Kunta kaipaa ruokahuoltoselvitystä

Tero Alhqvist (ps.) haluaa, että kunnan ruokahuollon laitehankintojen budjettia harkitaan nykyistä tarkemmin.

Kunnan ruokahuollon laitehankinnat ja niihin käytettävät rahat herättivät keskustelua Pälkäneen kunnanvaltuuston viime kokouksessa.

Kokouksessaan 18.6. valtuusto päätti teknisen johtajan ehdotuksen mukaisesti lisätä tämän vuoden siivous- ja investointimäärärahaan 24 000 euroa, joka jäi käyttämättä vuonna 2013, koska Kukkiakotoon ja Palvelukeskus Harjutuuleen hankitut uudet jakeluvaunut saatiin laitteiden toimittajalta vasta vuoden vaihtumisen jälkeen. Määrärahan lisäys sinänsä ei puhuttanut valtuutettuja, mutta keittiöihin kuluvat varat yleisesti sitäkin enemmän.

Tero Ahlqvist (ps.) huomautti, että ruokahuollon laite- ja kalustehankintoihin on kolmessa vuodessa budjetoitu lähes 400 000 euroa.

– Kuulostaa melkein kuin siltä, että käytämme avaruusteknologiaa, joka keittää itse ruuan, Ahlqvist kärjisti.

Hän vaati järjen käyttöä hankintoihin ja muistutti, että jos vanhusten ateriapalvelussa siirrytään kylmänä jaettavaan ruokaan, osa kalliista laitteista jää käyttämättä. Timo Ailio (sd.) muistutti, että sama laitehankintarumba jatkuu joka tapauksessa niin kauan, kun kunnassa pidetään yllä näin paljon keittiöitä.

Jarkko Pihkala (kok.) piti yhtenä syyllisenä liialliseen rahanjakoon kunnan päättämättömyyttä ja hajanaisuutta hankinnoissa. Kokonaisuutta tarkastellaan hänen mielestään liian löyhästi.

– Pitää katsoa, ettei vahingossa rakenneta sellaista, mikä jää käyttämättä, Pihkala varoitti.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Eero Laesterä (kok.) totesi, että kunnassa olisi tarvetta erilliselle ruokahuoltoselvitykselle, ettei rahaa jää vääriin paikkoihin tai tule päällekkäisyyksiä. Selvityksessä tulisi kartoittaa kaikkien kunnan keittiöiden laitteiden kunto ja käyttötarve sekä tarpeet tulevaisuudessa.

Kommentit (10)

  1. Yrjö Mustikka-Graham

    Vähennetään kunnan ruoanvalmistuskeittiöitä; työmotivaatio ja ammattitaito kohoaa entisestään jäljelle jääneissä. Keskittämällä syntyy yleensä säästöjä. Pisteet jutussa mainituille päättäjille, erityisesti Tero Ahlqvistille. Perusteellinen sekä puolueeton selvitys pikaisesti ruokahuollon tilasta. Taloudellisesti paras ratkaisu olisi ulkoistaa kunnan ruokahuolto. Ulkoistettu ruoka on laadukasta ja hyvää.

  2. järki käteen

    Eineksiä en kyllä ala syömään, älkää nyt ainakaan Kievariin ulkoistako, ruoka ei ole enää kelvollista, enkä kyllä muutenkaan usko ulkoistetun ruuan makuun, juuri oli iltapäivälehdissä esimerkki jostain ulkoistetusta lohimurekkeen palasta, eikä hintaa ollut kuin 9.60, että siitä vaan. Järki käteen.

  3. Insider

    Toivottavasti nyt perataan tarkoin ruoka- ja siivoushuollon kustannukset. Ja toivon mukaan niitä myös tarkastellaan avoimesti, eikä vain pienellä porukalla joilla jokaisella on oma lehmä ojassa. Ja kun huomataan väärinkäytökset ja turhuudet rahankäytössä, ne korjataan ja jatketaan terveemmältä pohjalta oman kunnan ruokahuollon voimin. Myös huonosta henkilöjohtamisesta johtuviin sairaslomiin olisi syytä etsiä ratkaisu, se on iso kuluerä joka nostaa annosten yksikköhintoja.

    Toiminnan ulkoistaminen on taas sitä hölmöläisten peiton jatkamista, sakot ja muut kulut lisätyöttömistä ovat suuremmat kuin saavutettu säästö. Mutta kun pienelle virkamiehelle annetaan tavoite säästöstä, hän laput sivuilla pyrkii siihen ajattelematta sitä isompaa kokonaissäästöä, kunhan vaan oma tavoite täyttyy. On suuri sääli ettei kunnassamme ole yhtenäistä linjaa eri päättäjien kesken, vaan valtava tarve taistella omaa taistelua omat kunnianhimot tyydyttäen. Ei ole ainesta kunnallisneuvoksen titteliin tässä porukassa.

  4. Näin on nakit

    Vaan sellaistahan aina suositaan, joka käyttäytyy härskeimmin mitään keinoja kaihtamatta ja huutaa kuin sumusireeni, vaikka kirkkokuorossakin olisi vielä tilaa yhdelle.

  5. Kuka masinoi

    Mikä ajojahti täällä on nyt taas menossa. Täältäkö löytyy kunnan talouden murentaja. Tuskin.

    Hyvä että asioita seurataan, mutta vähän tässä on populismin makua.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?