Leikin varjolla kohti uimataitoa

Vilma Tiili (edessä) ja Minka Heinämäki puhaltavat vauhtia leluankoille.

Uimakoululaisten riemunkiljahdukset kaikuvat maanantaina Liutun rannalla Kangasalla. Epävakaisen ja kylmän kesäkuun jälkeen lapset pääsevät aloittamaan uimakoulun aurinkoisessa ja lämpimässä säässä. Ensin kastellaan pää ja hiukset vedellä, sitten puhalletaan kuplia veteen ja piirretään auton kuvaa nenällä veden pintaan.

Alkulämmittelynä ja tunnin puolivälissä leikitään hippaa rannalla, ja taas tarkenee mennä veteen. Vesipolttopallo ja vesisuihkukaivoleikki näyttävät olevan lasten mieleen.

– Tämä ryhmä kuten lähes kaikki muutkin kesän ryhmät ovat jo täynnä, uimakoulujen ensimmäisen kaksiviikkoisjakson ohjaava kunnan vapaa-aikaohjaaja Outi Munnukka kertoo.

Tilaa on enää Kuhmalahden ja Sahalahden uimakouluissa, jotka alkavat 21. heinäkuuta. Samana päivänä alkavaan Liutun jatkouimakouluun on niin ikään muutama vapaa paikka.

– Uimakoulut ovat kesästä toiseen suosittuja, mutta tänä kesänä uimakoulut täyttyivät poikkeuksellisen nopeasti, vapaa-aikaohjaaja Jarno Schutskoff toteaa.

Kuka pelkää vesihiisiä?

Kuluvalle viikolle on luvattu hyvää keliä, mutta uimakoulut viedään toki läpi kehnommassakin säässä.

– Kylmällä kelillä vedessä ei olla kovin pitkään. Vedessäoloaika riippuu muutenkin aika paljon kulloisestakin ryhmästä, Schutskoff lisää.

12 uimakoulua ympäri kuntaa

Kesän aikana Kangasalla järjestetään kymmenen alkeisuimakoulua ja kaksi jatkouimakoulua, joihin alaikäraja on viisi vuotta. Yksi uimakoulu kestää kymmenen päivää, eli lapset käyvät uimakoulussa joka arkipäivä kahden viikon ajan.

Maanantaina alkaneen kaksiviikkoisjakson aikana uimakouluja pidetään Liutun lisäksi Huutijärven ja Vesaniemen uimarannoilla. 21. heinäkuuta alkavat uimakoulut Liutun, Vesaniemen ja Huutijärven lisäksi myös Kuhmalahdella, Sahalahden Jauksassa, Liuksialassa ja Onkijärvellä. Yhteen ryhmään otetaan kymmenen lasta.

Uimakoulussa totutellaan ensin veteen. Vasta sen jälkeen aletaan tehdä kellunta-, liuku- ja uintiharjoitteita. Kuvassa etualalla Mike Heinämäki. Vapaa-aikaohjaaja Outi Munnukan edessä Vilma Tiili.

– Valtaosa osallistujista on viisi- tai kuusivuotiaita, mutta mukana on usein muutamia vanhempiakin lapsia. Niinpä ohjelmakin määräytyy aina ryhmän taitojen mukaisesti, Schutskoff tietää.

Aluksi tärkeintä on totutella veteen ja rohkaista lasta kastautumaan ja sukeltamaan. Veteen tutustumisen jälkeen aloitetaan pikkuhiljaa kellunta-, liuku- ja varsinaiset uintiharjoitukset.

Nykyään useimmat lapset oppivat ensimmäisenä uimaan myyräuintia. Se eroaa koirauinnista siten, että siinä uimarin kasvot ovat koko ajan vedessä, kun ne koirauinnissa ovat koko ajan vedenpinnan yläpuolella.

Lapset oppivat eri tahtiin ja eri tavoilla. Siinä missä yhdelle myyräuinti on alkuu helpointa, niin toiselta luonnistuu parhaiten selkäuinti.

– Uimakoulussa tavoitteena onkin, että lapsi oppisi uimaan jollakin tyylillä 10 metrin matkan, Schutskoff sanoo.