Viaporin jazz

Autoilla kulkevien kansalaisten kannalta mielenkiintoisimmat uutiset kertovat tänäkin kesänä liikenneruuhkista, muista liikenteen tapahtumista, ukkosmyrskyistä ja Tero Pitkämäen heittojen pituuksista.

Pääkaupunkiseutu ei kuitenkaan tyhjene edes viikonloppuisin. Kaupunkilaisissa on myös mökittömiä. Risteilyalusten matkustajat, kotimaiset ja ulkomaiset turistit täyttävät Kauppatorin ja Temppeliaukion kirkon.

Vuosikausia olen ihmetellyt itsessänikin sitä yksioikoisuutta, millä sama kaava toteutuu valitessamme vapaa-ajan ohjelmaamme. Menemme mieluummin huoltoasemalle tankkaamaan ja maksamaan muutaman kerran 60 euron laskun viikonlopun aikana emmekä edes ajattele, esimerkiksi harmaitten sääennustusten houkuttelemana, jäämistä vaikkapa yhdeksi viikonlopun päiväksi metropolialueelle. Helsingin saaristo on historiallisesti ja maisemaltaan ainutlaatuinen, jos kohta Turun saaristoa harvempi. Toista Suomenlinnaa ei kuitenkaan ole, ei Pihlajasaarta eikä Kaunissaarta.

Edelliseen Krimin sotaan saapui Suomenlinnaa eli silloista Viaporia tykittämään 599 tykillä varustautuneet 27 brittialusta. Helsinkiläiset katselivat näytelmää jännittyneinä rannoilta.

Tämä maaliskuun lopussa 1854 alkanut Oolannin sota loppui hyökkääjien kannalta hiukan nolosti. Matkan varrella oli pystytty tuhoamaan Ahvenmaan mahtava Bomarsundin linnoitus, mutta Romaniasta alkanut Balkanin sota päättyi englantilaisten ja ranskalaisten harmiksi ennen aikojaan. Suomenlahdella torjutut nöyryytetyt englantilaiset ja samoilla aalloilla seilanneet ranskalaiset olivat lisäämässä laivojensa lukumäärää kymmenkertaiseksi. Myöskään Ranska ei ollut valmis pitämään yllä venäläisten kauppayhteyksiä Itämeren kautta Eurooppaan. Vihollisemme olivat tosin ehtineet tuhota myös Pohjanlahden rannoilla yhtä ja toista, muun muassa suuria tervavarastoja tietämättä, että ne olivat englantilaisten kauppiaiden tilaamia ja maksamia.

Suomenlinnaan tutustuminen onkin oivallinen vaihtoehto sinnikkäälle mökkeilyllä ja onpa se auki myös muulloin kuin kesällä. Murtumattomana säilynyt linnoitussaari tarjoaa lounaita ja illallisia vanhassa ruutivarastossa, myllyssä, kasarmeissa ja myllyssä. Historiallisia tietoja ja elämyksiä on saatavilla tehokkaammassakin muodossa kuin näin paperilla. Myös teatteri on ainutlaatuinen kesästä toiseen. Jazziakin on tarjolla paitsi Porissa myös Viaporissa.

Itse olen parantamassa tapaani ja viemme amerikkalaisen tuttavaperheen kesäkuun lopussa risteilyalukselta suoraan Suomenlinnan lautalle.

MARTTI HUHTAMÄKI

P.S. Älkää hyvät ihmiset lähtekö johonkin Suomenlinnaan ainakaan Aitoon Kirkastusjuhlien tai Kankahuvien (8.8.) aikana.