Sarjakuvanäyttely: Monilla sarjakuvainnostus loppuu viimeistään varhaisaikuisuudessa. Kari Elkelällä intohimoa on riittänyt 50 vuotta.

Mustanaamion ja Dianan häitä juhlitaan Sahalahdella

 

Kari Elkelä hankki Dianalle hääpuvun kirpputorilta.

Jossain päin Sahalahtea sijaitsee 200 neliömetrin hallitila, joka on täynnä sarjakuvia. On vanhoja Aku Ankkoja, Pecos Bill-lehtiä, Mustanaamioita ja 50-luvun amerikkalaisia scifi- ja kauhusarjakuvia. Sarjakuvien lisäksi halli pursuilee muun muassa  sarjakuva-aiheisia astioita, vaatteita ja leluja.

Hallin sisällön omistaa filosofian tohtori ja sarjakuvatietäjä Kari Elkelä. Mies, joka on harrastanut sarjakuvia intohimoisesti poikavuosilta saakka.

– Maaseudulla lapset saivat pääasiassa käsiinsä Aku Ankkoja. Minulla onnellisella oli kaupunkilaisserkkuja, jotka toivat minulle harvinaisempiakin sarjakuvaherkkuja.

 

Ihmismieli kaipaa jännitystä

Sahalahden Museomakasiinin Ankasta anarkiaan -näyttelyssä on esillä vain pieni osa Elkelän vuosikymmenten keräilyharrastuksen tuotoksista. Elkelä on esimerkiksi rakentanut ja tuunannut pahvista Diana Palmerin – siis naisen, jonka kanssa Mustanaamio meni naimisiin yli 40 vuoden seurustelun jälkeen. Dianalla on yllään vitivalkoinen hääpuku ja kasvoillaan tyytyväinen ilme.

– Sen verran harvinainen tilaisuus oli Mustanaamion avioituminen, että mielestäni sitä on syytä juhlia myös Sahalahdella, Elkelä sanoo.

Elkelältä on varmasti kyllästymiseen saakka kysytty, miksi aikuinen mies harrastaa sarjakuvia. Elkelän mukaan sarjakuvat eivät kuitenkaan siinä mielessä eroa kirjoista, tv-sarjoista tai elokuvista, että ne kaikki tarjoavat kokijoilleen jännitystä, huumoria ja romantiikkaa. Siis tuntemuksia, joita ihmismieli halajaa kokeakseen elämänsä tyydyttäväksi ja mielekkääksi.

 

Suomalaista Aku Ankkaa tekevän Kari Korhosen teos ”Taistelevat ankat”.

Supersankarit eivät kiinnosta

Sarjakuvahahmoihin voi myös samastua. Elkelä onkin valinnut näyttelyyn hahmoja, jotka ovat hänelle itselleen läheisiä tavalla tai toisella.

– En ole koskaan ollut kiinnostunut supersankareista. Taika-Jimistä pidän, sillä fyysisillä voimilla mittelöinnin sijaan hän puolustaa oikeudenmukaisuutta hypnoosin ja illuusioiden keinoin.  Myös avaruus ja toiset todellisuudet tuovat Taika-Jimiin mystisen lisänsä.

Mustanaamiota Elkelä kunnioittaa tämän romantiikkaan liittyvän kärsivällisyytensä vuoksi.

– Onhan se hienoa, että mies odottaa 20 vuotta oikeata hetkeä ensisuudelmaan.

Myös erilaisten kulttuurien tavat suhtautua sarjakuvahahmoihin kiinnostavat Elkelää. Ulospäin suuntautuneessa Amerikassa itsevarma Mikki Hiiri on todellinen supersankari. Sen sijaan Suomi rakastaa epäonnista antisankaria Aku Ankkaa, joka sählää ja säheltää, eikä koskaan saa Iines Ankkaa itselleen.

Sarjakuvan onnistuneisuudessa hahmoja tärkeämpänä Elkelä pitää tekijän taituruutta. Elkelä ihailee suuresti esimerkiksi Basil Wolvertonin hahmojen ”groteskin rumuuden kauneutta”. Mainittakoon hahmoista maailmalla mainetta niittänyt Leena Hyeena, joka on valittu maailman rumimmaksi naispuoleiseksisarjakuvahahmoksi.

 

Ankasta anarkiaan -näyttely Sahalahden museomakasiinilla 9.-20.7.2014, ke-pe 14-18, la-su 12-16, ma-ti suljettu.

 

 

 

 

 

Sarjakuvan alkuvaiheet

- ensimmäinen sarjakuvahahmo oli vuonna 1896 Usassa luotu Keltainen poika

. ensimmäinen sarjakuva Funnies on Parade ilmestyi Usassa 1933

- Mikki Hiiri aloitti sarjakuvaseikkailunsa1930. Aku Ankka puolestaan esiintyi ensi kerran sarjakuvissa 1934.

- erilaisia sarjakuvan lajeja ovat esimerkiksi erotiikka, kauhu, romantiikka, manga, jännitys ja tiede

 

 

Sarjakuvien polttoroviot roihusivat

Sarjakuvien valtava suosio 1900-luvulla sai ihmiset epäilemään, että ne turmelisivat nuorison. Kun hermolääkäri Wertham kirjoitti pelkoa lietsovan kirjan Viattomien viettelyn, alkoivat sarjakuvien polttoroviot roihuta ympäri Amerikkaa.

Jottei sarjakuvia olisi kokonaan kielletty, perustivat kustantajat ankaran itsesensuurijärjestelmän Comics Coden.

– Sensuuria valvoivat yli 50-vuotiaat rouvat, jotka poistivat sarjakuvista kiellettyjä sanoja ja nostivat hahmojen kaula-aukkoja, Kari Elkelä mainitsee.

Kielletty kuitenkin tunnetusti lumoaa. 1970-luvulla eniten uusintapainoksia otettiin nimenomaan näistä sensuroiduista sarjakuvista.

Kommentit (2)

 1. Victor Daniels

  Hello Loan Seekers,

  Tarvitsetko luottoa / taloudellista apua yrityksellesi, asuntolainalle, vuokraukselle, henkilökohtaiselle lainalle, auton lainaksi tai ostamaan talon tai jopa lukukausimaksun lapsellesi? Tarjoamme rahoitusta hyvin alhaisella korolla 2,5%. Kaikki kiinnostuneet hakijat ottavat meihin yhteyttä sähköpostitse; Vdaniels0007@gmail.com alla olevista tiedoista.

  LAINAVIRASTO [Täytä ja palaa]

  1. Nimet: ——
  2. Maa: ———–
  3. valtio: —————
  4. Yhteyshenkilön osoite: ——-
  5. Tarvittava laina-arvo: ——
  6. Lainan kesto ——–
  7. Kuukausittaiset tulot: —————-
  8. Suora puhelinnumero: ———–
  Oletko hakenut lainaa verkossa ennen (kyllä vai ei)

  EMAIL: [vdaniels0007@gmail.com]
  Parhain terveisin.

 2. Reiska

  Hei vaan Viktor, tai Viki näin tuttujen kesken.

  Tarvitsen lainaa noihin kaikkiin mainitsemiisi asioihin, sekä vielä pulloon jäykkää. Lukukausimaksuun tosin en vielä tarvitse rahoja, olen vasta alustavasti yhdelle Sirkalle vihjaillut että lapsentekohommiin alettaisi. Kovasti kiinnostaisi kokeilla ja jos Sirkka suostuu, niin jahkas hän pääsee eläkkeelle parin vuoden päästä, lapsia tehdään varmasti kun aikaa sitten on.
  Yritin jo sinulle sähköpostia laittaa, mutta en saanut sopimaan täyttämääni paperia mitenkään seinäpistokkeen reikään. Joten voit varmaankin tämän kirjoituksen perusteella laittaa rahat tulemaan. Alla tiedot.

  Täytän kohdat ja palaan kotio.

  1. Reiska ja Sirkka
  2. Perunamaa
  3. Vatikaani
  4. Siinä ison kirkon hujakoilla, Romanialaisesta viulunsoittajasta yks katu vasemmalle
  5. Pistä nyt alkuun vaikka puoli miljoonaa, otetaan sitten lisää jos loppuu
  6. Kai tämä laina nyt sitten kestää vähän pitempään, entinen meni rikki melkein heti uutena?
  7. Minä saan seittemänsataa, Sirkka yli tonnin!
  8. Ei meillä suoraa numeroa ole, niissä on jos jonkinmoisia kiemuroita
  En ole hakenut verkoista muuta kuin muikkuja, kerran lainasin pankinjohtajalta paarissa kympin.

  Parhain terveisin,
  Reiska

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?