Kangasalan Seudun 4H:Piia Henttinen haluaa Amerikan-vaihtonsa aikana tuoda esille kotipaikkakuntansa parhaat puolet. Hän aikoo myös pitää blogia vaihtoajastaan.

Ei ihan tyypillinen suomalainen

 

 

Koirat Mitja ja Fedja jäävät Piia Henttisen perheen hoitoon.

Jo kuusi vuotta sitten Piia Henttinen haaveili lähtevänsä vaihtoon Amerikkaan.

– Vaikka olenkin luonteeltani rohkea ja sosiaalinen, tuntui, etten vielä tuolloin ollut tarpeeksi kypsä olemaan niin kauaa poissa Suomesta ja kotiympyröistä, Henttinen sanoo.

Nyt, 25-vuotiaana, Henttinen on valmis lähtöön.  18. päivänä tätä kuuta hänen on tarkoitus olla Virginian Renossa neljän muun suomalaisen kanssa. Kahden kuukauden vaihtoon hän lähtee Kangasalan Seudun 4h-yhdistyksen kautta.

– Tämä on sinällään historiallinen hetki, sillä vastaavaan vaihtoon on viimeksi lähtenyt joku Kangasalta yli 20 vuotta sitten, Henttinen mainitsee.

Vielä hänellä ei ole tietoa, mihin hän on menossa Renon tutustumisleirin jälkeen.

– On mahdollista, että saan tietää perheeni ja asuinpaikkani vasta lähtöhetkellä. Olen toivonut pääseväni hevostilalle, mutta mikään järkytys se ei tule olemaan, jos en sellaiselle pääse. Avoimin mielin olen matkaan lähdössä, Henttinen hymyilee.

 

Ylpeä kangasalalainen

4H-toiminta alkoi 1900-luvun alussa Yhdysvalloissa. Toiminnalla pyrittiin tarjoamaan apua nuorten työttömyyteen, pahoinvointiin ja näihin kytkeytyneisiin muuttoaaltoihin maaseudulta kaupunkeihin. Samalla tavoitteena oli levittää maaseudun nuorille tietoa maatilatalouden nykyaikaisista työmenetelmistä.

Suomeen ensimmäiset paikalliset 4H-yhdistykset perustettiin 1920-luvun puolivälissä maatalouskerhoyhdistysten nimellä.

Henttisen ja neljän muun Virginiaan lähtevän suomalaisen tavoitteena on tutustua paikallisten 4H-kerhojen toimintaan ja esitellä vastaavasti oman paikkakunnan yhdistystä.

– Amerikassa4 H-toiminta on varsin maatalouspainotteista. Suomessa puolestaan korostetaan enemmän kädentaitoja ja ylipäänsä tekemällä oppimista, ja maatalousideologia toiminnan taustalta on hävinnyt vuosien saatossa, Henttinen selvittää.

Yhdistyksen esittelyn ohella Henttinen tahtoo tutustuttaa amerikkalaiset kotipaikkaansa Ruutanaan ja tietenkin laajemmin myös Kangasalaan. Hän on kerännyt aimo määrän yksityiskohtaista tietoa lähiseudun tiloista, tapahtumista ja nähtävyyksistä – esimerkiksi näkötorneista.

– Olen kulkenut ulkona ja valokuvannut luontoa ja kaikkea kiinnostavaa. Pääsipä kuvaan myös matonpesupaikka, Henttinen naurahtaa.

Valokuvista hän aikoo tehdä Ifolor-kirjan, jonka jää Amerikan-perheelle muistoksi.

 

Piia Henttinen vie Amerikan-perheelleen tuliaisia Suomesta.

Muista ”please”

”Vaikeneva suomalainen – myytit ja todellisuus”. Muun muassa tällaisen artikkelin Henttinen sai yhdistykseltä luettavakseen ennen vaihtoon lähtöä.

Henttinen tietää, että suomalaiset ovat joskus saaneet amerikkalaisilta kritiikkiä ”töykeydestään.”

– Amerikkalaiset pitävät äärimmäisen epäkohteliaana, jos ei käytä please-kohteliaisuussanaa. Veikkaan, että minullakin saattaa olla siinä muistamista.

Muutoin Henttinen uskoo tulevansa hyvin toimeen ulospäin suuntautuneiden ja positiivisten amerikkalaisten kanssa.

Stereotyypin mukaista perussuomalaista Henttinen ei edusta: hän ei ole luonteeltaan jäyhä, sisäänpäin kääntynyt tai smalltalk–taidoton. Teatteri- ja tanssiopintojen vuoksi Henttinen pitää esiintymisestä ja ylipäänsä esillä olosta.

– Stereotyyppinen suomalainen en ole siksikään, ettei alkoholin juominen kiinnosta minua lainkaan. Voin hyvin käydä baarissa tanssimassa selvin päin. Vaikka totta kai voin juhlissa juoda lasillisen kuohuvaa, jos tarjotaan.

Amerikan-vaihdostaan Henttinen aikoo pitää internetissä blogia.

– Toivon ehtiväni pitämään sitä säännöllisesti. Eritoten kuvilla tulee olemaan iso rooli blogissa.

Seuraa Piian Henttisen blogia: http://piianusavaihto.blogspot.fi/.

 

 

 

 

 

 

 

4H on kaikkea tätä:

-Kangasalan seudun 4H-yhdistys järjestää leirejä, kerhoja ja erilaisia tapahtumia lapsille ja nuorille. Yhdistys myös kouluttaa nuoria erilaisiin asiakaspalvelutehtäviin ja oman yrityksen perustamiseen.

-Työpalvelu-internetsivustolla kerrotaan, kuinka hakea töitä yhdistyksen kautta. Lastenhoito-, siivous-ja kotiapukeikkaa yhdistyksen kautta löytyy ympäri vuoden. Yhdistykseen kannattaa myös ottaa yhteyttä, jos on kiinnostunut ohjaamaan nuoria kerhoilla tai kursseilla.

-Voit lähteä myös vaihtoon, (esimerkiksi Amerikkaan, Englantiin, Etelä-Koreaan tai Taiwaniin) kansainvälisille leireille tai koulutuksiin. Yhdistys järjestää myös tutustumismatkoja Afrikkaan.

-Kangasalan seudun 4H-yhdistys toimii Kangasalan, Sahalahden ja Kuhmalahden alueella.

- Lue lisää: http://kangasala.4h.fi/.

 

Missä tankotanssistudiot?

Ensimmäisen kesätyönsä Piia Henttinen sai kahdeksan vuotta sitten 4H-yhdistyksen kautta. Tuolloin hän teki erilaisia kotiaputöitä vanhemmille ihmisille. Hän siivosi, kävi kaupassa ja hoiti pihoja. Parin vuoden kuluttua hän pääsi yhdistyksen kautta Mobilian liikennepuistoon ohjaajaksi, josta hänet palkattiin Mobilian Autokylän oppaaksi.

– Tulen Virginiassa myös aivan varmasti edustaneeksi Mobiliaa. Aion kertoa muun muassa Mobilian kesän tapahtumista, ja museotoiminnasta.

Henttinen on itsekin kiinnostunut kuulemaan vastaavista paikallisista tapahtumista ja toimijoista. Hän sanoo, ettei hän aio ennen matkaan lähtöä hankkia paljoakaan taustatietoja Virginiasta.

– Pidän yllätyksistä elämässä. On mukava mennä uusiin paikkoihin ilman minkäänlaisia ennakkoluuloja.   No, otin minä sen selville, onko Virginiassa tankotanssistudioita, tankotanssia harrastava Henttinen sanoo.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?