Onko kehittäminen pelkkää keskittämistä?

Palveluverkkosuunnitelma herättää suuria tunteita

Anita Koskisen mielestä palvelut pitäisi keskittää Pohjaan, jossa kuitenkin on vielä kirjasto, kauppa ja postipalvelut. Kolmen miljoonan uusi koulu kuulostaa tuhlaukselta.

Palveluverkon kehittämissuunnitelmat eivät jätä kyliä rauhaan. Kyläkoulujen lakkautukset kulkevat edelleen mukana virkamiesten ehdotuksissa, joiden pohjalta lautakunnat tekevät esityksiään. Varsinaiset päätökset tekee kunnanvaltuusto myöhemmin. Esimerkiksi Kuhmalahden keskustaan kaavaillaan uutta kolmen miljoonan koulua Pohjan ja Lahdenkulman koulujen kustannuksella. Suunnitelmassa selvästi vietäisiin kyläkeskusta ja palveluja Pohjasta Kuhmalahdelle. Sydän-Hämeen Lehti kysyi muutaman kyläläisten ja yrittäjien mietteitä ehdotuksista Kuhmalahden markkinoilla.

– En tiedä, miten ja kuka virkamiehiä on harhauttanut, mutta mitä järkeä on rakentaa kolmen miljoonan koulu, jonne ei riitä oppilaita? Siinä menevät kyllä rahat hukkaan, Anita Koskinen puhahtaa.

Koskisen laskujen mukaan Pohjan koulusta saadaan vain 60 oppilasta.  Viimeisiään vetelevä vedenpuhdistamo, jätepiste ja VPK:n tallit eivät naisen mielestä ole sellainen palvelukeskittymä, jonne koulu pitäisi sijoittaa. Koskisen omat lapsensa ovat jo siinä iässä, ettei kouluasia ehdi vaikuttaa heidän perheeseensä. Naisen mielestä Kuhmalahden keskustassa ei ole yhtään mitään, minkä vuoksi sinne pitäisi väkisin siirtää palveluja, kirjasto ja kauppakin ovat Pohjassa.

– Remontilla Pohjan koulun saisi kuntoon, tai sitten Sariolan koulua voisi laajentaa, Anita Koskinen ehdottaa.

 

Nakertaako keskittäminen palveluita muualla?

Mielipiteet jakaantuvat Pohjan markkinoilta letunpaistosta tavatun yrittäjäporukan kesken.

Erika Kartsep asuu Kuhmalahden ja Pohjan puolivälissä, joten hänelle on aivan sama, mihin toimintoja keskitetään.

– Kannatan uutta koulua, Pohjan koulu on epäkäytännöllinen, vaikka kuinka remontoitaisiin, Kartsep toteaa.

Minna Saario pelkää, että lopulta kaikki palvelut heikkenevät, jos palveluita keskitetään toiseen. Marja Korjus on samaa mieltä.

– Jos koulu lähtee Pohjasta, kohta lähtee kirjastokin, Korjus arvelee.

Matti Penttilä tuntee muutosvastarinnan, mutta suhtautuu toiveikkaasti Kangasalan uuden kunnanjohtajan asenteeseen.

– On tullut tunne, että hän haluaa kehittää myös periferiaa. Totta kai jokainen miettii, mitä minä kärsin tai hyödyn muutoksesta ja tunteet tulevat mukaan. Yrittäjien kannalta on tärkeintä, että palvelut säilyvät jossain muodossa, Penttilä tiivistää.

Koulun paikka jakoi Kuhmalahden yrittäjien mielipiteitä. Lettuja paistettiin kuitenkin sulassa sovussa Pohjan markkinoilla. Vasemmalta Minna Saario, Marja Korjus, Mari Juvonen, Matti Penttilä ja Hannu Rasi. Tärkeitä olisi säilyttää palvelut, olivatpa ne kummassa keskuksessa hyvänsä.

 

Kommentit (2)

 1. Paalu

  Uuden koulun vastustajille:

  Oletteko järjiltänne? Ottakaa iloiten vastaan hieno, nykyaikainen koulu, älkääkä nyt ainakaan Kuhmalahden sisällä asettuko poikkiteloin. Teitähän pidetään aivan kajahtaneina Kangasalan läntisemmissä osissa ja kaikkialla muuallakin. Kuinka usein tulee vastaan tuollainen mahdollisuus nykyaikana? UPOUUSI KOULU. Rissaamisella koko hanke voi kaatua: Pohja lopetetaan, uutta ei rakenneta, ja niin pikkulapset joutuvat koulu-uransa alusta asti heräämään kukonlaulun aikaan ja kipittämään bussipysäkille ja siitä onnikalla kohti Kangasalaa.

  Kysymys Anita Koskiselle: olisiko siis mielestäsi parempi, että esim. Vehkajärveltä kuskattaisiin oppilaita esim. SARIOLAAN K-lahden kirkonkylän sijasta? Etkö Koskinen ole kuullut, että kk:ssä sijaitsee myös päiväkoti ja vanhainkoti (=ruokahuolto keskitetysti). Kirkonkylässä on paljon enemmän oppilaita kuin muissa kylissä, ml. Pohja. Mikä sinä oikein olet, millä mandaatilla puhut?

 2. T

  Kuhmalahden kirkonkylän palveluista voi heti kärkeen listata päiväkodin, liikuntatilat, seurakuntatalon, kirkon, palokunnan, Taidepappilan, kotiseutumuseon, kampaamon, verhoomon, baarin ja kioskin, eli ei kirkonkylän kehittämistä voi ainakaan palveluiden puuttumisella vastustaa.
  Oppilaidenkin enemmistö taitaa jo nyt kulkea koulukyydeillä kirkonkylästä Pohjassa.

  Uuden koulun vastustamista ihmettelen minäkin. Saataisiinko 1,9 miljoonalla Pohjan koulu remontoitua ihan oikeasti vai tehtyä vain pakolliset? Jatkossa kunnalla olisi edelleen ylläpidettävänä kallis ja erittäin epäkäytännöllinen kiinteistö, ja oppilasjakauman kannalta vielä väärässä paikassakin. Se vasta rahojen hukkaan heittämistä olisikin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?