Vihavuosi-yhdistys järjestää yhteistyökumppaneidensa kanssa kalatapahtuman, jossa lapset ja nuoret pääsevät tutustumaan uhanalaisen taimenen elinkiertoon, mutta myös muihin kalalajeihin, niiden käsittelyyn ja ruoaksi valmistamiseen. Lisäksi perjantaina 18.7. kello 17–20 järjestettävässä tapahtumassa tutustutaan virtavesihyönteisten elämään, virtavesikunnostuksiin sekä perhokalastukseen ja perhonsidontaan.
Vihavuodenkoskella pidettävä tapahtuma on maksuton, ja kaikki tarvittavat välineet saa paikan päältä. Mukaan riittää sään mukainen varustus.
Päivän tavoitteena on edistää 8–14-vuotiaiden lasten ja nuorten vastuullista kalastusharrastusta sekä opettaa kalakantojen kestävää käyttöä ja hoitoa.
– Viime vuosikymmeninä kalastuskulttuurissa on tapahtunut muutos, jossa saaliin merkityksen ovat korvanneet aineettomat hyödyt, kuten luontoelämykset ja rentoutuminen, kertoo kalabiologi Ilkka Vesikko.
Vastuullisuuden ja toiminnan eettisyyden teemat ovat viime aikoina nousseet entistä vahvemmin kaikkeen kalastusta käsittelevään keskusteluun.
– Tarkoitus onkin ohjata kotimaista kalastuskulttuuria yhä kestävämpään ja eettisempään suuntaan. Samalla nuorten tietämys kalabiologiasta, kalastuksesta, vesien tilasta ja suojelusta sekä ympäristön huomioimisesta kasvaa.
Hankkeen toivotaan edistävän nuorten kalastusharrastusta, lisäävän mukana olevien järjestöjen tunnettuutta, mutta myös turvaavan tulevaisuuden kalastuslupamyyntiä.
Maassamme asustaa verrattain vakituisesti noin 80 kalalajia tai -muotoa, joista lähes kuudesosa on luokiteltu uhanalaisiksi. Valtaosa lajeista kestää kuitenkin kalastuksen ja niitä voi huoletta käyttää ravinnoksi, kunhan muistaa aina huomioida uhanalaiset lajit.
– Luonto on saatu lahjaksi esi-isiltämme ja on meillä vain lainassa lastenlapsiltamme. Siitä saa ja pitää nauttia, mutta vastuullisesti, korostaa Ilkka Vesikko.