Männyn arvoitus: Kun Daniel Medelplan oli poissa, puun siemen alkoi itää…

Ikävuosia 274, vointi hyvä

Männyn latvus on kuin varjo pienen museopihan yllä.

Daniel Medelplanin museon pihassa kasvava valtava mänty on houkutellut vuosien aikana museovieraita arvailemaan sen ikää: voisiko puu olla Medelplanin itsensä aikainen? Jättiläispuun ympärysmitta on rungon alapäässä noin kaksi ja puoli metriä, ja latvusto levittäytyy laajalle museomökin ja sen pihan ylle.

Botanisti, professori emeritus Urho Mäkirinta on tutkinut männyn tieteellisin menetelmin ja tullut siihen tulokseen, että puun ikä on pitkästi yli kahden ja puolen sadan vuoden.

Daniel Medelplan kuoli 80-vuotiaana vuonna 1737, joten mäntyä sopii kyllä pitää hänen muistopuunaan.

Mittaus 120 korkeudelta näyttää, että puun alkuvuosi olisi siis ollut 1739, siis kaksi vuotta Medelplanin kuoleman jälkeen. Mittaustulos puolen metrin korkeudesta antaa tulokseksi vuoden 1746, eli sen mukaan puu olisi hiukan nuorempi. Taimen kasvu puolimetriseksi vie noin viisi vuotta, 120-senttiseksi kahdeksan vuotta.

 

Mestari jätti vähän jälkiä

Yli kaksi ja puoli sataa vuotta vanhan männyn juurella ihminen tuntee itsensä pieneksi, näyttää Arja Liutta.

Arja ja Heikki Liutan omistama museomökki sijaitsee Pälkäneen Kukkolassa, tarkemmin Taurialan kylässä, entisillä Näppilän talon mailla. Juuri samoilla paikoilla Näppilän loisena elelevä kuvanveistäjä, kirjanpainaja Daniel Medelplan (1657–1737) asusti isonvihan aikaan, ja siellä hän myös veisti kuuluisat aapisen painolaatat leppäpuuhun vuonna 1719.

Medelplanin elämästä kertovia konkreettisia esineitä ei ole säilynyt eikä liioin tiedetä tarkoin, millainen hänen asumuksensa on ollut. Suuren Pohjan sodan aiheuttaman levottomuuden ja omien kompurointiensa seurauksena Medelplan oli köyhtynyt ja joutunut kulkemaan paikkakunnalta toiselle, kunnes asettui perheineen Pälkäneelle.

Arja ja Heikki Liutan lisäksi suuren työn Medelplanin ja hänen puuaapisensa kulttuuriperinnön säilyttämiseksi on tehnyt jyväskyläläinen kuvanveistäjä Allan Frilander, joka on muun muassa kirjoittanut Medelplanin elämäkerran ja suunnitellut ja rekonstruoinut välineitä, joilla kirjan painaminen kotioloissa on ollut mahdollista. Ne ovat nähtävänä Daniel Medelplanin museossa. Puuaapisen viimeinen tunnettu kappale tuhoutui Turun palossa vuonna 1827.

 

 

Puun ikä arvioidaan porausnäytteiden avulla erilaisten mittojen perusteella.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?