Luikalassa tuotteet vaihtavat nopeasti omistajaa

Pellikan Puutarhalta Linda Mustonen oli tullut myymään mansikat ja muut kesäiset herkut.

Kesälauantaina kellon viisareiden osoittaessa yhtä, kellon kilahdus aloittaa hulinan ja vilinän Luikalan Työväentalon pihalla. Äänimerkki antaa luvan aloittaa päivän myynnin kesätorilla, jossa leivät ja leipomukset, mansikat ja muikut sekä monet muut tuotteet vaihtavat nopeasti omistajaa. Kesätorin lisäksi päivän hyväksi tekee vierailu Työväentalon kahvilassa ja Kesäkirjastossa. Viime lauantaina toriohjelmaan kuului myös Salmentaan VPK:n näytökset ja katsaukset paloturvallisuuteen.

– Sitten kun torimyynti alkaa, niin jos muualla Suomessa ei löydy leipäjonoa, niin Luikalalla on aivan varmasti. Ensimmäisen puolen tunnin ajan on täällä täysi säpinä päällä, kyläyhdistyksen aktiivi Katariina Järvinen kuvailee naurahtaen.

 

Kirjastoromantiikkaa

Markkinahälyn jälkeen Luikalassa saattaa rentoutua kahvikupposen äärellä Työväentalon idyllisessä kahvilassa.

– Toripäivään kuuluu ehdottomasti munkki ja hernekeitto.  Valmistamme täällä liki 200 munkkia per lauantai, Katariina Järvinen kertoo ja lisää, että kahvit kuuluu nauttia kauniista posliinisista ruusukahvikupeista.

Luikalan Työväentalon suojissa toimii myös kylän ainutlaatuinen Kesäkirjasto. Kirjat ovat tuotu Luikalaan Pälkäneen pääkirjasto Arkista ja yhteensä kirjastossa on kolmen ja puolensadan kirjan valikoima.

Kesäkirjaston punaisena lankana on, että kesävierailijoille olisi tarjolla kesälukemista läheltä ja helposti. Kirjastonhoitaja Annastina Forsberg kertoo, että mökkeilijät ovat löytäneet hyvin Kesäkirjaston pariin.  Viime lauantaina lainattiin 50 kirjaa.

– Se on aika hyvin, sillä kirjasto on auki vain kaksi ja puoli tuntia. Viime kesän aikana, eli kuutena lauantaina, lainattiin yhteensä 199 kirjaa, Forsberg kertoo mielissään.

Annastina Forsbergillä on kirjastonhoitajan tutkinto, joten kirjojen kanssa työskentely tuntuu luontevalta – tosin kirjastonhoitajan pesti on ehtaa vapaaehtoistyötä. Omin käsin Forsberg merkkaa lainaukset ylös – koneita ei Kesäkirjastosta löydy.

– Tämä on tällaista pientä kirjastoromantiikkaa. Täällä ei tarvita kirjastokorttia, vaan täytetään vain lomake. Muuten täällä on voimassa kaikki normaalit kirjaston käytännöt, lainausaikakin on kuukausi, Forsberg kuvailee.

Kesäkirjastossa on myös antikvariaattista toimintaa, sillä kirjastosta löytyy pöydän täydeltä myynnissä olevia kirjoja, euron kappalehintaan. Lisäksi kirjastossa on lehtienkiertopiste, johon voi tuoda tulleessaan ja viedä mennessään lehtiä oman mielenkiinnon mukaan.

Mökkiläisiä ajatellen löytyy hyllyistä myös nikkarointiin ja puutarhanhoitoon liittyviä kirjoja. Kirjastossa on myös panostettu erityisesti myös lasten- ja nuortenkirjallisuuteen, sillä jo viime vuonna lapset lainasivat enemmän kuin aikuiset.

 

Tauno Saarion kojun eteen muodostuu kellon kilahtaessa monta metriä pitkä jono, jonka häntäpäässä saadaan jännittää riittääkö vielä muikkuja.

Kotiinpäin

Torimyynti jatkuu Luikalan kesätorilla puoli kolmeen, jos tavaraa riittää. Tauno Saarion kojulla muikut myytiin viime lauantaina loppuun.

Luikala-Pohjalahti-Salmentaan Kyläyhdistyksen puheenjohtajana Saario kuuluu toripäivän taustalla oleviin kyläaktiiveihin. Hän kertoo, että toria pyörittää vajaan kymmenen hengen porukka.

– Tämä on oikein hyvä tapahtuma, täällä ihmiset tapaavat tuttuja ja tutustuvat myös uusiin ihmisiin. Mökkiläiset tuovat tänne usein kesävieraitaan. Ja samalla säästyy yhdeltä ruoanlaittokerralta, Saario kuvailee.

Kesätorilla järjestetään usein myös muutakin ohjelmaa Kesäkirjaston, kahvilan ja torimyynnin lisäksi. Viime lauantaina Salmentaan VPK oli ohjeistamassa, miten palosammutinta käytetään tehokkaasti ja miten rasvapalo sammutetaan turvallisesti. Tulevana lauantaina puolestaan Timo Nieminen kiskoo päreitä ja valmistaa koppia vanhaan tapaan.

Viimeinen kesätori järjestetään 3. elokuuta ja silloin menneen markkinakesän kunniaksi Luikala-Pohjalahti-Salmentaan Kyläyhdistys järjestää arpajaiset ja päättäjäistanssit, joissa soittaa Duo Iltarusko. Illassa vierailee myös hanuristi Topi Marjamäki. Kyläyhdistys tarjoaa silloin tanssit, arpajaiset ja kahvit asiakkaille ja talkoolaisille.

 

Toripäivät Luikalan Työväentalolla lauantaisin 28.6.-2.8.. Kahvila, Kesäkirjasto ja käsityömyynti klo 12-14.30.. Torimyynti klo 13-14.30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?