu mustavalkoiset hiilipiirrokset.

– Viime aikoina minulla on ollut mustavalkoinen vaihe. Olen tehnyt hiilellä pelkistettyjä töitä ja käyttänyt yksinkertaista viivaa, Väyrynen kuvailee.

Hiilipiirrossarjassa esiintyvät soreasääriset tanssijattaret ikuistettuina varmoilla hiilen vedoilla. Selkeä ja kaunis viiva kertoo taiteilijan käden varmuudesta ja kokemuksesta: vain kova harjoitus voi saada taiteilijan kädenjäljestä näin herkän ja ehjän. Tilan keskimmäiselle seinälle on aseteltu kauniita öljyvärimaalauksia, joiden joukosta löytyy myös taiteilijan tavaramerkki: joutsenaiheinen maalaus, jossa kaksi valkeaa lintua poseeraa ylvästellen.

Sivuvitriineistä löytyy myös yksi Anneli Väyrysen suosikkiaiheista eli puutarhan kukkaset. Kukista erityisesti unikko antaa Väyryselle yhä uudelleen innoituksen palata maalaustelineen äärelle.

Grape girl Rönnvikissä

Suomen eläimet ja luonto ovat Väyryselle keskeisiä aiheita. Poroaiheinen taulu on esillä Rönnvikin kahvilassa.

Taiteen ja viinin yhteistyön historia on pitkä ja se on kantanut hedelmää myös Rönnvikin viinitilan ja Anneli Väyrysen yhteistyön vuosina. Kesän näyttely  Rönnvikin viinitilalla on Väyryselle jo viides.  Uutta edellisiin vuosiin on, että tänä kesänä Anneli Väyrysen näyttely nähdään totutusta poiketen kerrosta alempana viinitilan kahvilassa.

Myös Rönnvikissä teokset ovat järjestetty vuoropuhelua luovaksi kokonaisuudeksi.

– Tänne vanhojen hirsiseinien keskelle valitsin töitä, joissa on ikään kuin vanhan ajan teema. Monissa töissä olen käyttänyt inspiraationa äitini vanhoja lehtiä 1900­luvun alusta, AnneliVäyrynen kertoo.

Vanhoista postikorteista ja lehdistä löydetyt kuvat ovat Väyryselle ikkunoita menneisyyteen, ja ne sytyttävät innoituksen luoda uusia kuvia tässä ajassa. Kahvilan seiniltä löytyy muun muassa maalauksia, joissa on käytetty inspiraationa Kotilieden kansikuvaa vuodelta 1923 ja sodan aikaista postikorttia mukaillen tehty maalaus.

Maalaus Grape girl sai innoituksensa pienestä viinipullon etiketistä. Maalaus on luonnollisesti esillä Rönnvikin viinitilan kahvilassa.

Punaisena hehkuva Grape girl ­taideteos on puolestaan saanut alkusysäyksensä pienen espanjalaisen viinipullon etiketistä. Näyttelytilaan paremmin istuvaa maalausta on vaikea kuvitella. Mozartin tahdissa maalaten Näyttelyssä nähdään myös Anneli Väyryseltä aivan uudenlaisia askeleita: taiteilija on asettanut näytteille ensimmäistä kertaa myös muutaman abstraktin työn.

– Tämä on ensimmäinen abstrakti musiikkityöni, jonka tuon julkisesti esille. Tätä tehdessäni kuuntelin Mozartia ja värit sekä tekemisen voimakkuus kulkivat yhdessä musiikin tahdin kanssa, Väyrynen kuvailee väreistä hehkuvan maalauksen edessä.

Kuvataiteilija kertoo, kuinka musiikki kuuluu aina mukaan maalausprosessiin. Taustamusiikin hän valitsee aina vallitsevan mielenlaadun perusteella:

– Kuuntelen usein esimerkiksi klassista musiikkia mutta usein myös iskelmäradiota. Se musiikki, mitä kuuntelen, vaikuttaa varmasti siihen maalaukseen, joka on työnalaisena. Jos parikin kertaa kuuntelee jonkun kappaleen, niin värit rupeavat elämään sen musiikin tahtiin. Esimerkiksi jos soitan meditatiivista musiikkia, niin töistäni tulee usein mustavalkoisia, valkoisia tai hopean hohtoisia, Väyrynen kuvailee.

Voisi kuvitella, että kaksi taidenäyttelyä saman kesän aikana uuvuttaisi taitelijan täysin. Anneli Väyrynen kuitenkin ideoi jo kesän kolmatta näyttelyä, joka järjestetään Valkeakoskella Voipaalan taidekeskuksen Ilkka­ateljeessa.

– Seuraavaksi haluaisin tehdä erityisesti lapsille tarkoitettuja töitä. Satuhahmoja, sammakkoja, tonttuja ja peikkoja, Anneli

Taiteilijan tuttuna tavaramerkkinä ovat joutsenaiheiset työt. Kuvan maalaus on esillä Pälkäneen kirjaston näyttelytiloissa. Joutsenia voi löytää myös Rönnvikin näyttelystä.

Väyrynen luettelee innostunut katse  silmissään.

– Ja kun koko kesä on vielä edessä, ehtii maalata vielä vaikka mitä.

Anneli Väyrysen taidetta on nähtävänä Pälkäneen pääkirjastossa Arkissa kesäkuun ajan ja Rönnvikin viinitilan kahvilassa elokuun loppuun asti.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?