Linnut, sienet ja marjasato kiinnostivat luontoillassa

Lauantaina 12.7. Vihavuoden koskikahvila oli hiljentynyt Herkkujen yön hulinoista toisenlaiseen illanviettoon luontoillan merkeissä. Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiirin aluesihteeri Karri Jutila juonsi iltaa, jossa kuusi eri alan asiantuntijaa kertoi ajankohtaisista asioista luonnossa sekä vastaili yleisön mieltä askarruttaviin kysymyksiin.

Paikalla olivat Karri Jutilan lisäksi Jussi Kairamo ja Markku Hyvärinen Kanta-Hämeen lintutieteellisestä yhdistyksestä, perhosten ja muiden hyönteisten asiantuntija Martti Kuisma Lepaalta, kasviasiantuntija Heli Jutila sekä Mauri Lahti Etelä-Hämeen sieniseurasta.

Karri Jutila kertoi Etelä-Hämeen piirin tämän vuoden teemalajista rantakäärmeestä ja myös kyykäärme oli esillä.. Vaikka käärmeitä yleisesti ottaen hieman kammoksutaan, ne harvoin purevat ihmistä. Rantakäärmeen tunnistaa keltaisista täplistä ja se kasvaa noin metrin mittaiseksi. Rantakäärme on rauhoitettu laji.

 

Punkki Suomen vaarallisin eläin

Luonnon mielenkiintoisuudesta huolimatta siellä piilee myös vaaroja. Jo lähes koko Suomeen levinnyt punkki aiheuttaa pahimmassa tapauksessa borrelioosin. Illan asiantuntijat kehottivatkin jokaista luonnossa liikkujaa tarkastamaan itsensä ja vaatteensa mahdollisten punkkien varalta. Punkin todettiin koostaan huolimatta olevan arvaamattomuutensa vuoksi maamme vaarallisin eläin.

– Luonnossa kannattaa kuitenkin liikkua, illan vieraat muistuttivat.

Heli Jutila kertoi eri kellolajien eroavuuksista ja muistutti juuri käsillä olevan ajan olevan hyvää aikaa oppia luonnosta uusia asioita. Suurin osa kasveistamme on nyt kukoistuksessa, vaikka osa on jo kukkinutkin.

Näyttävän näköinen haapaperhonen nousi puheenaiheeksi ja perhosasiantuntija Martti Kuisma kertoi 60-luvun kylmien talvien hävittämän perhosen palanneen maahamme ilmaston lämpenemisen myötä.

 

Huono mustikkasato, puolukka kukkii

Yleisöä kiinnostivat erityisesti linnut sekä tietysti tuleva sieni- ja marjasato. Mustikkasato tulee tänä vuonna olemaan huono mutta puolukka kukkii hyvin, joten sen suhteen on vielä toivoa.

– Sienisatoa on vaikea ennustaa. Sienet vaativat kasvaakseen koko vuoden kierron, Mauri Lahti kertoi.

– Mutta sen voi sanoa, että jos on kuiva ja tuulinen elokuu, sienille voi sanoa hyvästit.

Lintujen todettiin olevan oppivaisia otuksia. Kottaraisen ja talitiaisen oli kuultu muun muassa matkivan puhelinten soittoääniä.

Enemmänkin luonnosta kiinnostuneita olisi mahtunut paikalle, mutta luontoillan annista on mahdollista nauttia myös ensi vuonna. Valon ja lepakoiden juhlassa elokuussa voi lähteä Karri Jutilan opastamana lepakkokävelylle ja tavata vähintään kolme eri lepakkolajia.