Kangasalan Naisvoimistelijat: Hyvä sekoitus perinteitä ja uudistuksia

Kangasalan Naisvoimistelijat edelleen voimissaan

Voimistelu on ollut jo pitkään tärkeä osa suomalaista terveyttä. Jopa kauemmin kuin uskoisimmekaan, sillä ensimmäinen miesten voimisteluseura perustettiin jo vuonna 1875 ja seuraavana vuonna oli naisten oman ryhmän perustamisen vuoro. Voimistelun koettiin kasvattavan kansanterveyttä ja yhteenkuuluvuutta. Sama asema voimistelulla on vielä nykypäivänkin Suomessa.

Vuonna 1943 kangasalalaiset laittoi liikkeelle yksinkertainen ilmoitus lehdessä: ”Kangasalan naiset voimistelemaan tiistaisin klo 20 Yhteiskoululle”. Tuskin kukaan osasi arvata, että voimistelu jatkuisi edelleen 70 vuotta myöhemmin. Nykyisin Naisvoimistelijoiden toiminta jaetaan neljään eri ryhmään: tarjolla on omia tunteja lapsille, nuorille, naisille ja myös miehille – yhdistyksen nimestä huolimatta.

Kangasalan Naisvoimistelijat ovat aktiivisesti osallistuneet erilaisiin urheilutapahtumiin ja alansa näytöksiin, eikä voimistelijoita voi syyttää nurkkakuntaisuudesta. Esimerkiksi ensi vuonna halukkaiden on mahdollista päästä jumppaamaan kansainväliseen seuraan Gymnaestrada Helsinki -tapahtumaan. Kangasalan Naisvoimistelijat ovat osallistuneet kyseiseen tapahtumaan seitsemän kertaa.

Hohto ei haihdu pois

Voimistelu ryhmässä ei näytä menettävän hohtoaan ja yhdistys elääkin 2010-luvulla uusia loiston päiviään. Tällä hetkellä erilaisia viikottaisia ryhmätunteja järjestetään neljäkymmentä. Kangasalan Naisvoimistelijoiden vahvuus luultavasti onkin sen laaja kurssitarjonta, sillä yhdistys tarjoaa muun muassa latinotansseihin pohjautuvaa jumppaa ja löytyypä yhdistyksen valikoimasta niin temppukerho aikuisille mutta myös eläkeläisille suunnattu softjumppa.

Naisvoimistelijat ovat pysyneet ajassa mukana kiinnittämällä huomiota tarjontansa uudistamiseen tasaisin väliajoin ja alkuaikojen tarjonnasta ollaan otettu isoja harppauksia eteenpäin.

Naisvoimistelijoiden riveistä löytyy monia pitkän linjan harrastajia, selviää vuonna 2010 tehdystä jäsenkyselystä. Tuolloin melkein puolet vastaajista oli harrastanut Kangasalan Naisvoimistelijoissa jo yli 11 vuotta. Vaikuttaakin siltä, ettei voimisteluun kyllästy hetkessä.

Viime vuonna kuuden hengen työryhmä kirjoitti Naisvoimistelijoiden 70-vuotis taipaleen historiikin, jossa muistellaan yhdistyksen vilkasta menneisyyttä kangasalalaisten liikuttajana.

Kunniajäsen kantaa vastuuta

Uskollisuuden kilta perustettiin vuonna 2008 kannattamaan Kangasalan Naisvoimistelijoiden toimintaa. Kiltaan kuuluu 28 jäsentä, joilla kaikilla on pitkä voimistelutausta. Toukokuussa Kangasalan Naisvoimistelijat nimesivät ensimmäisen kunniajäsenensä.

Yhdistyksen riveissä jo pidemmän aikaa voimistellut Kirsti Uotila osallistui Kangasalan Naisvoimistelijoiden historiikin kirjoittamiseen. Uskollisuuden Killan puheenjohtaja Marjatta Tiitola kiittelee Uotilaa tiedoistaan ja taidoistaan, joita ilman historiikki ei olisi välttämättä syntynyt.

Kirsti Uotila nimettiin Uskollisuuden killan kunniajäseneksi toukokuussa. Kuvassa myös killan puheenjohtaja Marjatta Tiitola.

– Olen aiemmin toimittanut Laitikkalan kylän ja Kangasalan yhteiskoulun ja lukion senioreiden historiikkeja, joten ehkä osasin ohjata työryhmää alkuun, kertoo Uotila itse.

Kirsti Uotila on toiminut Kangasalan lukiossa äidinkielen opettajana, mikä on myös epäilemättä tuonut historiikin kirjoittamiseen varmuutta.

Uskollisuuden killan jäsenten tehtäviksi määritellään seuran historian eteenpäin välittäminen ja seuran tukeminen. Historiaa Uskollisuuden kilta vaalii esimerkiksi pitämällä kiinni jokavuotisista näytöksistä, joissa jokainen seuran jäsen esiintyy.

Lisäksi jäsenten tehtäviin lasketaan mukaan voimistelu.

– Käyn vähintään kaksi kertaa viikossa voimistelemassa. Suosikkini ovat Tiitolan tanssillinen perjantai-illan voimistelutunti. Voimistelu on minulle tärkeää, sillä sen avulla voin toteuttaa rytmiäni omin liikkein. Nautin vaihtelevasta musiikista ja liikunnallisuus on minulle tärkeää.

Olen saanut Kangasalan Naisvoimistelijoista liikunnan ilon lisäksi myös muutaman todella hyvän ystävän, joiden kanssa olen harrastanut voimistelua nämä vuosikymmenet, Uotila mainitsee.

Voimistelu pysyy suosiossaan juuri näiden ominaisuuksiensa ansiosta. Monet ovat ystävystyneet, kokeneet unohtumattomia hetkiä ja toteuttaneet itseään voimistelun ohessa.

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?