Suurta: Sahalahdella tekeillä iso vesiosakaskuntien yhdistyminen

Yhdestätoista on tulossa yksi

Sahalahdella ollaan yhdistämässä 11 vesialueen osakaskuntaa yhdeksi osakaskunnaksi. Uuden osakaskunnan vesialue olisi laajuudeltaan noin 820 hehtaaria ja siinä olisi mukana noin sata osakaskiinteistöä. Längelmäveden Saksalonselän, Keljonjärven sekä Saksi-Pentojärven alueen omistus koostuu nyt yli 20 palstasta, joiden omistajina ovat pääosin yhteisten vesialueiden osakaskunnat.

Osakaskunnat päättivät ennen juhannusta pitämissään kokouksissa yksimielisesti kannattaa yhdistämistä. Saksalon kalastusyhdistyksen toimialueella on myös yksityisessä omistuksessa olevia, kiinteistöihin kuuluvia vesialueita, jotka eivät ole mukana yhdistämisessä. Kalastuksen järjestämiseksi näiden kanssa on kuitenkin mahdollista solmia tarvittavat sopimukset, kunhan uusi osakaskunta on ensin järjestäytynyt.

Pirkanmaan kalatalouskeskuksen Päivi Pyyvaaran mukaan yhdistämissuunnitelmien taustalla on muun muassa osakaskuntien viime vuosina paikoin hiipunut toiminta ja valittujen toimitsijoiden valtuutusajan päättyminen. Osa osakaskunnista ei ole virallisesti järjestäytynyt. Pääosaa vesialueesta on viime vuodet hoitanut Saksalon kalastuksenhoitoyhdistys.

Yhdistämisen uskotaan kohentavan kalavesien hoitoa, kun yhtenäisen alueen hoidosta saataisiin nykyistä suunnitelmallisempaa ja yhtenäisempää, käytettävissä olisi enemmän varoja ja rahoitus erilaisille hankkeille olisi helpommin haettavissa. Lisäksi yhdistämisen myötä jatkossa selvittäisiin vain yhdellä määräajoin pidettävällä osakaskunnan kokouksella.

Osakkaiden kannalta suurimmaksi hyödyksi on arvioitu kalavesien laajeneminen ja kalastuksen helpottuminen. Myös osakaskiinteistöjen arvo voi nousta; osuus isoon yhtenäiseen vesialueeseen on arvokkaampi kuin osuus yhteen pieneen vesialueeseen.

Saksalon kalastusyhdistys on ilmoittanut vastaavansa mahdollisesta yhdistämisestä aiheutuvista kuluista.

Käytännössä osakaskuntien yhdistäminen maanmittaustoimituksella tarkoittaisi osakasluetteloiden yhdistämistä ja uuden osuusluvun muodostamista jokaiselle osakkaalle. Uusi osuusluku olisi vanhaa pienempi, mutta oikeuttaisi esimerkiksi kalastamaan aiempaa isommalla vesialueella, kun kaikki vesialueet yhdistettäisiin ja jokaisella osakkaalla olisi oikeus uuteen laajempaan alueeseen.

Kalatalouskeskuksen Päivi Pyyvaaran mukaan yhdistymisen hyväksyneitä päätöksiä voi pitää erittäin tärkeinä suunnannäyttäjinä myös Längelmäveden muille kalastusalueiden osakaskunnille.

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?