”Piikominen” johti 40 vuoden ystävyyteen

Pälkäneläisen Hanna-Liisa Anttilan ja skotlantilaisen Bryony Malvenanin (entinen Lean) ystävyys on kestänyt 40 vuotta. Vaikka välimatkaa on noin 1700 kilometriä, ikäeroakin 23 vuotta ja tapaamisissa 12 vuoden tauko, ovat naiset silti säilyttäneet yhteyden toisiinsa.

Pälkänevesi kimmeltää taustalla, kun ystävättäret istuskelevat Anttilan talon kuistilla ja muistelevat Malvenanin ensikosketusta Suomeen. Keskustelua käydään pääasiaksi englanniksi, mutta Malvenan ei tunnu häiriintyvän, vaikka välillä Anttila puhuu suomea.

– Olin lopettanut sisäoppilaitoksen ja halusin lähteä ystäväni kanssa Kanadaan au pairiksi. Isäni ei halunnut päästää kahta 17-vuotiasta tyttöä Kanadaan, vaan otti yhteyttä suomalaiseen tuttavaansa, Malvenan naurahtaa isän huolelle.

Isän ystävä taas oli Hanna-Liisa Anttilan serkku, joka oli kaupallisena sihteerinä Lontoossa. Näin silloinen Bryony Lean päätyi au pairiksi Anttiloiden perheeseen Nokialle ja kesäasunnolle Pälkäneelle. Tarkoituksena oli auttaa kotitöissä, ja ennen kaikkea opettaa englantia Anttiloiden 7-, 11- ja 14-vuotiaille lapsille.

– Voi, hän olikin korvaamaton apu, sillä sairastuin pian keuhkokuumeeseen ja niveltulehdukseen, Anttila muistaa kiitollisuuden huokuessa äänestä edelleen.

Ahkera tyttö auttoi, oppi kokkaamaan ja puhumaan suomea, rakastui saunaan ja suomalaiseen luontoon.

– Kävimme Hanna Liisan Lea-tyttären kanssa Aitoon Kirkastusjuhlilla. Siellä oli hauskaa! Minulla on vieläkin Hullujussin levy, joka esiintyi silloin juhlilla, Malvenan nauraa muistolle.

 

Perhe vaikuttaa yhteydenpitoon

Kokonaisuudessaan Malvenan vietti Suomessa vuoden kaikkiaan kolmessa perheessä. Nuori nainen interrailasi parina kesänä Suomeen. Paluureissulle saattoi lähteä mukaan Hanna-Liisan Anttilan sukulaisnuoria, joihin Malvenan oli tutustunut.

– Hän on niin sisukas! Eräällä hiihtolomalla hän lähti meidän mukaamme Lappiin, ja opetteli hiihtämään ja luistelemaan, Anttila kertoo.

– Perustin parin kaverini kanssa Pohjoismaisen hiihtokerhon Skotlantiin. Ennen lapsia tulikin hiihdettyä, jos vain sää salli, Malvenan kertoo.

Kun hänen nykyään 19- ja 16-vuotiaat poikansa olivat pieniä, Malvenan ei enää ehtinyt matkustella tai ottaa pälkäneläistyneitä vieraita vastaan. Pitkästä 12 vuoden tauosta huolimatta side säilyi. Kuulumisia vaihdetaan säännöllisesti sähköpostilla ja puhelimitse. Vaikka Anttilan tyttäret ovat iältään lähempänä Malvenanin ikää, ylläpidetään yhteyttä lähinnä Hanna-Liisa Anttilan välityksellä. Perheellisten kiireet kun vaivaavat molemmissa päissä.

Nykyään Bryony Malvenan asuu miehineen ja lapsineen Drumin kylässä puolen tunnin päästä Edinburghista. Hän työskentelee toimintaterapeuttina ja juuri nyt töissä on ollut hyvin kiireistä.

– Vaikka olen täällä vain muutaman päivän, olen jo täysin rentoutunut. Järvet, kivet ja kalliot, luonto ylipäätään, rentouttavat yhdessä tuttavien tapaamisten kanssa, paljon myös sukulaisten luona Kanadassa, Australiassa ja Ruotsissa vieraileva Bryony Malvenan toteaa.

Bryony Malvenan (oik.) lähettää Hanna-Liisa Anttilalle joka vuosi kauniin skotlantilaisen maisemakalenterin. Ystävyys on kestänyt jo 40 vuotta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?