Pälkäne-päivä: Rauniokirkossa järjestetään uudenlainen iltamessu

Taizé – matka hiljaisuuteen

Taizé-messuun sopii kesäillan rauha ja kirkon raunioiden hiljaisuus.

Pälkäne-päivän kirkonmenot järjestetään tänäkin vuonna perinteiseen tapaan Vanhassa kirkossa. Pitkään jatkunut vanhan ajan messujen sarja vaihtuu nyt tilaisuuteen, jollaista Pälkäneellä ei ole koskaan ennen kokeiltu: kansainväliseen Taizé-messuun.

– Taizé-laulut ovat yksinkertaisia ja kauniita, ja ne on helppo oppia. Varmasti sellaisetkin, jotka eivät tunne niitä ennestään, pääsevät helposti mukaan. Ajattelin, että koska laulut ovat kuin kutsu hiljaiseen rukoukseen, ne voisivat sopia suomalaiseen kesäiltaan oikein hyvin, kanttori Ritva Huomo kertoo.

Taizé-laulut ovat lyhyitä ja yksinkertaisia rukouksia, joita toistetaan useita kertoja peräkkäin. Musiikki kuvaa yhteisön meditatiivista luonnetta: sen tarkoituksena on johdattaa mietiskelyyn, rukoukseen ja hiljentymiseen. Taizé-musiikin suosio on viime aikoina kasvanut Suomessakin nopeasti, ja sitä käytetään usein esimerkiksi Tuomas-messuissa ja nuorten tilaisuuksissa.

Pälkäneen seurakunnan messuun tulijat saavat käteensä laulumonisteen. Virsikirjaa ei käytetä. Muuten messu sisältää samat osat kuin tavallinen messu ja etenee tutussa järjestyksessä.

Huomenna torstaina Pälkäneen pappilan 160-vuotisseuroissa pääsee jo kokeilemaan Taizé-lauluja kirkkokuoron ja Ritva Huomon johdolla.

 

Taizé leviää koko maailmaan

Taizé-yhteisö on kansainvälinen, ekumeeninen yhteisö, joka on saanut alkunsa Etelä-Burgundista Ranskasta. Yhteisön perusti vuonna 1940 veli Rogerina tunnettu Roger Louis Schutz-Marsauche, joka menehtyi väkivallanteon uhrina vuonna 2005.

Taizé-yhteisön ytimen muodostaa nykyään runsaan sadan veljen ryhmä, jonka jäsenet ovat sitoutuneet askeettisuuteen, naimattomuuteen ja hengelliseen yhteiselämään. Taizéssa järjestetään säännöllisesti kokoontumisia ympäri maailmaa saapuville vierailijoille, ja Taizé-tapaamisia pidetään myös muissa maissa ja maanosissa.

Suomessa erityisesti kaksi vuotta sitten edesmennyt runoilija ja kääntäjä Anna-Maija Raittila teki tunnetuksi Taizé-yhteisöä ja sen laulumusiikkia.

 

Taizé-messu alkaa Pälkäneen Vanhassakirkossa sunnuntaina 27.7. kello 18.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?