Jaakko Löytty rauniokirkon virsiseuroissa

Gospelmuusikko Jaakko Löytty saapuu tiistaina rauniokirkon Siionin virsi -seuroihin.

Pälkäneen Pyhän Mikaelin kirkkorauniolla pidetään tiistaina 15.7 kello 18 alkaen Herättäjäyhdistyksen Siionin virsi -seuroja. Vieraina ovat aluesihteeri, muusikko Jaakko Löytty ja rovasti Tapio Seppälä.

Siionin virret on herännäisten eli körttiliikkeen virsikirja. Sitä käytetään etenkin seuratilaisuuksissa ja Herättäjäjuhlilla.

Siionin virsien ensimmäinen laitos ilmestyi vuonna 1790, kun Taivassalon kirkkoherra Elias Lagus suomensi Ruotsin herrnhutilaisten julkaiseman laulukirjan Sions sånger.

Rukoilevainen herätysliike käyttää edelleen Siionin virsiä Laguksen asussa. Myös lestadiolaisessa herätysliikkeessä käytettiin liikkeen alkuvuosikymmeninä Siionin virsiä. Siionin virsien nykyinen laitos on Jaakko Haavion vuonna 1972 uudistama ja laajentama.

Jaakko Löytty on ensimmäisiä suomalaisia gospelmuusikoita. Löytty on julkaissut 40 vuoden aikana kaikkiaan 25 levyä. Hänen tunnetuimpia kappaleitaan ovat virsi 501: ”Kuule Isä taivaan pyyntö tään”, Kahden maan kansalainen ja Tilkkutäkki.

– Tutustuin 70-luvun loppupuolella heränneisiin körttiläisiin nuoriin, jotka kulkivat Siionin virret farkkujensa takataskussa, mutta kävivät myös minun konserteissani. Heiltä sain kuulla, etteivät lauluni olleet sisällöllisesti niinkään kaukana körttikansan ajattelusta. Niissä oli kuulemma samaa alatien kristillisyyttä ja ikävöinnin tuntoa. Aloin käydä Siionin virsi -seuroissa ja tunnistin siellä oitis lapsuudestani rakkaat virret, Jaakko Löytty muistelee.

Hattulassa syntynyt rovasti Tapio Seppälä on toiminut pappina 39 vuoden ajan. Hän jäi keväällä eläkkeelle Luvian kirkkoherran ja Rauman lääninrovastin virasta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?