Jossain joku odottaa, tai lähtijä odottaa tapaavansa jonkun…

Matkaan, kehotetaan Lottalaulajaisissa

”Vaahtopäitä kyntämään miehissä taas mielitään, maissa emme pitempään viihtyisikään…” Höyrylaiva Kostianvirralla.

Kesä ja matka kuuluvat yhteen. Kesällä katsotaan kaivaten ja lähtöä odotellen aavan meren yli tai vain soudellaan kotijärven vastarannalle. Kesällä vaelletaan kauas metsään, ajellaan liinukkaharjan kyydissä tai pyöräillään mummolaan.

Pälkäneen Maanpuolustusnaisten järjestämissä Lottalaulajaisissa lauletaan tänä kesänä matkoista, pitemmistä tai lyhyemmistä, matkaanlähtijän kaipuusta ja kotiin jäävän haikeudesta. Tunnelmat vaihtuvat Satumaa-tangosta Lentäjän valssiin.

– Kootessani teemaan sopivia lauluja huomasin, että suomalaisten matkalaulut ovat aika haikeita kansanlauluista alkaen. Yleensä niissä kuljetaan hiljaa, kuten Läksin minä kesäyönä käymään -laulussa. Poikkeuksena ovat pohjalaiset, jotka tramppaavat kylänraittia hieman rempseämmin askelin kuin muut, Lottalaulajaisten ohjelman suunnittelija ja tapahtuman juontaja Kirsti Uotila kertoo.

Lauluja on tehty matkustamisesta monenlaisilla välineillä, mutta ehkä veneet ja laivat ovat sittenkin innostaneet lauluntekijöitä kaikkein eniten, Uotila arvelee. Suomalaiseen laulutraditioon kuuluvat liplattavat laineet ja, kiitos ennen kaikkea Georg Malmstenin, rakastetut merimiesvalssit.

Toinen laulajille rakas kulkupeli on tietysti ollut se liehuvaharjainen polle, joka ennen vanhaan teki pojasta miehen ja rengistä isännän.

Matkalaulut ovat yleensä lauluja suurista tunteista. Esimerkiksi sotilaslauluihin liittyy usein luja usko kotiinpaluuseen, josta yksikään rintamalle lähtijä ei tosiasiassa voinut olla varma. Mutta muitakin lähtijöitä saattaa hipaista koti-ikävä, tai sitten joku jossain ikävöi heitä.

Ja on niitäkin, jotka eivät uskalla lähteä vaikka tahtoisivat, ja katuvat sitä elämänsä loppupuolella, kuten muuan albatrossin lentoa laiturilta seuraava mies Junnu Vainion tunnetussa kappaleessa.

Lottalaulajaiset pidetään tänä kesänä Nuijantalossa tiistaina 22.7. alkaen kello 18.30. Esilaulajana toimii tuttuun tapaan Korsukööri, ja väliajalla on kahvitarjoilu.

ja Korsukööri laulaa ja laulattaa.

Lottalaulajaisten tuttu meno: Kirsti Uotila juontaa..

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?