AteljeeGalleria Virpi & Orbi kolmatta kesää Vuolijoella:

…jossa maan elementti kohtaa luovan voiman

AteljeeGalleria Virpissä & Orbissa saa nähdä myös kivitaiteilija Virpi Yli-Vakkurin kivityöateljeen.

Vuolijoella AteljeeGalleria Virpissä & Orbissa ollaan valmiita  kesään. Kesä tulee virittäytymään luonnon ja taiteen välimaastoon, sillä kulttuuri ja luonto ovat ne kaksi suurta teemaa, jotka pitävät AteljeeGalleria Virpin & Orbin uomissaan tänäkin kesänä. Tulevan kesän ohjelmisto osoittaa, kuinka monipuoliseen ohjelmatarjontaan vanha Nikkilän maalaistalo pihamaineen oikein pystyykään. Ovet arvokkaaseen maalaistaloon aukeavat 19. kesäkuuta, juhannuksen aatonaattona.

AteljeeGalleria Virpin & Orbin tuttuina kivijalkoina ja toimintamuotoina ovat KotiGalleria, Aittapuoti ja Kesäkahvila sekä luonnollisesti Virpi Yli-Vakkurin Kivityöateljee. Tuleva kesä tuo mukanaan myös aivan uudenlaisia elementtejä vanhaan sabluunaan, sillä ohjelmistoon ovat ilmestyneet pidemmät kurssit ja luennot.

– Kesä näyttää nyt uudenlaiselta, sillä tapahtumat ovat saaneet erilaista painotusta. Kurssit ja luennot ovat tulleet mukaan rytmittämään kesää. Olen todella tyytyväinen kesän antiin, Virpi Yli-Vakkuri toteaa iloisena.

Kesän ohjelmisto on loksahdellut sulavasti paikoilleen menneen talven aikana.

– Kun mietin seuraavan kesän ohjelmistoa, seuraan sitä polkua, mikä etenee sujuvasti. Sen tuntee mihin suuntaan tulee lähteä. Jos jokin ei etene toivotulla tavalla, niin vaihdan suuntaa.

 

Kesän kursseilla ja luennoilla linnut sekä Leino

Uutta sisältöä ja väriä Virpin & Orbin kesään tuovat pidemmät kurssit ja luennot. Kurssien teemat liikkuvat varsin laajalla skaalalla. Kesän ohjelmistosta löytyy taiteeseen, kulttuuriin ja itsetuntemukseen sekä hyvinvointiin keskittyviä kursseja. Virpi Yli-Vakkurin mukaan kesän ohjelmisto kuvaa hyvin AteljeeGalleriassa vallitsevaa henkeä. Hänelle tärkeät asiat, kuten ekologisuus, taide ja esimerkiksi linnut, ovat kiintopisteitä kesän tapahtumissa. Kaikkien kurssien tavoite on kuitenkin lisätä ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia: tarkoituksena on palata hyvinvoinnin lähteille. Kesän erilaiset tapahtumat tarjoavat keinoja siihen, miten luontoa, taidetta tai henkisyyttä voitaisiin paremmin nitoa osaksi arkea.

Luontoon keskittyviä kesän tapahtumia ovat villivihannesretki, kasvivärjäyskurssi ja lintukurssi. Tapahtumista ensimmäinen on vuorovaikutteinen villivihannesretki 25. kesäkuuta. Tapahtuman oppaana toimii keruutarkastaja Arla Ilmanen. Päivän aikana omasta pihapiiristä opitaan tunnistamaan hyötykasvit ja löydöistä valmistetaan kurssin aikana salaattia ja yrttiteetä. 9. heinäkuuta järjestettävällä kasvivärjäyskurssilla tutustutaan ikivanhaan luonnonmukaiseen värjäystekniikkaan perinnekäsityöläinen Pirjo Lahtisen johdolla. Kesän viimeinen tapahtuma 6. elokuuta on omistettu pihapiirin linnuille, kun Valkeakosken Lintuharrastajat ry tulee kertomaan ja keskustelemaan pihapiirin linnuista ja niiden hoidosta.

Kaksi kesän kursseista syventyy ihmisen itsetuntemukseen, henkisyyteen ja hyvään oloon. Heinäkuun tapahtumista ensimmäinen on Helga Kotolan vetämä Ihmisen moniulotteisuus -kurssi, jossa Kotola kertoo ihmisen näkymättömistä kehoista. Toinen henkiseen kehitykseen keskittyvistä kursseista on kaksipäiväinen Mindfulness-kurssi, jonka ohjaajana on tunne- ja tietoisuustaitojen kouluttaja Anne Laine. Kurssi järjestetään 29–30. heinäkuuta.

 

KotiGallerian taidenäyttelyt

Vaikka kurssit täyttävätkin AteljeeGalleria Virpin & Orbin kesää, niin taide on silti AteljeeGallerian ytimessä. Luonto ei väisty taiteen edessä, sillä kesän molemmat taiteilijat Virpi Leinonen ja Anja Tyrväinen löytävät aiheensa luonnon saloista. Ensimmäisenä KotiGalleriassa nähdään Virpi Leinosen valokuvanäyttely Ihmeitä. Virpi Leinosen maalauksellisissa valokuvissa värit soivat, kukat hehkuvat omaa valoaan ja pilvi voi saada enkelin hahmon. Ihmeitä-kesänäyttelyn valokuvat ja maalaukset kertovat hetkistä, jolloin maailma näyttäytyy ihmeenä ja elämällä on erityinen viesti.

Kesän jälkipuoliskolla 17. heinäkuuta avautuu Anja Tyrväisen akvarellinäyttely Veden värit. Anja Tyrväisen akvarellien aiheet löytyvät vedestä ja sen jatkuvista variaatioista. Lisäksi Tyrväinen pitää 23. heinäkuuta luennon Eino Leinosta ja hänen kuvataitelijaystävistään. Luento käsittelee lähinnä Tuusulanjärven taiteilijayhteisön elämää. KotiGallerian lisäksi taide on valunut myös Nikkilän talon kuistille, jossa nähdään Helena Luukkonen Ferchichin taidetta 17. heinäkuuta lähtien. Aittapuoti jatkaa myös perinteisellä tutulla linjallaan, eli sen täyttävät puhtaasti kotimaiset, käsintehdyt tuotteet.

 

Kylämatkailua edistämässä

Kaksi vuotta kulttuuriyrittäjänä on saanut Virpi Yli-Vakkurin miettimään yrittäjyyden arvoja. AteljeeGalleria Virpin & Orbin kaltaisten pienten yksittäisten paikkojen pitäminen taloudellisesti kannattavina on haastavaa, sillä pienen on vaikea saada ääntään kuuluville isojen massatapahtumien keskellä. Toisaalta Yli-Vakkuria askarruttaa se, miten kulttuuri ja kaupallisuus voivat toimia yhdessä, sillä lopultakin niiden on pakko. Muuten AteljeeGalleria Virpin & Orbin kaltaisia paikkoja ei voisi olla olemassa. Kuitenkin taiteen ja rahan liittäminen samaan lauseeseen herättää usein vastareaktioita.

– Kysymykset esimerkiksi hinnoista ja pääsymaksuista ovat vaikeita, mutta emme laita ainakaan vielä KotiGalleriamme taidenäyttelyyn pääsymaksua, vaan haluamme pitää sinne matalan kynnyksen.  Tapahtumiin sisältyy luonnollisesti pääsymaksu, Virpi Yli-Vakkuri kertoo.

Monet muutkin Suomen pienet kylät painivat samanlaisten kysymysten äärellä. Vastauksena on ollut kerätä voimavarat yhteen ja alkaa yhdessä kehittämään maaseutumatkailua. Koko Suomen kattavan Lomalaidun ry:n lisäksi paikallisen yhteistyön tuloksena syntyi portaali Kukkialle.fi, jossa tiedotetaan monipuolisesti Kukkian seudun tapahtumista ja kylistä.

Virpi Yli-Vakkurin näkee kehitystyön kylien välillä todella tärkeänä. Se on valtti, jonka avulla pieni paikka pystyy kilpailemaan massatapahtumien rinnalla. Toisaalta Yli-Vakkuri on havainnut kuinka pienillä paikoilla on jotain sellaista, mitä massatapahtumat eivät voi tarjota.

– Tampereen kotimaan matkailumessuillakin sai havaita, kuinka monet etsivät massatapahtumien sijaan jotain pientä, rauhallista ja yksilöllistä. Toivottavasti AteljeeGalleria Virpi & Orbin tarjonnasta löytyy sitä erilaisuutta ja sellaista, mikä voi myös koskettaa pintaa syvemmältä, jos sellaista etsii , Virpi Yli-Vakkuri pohtii.

Oman paikan ylläpitoon kannustavat muut seudun kulttuurintuottajat ja aktiivit, mutta suurin motivaatio AteljeeGalleria Virpin & Orbin pitämiseen ja kehittämiseen Yli-Vakkuri kertoo tulevan muualta:

– Kaikkein tärkein kannustin on se, että kävijät uskovat paikkaan. Siitä saa suurimman energiavirran jatkaa uuteen kesään. Ja ilman puolisoni Erkki Yli-Vakkurin apua ja tukea ei mistään tulisi mitään,Virpi Yli-Vakkuri kiittelee.

Nikkilän maalaistalon ovet aukeavat 19. päivä kesäkuuta.

Aukioloajat 19.6.–17.8.2014

Ma–ti, suljettu

Ke, taidenäyttely, kahvio ja aittapuoti ovat auki tapahtumien aikana.

To-su klo 13–18

 

Tapahtumat 2014

Ke 25.6. klo 14–18 Vuorovaikutteinen villivihannesretki keruutarkastaja Arla Ilmasen opastuksella.

Ke 2.7. klo 14–18Ihmisen moniulotteisuus, kurssiohjaaja Helga Kotolan luento ja harjoituksia.

Ke 9.7 klo 10–17 Kasvivärjäyskurssi, vetäjänä perinnekäsityöläinen Pirjo Lahtinen.

Ke 23.7. klo 18–20 Taidehistorian luento Eino Leino ja hänen kuvataitelijaystävänsä. FM Anja Tyrväinen.

29–30.7 klo 10–17 Kaksipäiväinen Mindfulness- kurssi, vetäjänä tunne- ja tietoisuustaitojen kouluttaja Anne Laine.

Ke 6.8. klo 18 Valkeakosken Lintuharrastajat ry tulee kertomaan pihapiirin linnuista ja niiden hoidosta.

Taidenäyttely, kahvio ja aittapuoti ovat auki tapahtumien aikana tapahtumiin osallistuville. Paikka avataan tuntia ennen tapahtumien alkua.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?