Ikäkausimestaruusuinnit: Turun SM-kisa tarjosi sekä menestystä että arvokasta kokemusta

UKK nousi mitalitilaston kymmenenneksi

Annika Karinkanta voitti ikäluokkansa molemmat perhosuintimatkat.

Uimaseura Kangasalan Kuohun nuoret uimarit päättivät kevätkauden Turussa heinäkuun puolivälissä käytyihin ikäkausimestaruuskilpailuihin.

13–15-vuotiaiden tyttöjen ja 14–16-vuotiaiden poikien SM-kisan osanottajat karsitaan aluemestaruuskilpailuissa. UKK:n uimareista Turkuun selvisivät Minea Bogdanoff, Susanna Ellonen, Annika Karinkanta, Elina Karinkanta, Pinja Penttilä, Milja Rantala ja Santeri Siurola.

Kisat olivat kangasalalaisuimareille menestyksekkäät: Annika ja Elina Karinkanta ottivat kaksoisvoiton 14-vuotiaiden tyttöjen molemmilla perhosuintimatkoilla. Karinkannat nostivat Kangasalan kisojen mitalitilastossa kymmenenneksi. Pistesijoille UKK:n kisaajista ylsi pälkäneläinen Susanna Ellonen, joka oli kahdeksas 15-vuotiaiden tyttöjen 200 metrin vapaauinnissa.

Monet kangasalalaisuimareista tutustuivat Turussa ensimmäistä kertaa arvokisatunnelmaan. Jännitys ei kuitenkaan kangistanut, vaan kilpailijat pistivät ennätyksiään uusiksi ja nousivat tulosliuskalla korkeammalle kuin tilastot antoivat olettaa.

Neljänneksitoista sijoittunut Kangasalan sekauintiviestijoukkue Minea Bogdanoff, Elina Karinkanta, Annika Karinkanta ja Susanna Ellonen antoi kisoille hyvän startin. Perjantain iltauinneissa Minea Bogdanoff, Susanna Ellonen ja Elina Karinkanta pistivät ennätyksensä uusiksi 800 metrin vapaauinnissa.

Lauantain aamujaksolla Annika ja Elina Karinkanta nostivat kuohulaisten katsomosektorilla riemun kattoon, kun he veivät sadan metrin perhosuinnissa 14-vuotiaiden tyttöjen kaksoismestaruuden. Annika ui omalla ennätyksellään 1.06,36 selkeästi Suomen mestariksi ja Elina nousi viimeisellä 50 metrillä hopealle ennätysajallaan 1.08,11.

Poikien 200 metrin perhosuinnissa Santeri Siurola paransi ennätystään lukemiin 2.39,34. Pinja Penttilä teki ikäkausimestaruuskisadebyyttinsä 100 metrin rintauinnissa ajalla 1.29,14.

Santeri Siurola paranteli jälleen sunnuntaiaamuna ennätyksiään, nyt sadan metrin perhosuinnissa. Milja Rantala puristi vahvalla ja rohkealla uinnilla yli 13 sekuntia 200 metrin perhosuinnin ennätyksestään. Hyytymisestä ei näkynyt merkkiäkään tällä monen lajin taitajalla, vaikka hän joutui urakoimaan loppumatkan ilman kirittäjää muiden jäädessä taakse.

Kuohun vahvuus perhosuinnissa sinetöitiin huikealla jännitysnäytelmällä 14-vuotiaiden tyttöjen 200 metrin perhosuinnin kuumassa erässä. Karinkannan kaksoset lähtivät liikkeelle tasaisella vauhdilla omaa taktiikkaansa noudattaen. Viimeisen 50 metrin alkaessa Annika oli ottanut johtoaseman Cetuksen Lyydia Kaleniukselta.

Elina oli vielä viimeisen 25 metrin alkaessa kaksikon takana, mutta aloitti taattuun tapaansa terävän loppuvedon ja löi kätensä paneeliin toisena kolme sadasosaa ennen Lyydiaa. Kuohulle taisteltiin jo toinen kaksoismestaruus näissä kisoissa, eikä kannustusjoukkojen huudosta ollut tulla loppua.

Susanna Ellonen näytti vielä kyntensä 200 metrin vapaauinnissa: ennätys parantui viidellä sekunnilla lukemiin 2.15,32. Upean uinnin tuloksena oli kahdeksas sija 15-vuotiaiden tyttöjen sarjassa. Susanna jaksoi vahvasti viimeisenkin lajinsa, hänen 100 metrin rintauinnin ennätyksensä kirjataan nyt lukemiin 1.23,44.

 

Tampereen Työväen Uimarit tuuletti seurahistorian ensimmäistä viestimestaruutta.

Kangasalan uimarit mitaleilla myös TaTU:n väreissä

Myös Tampereen Työväen Uimareita edustavat kangasalalaisuimarit saalistivat neljä ikäkausimitalia.

Amanda Saari ui hopeaa sadan metrin vapaauinnissa ja Joona Korhonen pronssia sekä 400 metrin sekauinnista että 200 metrin rintauinnista. Korhonen teki molemmilla mitalimatkoillaan uudet ennätyksensä.

Kangasalalaisväriä nähtiin myös vapaauintiviestin palkintopallolla, sillä tamperelaisseura voitti kisan. Amanda Saari kellotti avausosuudella ikäluokkansa kauden kärkiajan 50 metrillä. Vapaauinnin pikamatkalla ei kuitenkaan jaeta henkilökohtaisia mitaleita ikäkausimestaruuskisoissa.

TaTU:n viestimestaruus oli seurahistorian ensimmäinen. Kultamitalit irtosivat huippuajalla, sillä Suomen ennätys jäi alle sekunnin päähän.

Amanda Saari ja Joona Korhonen ylsivät mitaliuintien lisäksi pistesijoille muilla matkoilla. Pistesijoille kangasalalaisuimareista selvisi myös ennätyksiään rutkasti parannellut Santeri Mettälä, joka oli 200 metrin perhosuinnissa viides ja 800 metrin vapaauinnissa seitsemäs. Myös Noora Kukkonen kirjautti lukuisia uusia ennätyksiä.

Tampereen Työväen Uimarit oli sekä mitali- että pistetaulukossa kisojen kuudenneksi paras seura. Taakse jäi esimerkiksi Tampereen suurseura Uinti Tampere.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?