Nuoret maailmalle

Kansainvälisyys on asia, joka on paljon esillä mediassa, ja globalisoituminen onkin tämän vuosikymmenen suurimpia perintöjä tuleville sukupolville. Tästäkin huolimatta Suomi on yhä osittain sulkeutunut, tuttuihin kaavoihin kangistunut ja jopa rasistinen maa.

Itse lähdin kesäksi toiselle puolelle maailmaa, koska halusin oppia tuntemaan itseni paremmin. Halusin olla aiempaa parempi versio itsestäni; paremmin sanottuna halusin olla se ihminen, joka tiedän olevani, mutta en Suomen olosuhteissa ole osannut olla.

Kun ihminen poistuu mukavuusalueeltaan, avaa se usein suuren mahdollisuuden oppia tuntemaan itsensä paremmin. Lähtiessä kauas omasta turvallisesta kodista ajaa itsensä väkisinkin uudenlaisiin tilanteisiin. Nuori löytää itsensä asemasta jossa asioihin ei ole aina samanlaista hallintaa kuin kotimaassa, mikä opettaa itsenäisyyttä ja, mikä tärkeintä, se pakottaa sopeutumaan.

Maailmalla pärjääminen vaatii suuren määrän nöyryyttä, joka osalta nuorisosta nykyään tuntuu puuttuvan. Siksi kokisinkin tärkeäksi, että yhä useampi nuori saisi mahdollisuuden matkustamiseen ja itsensä uudelleen löytämiseen.

Tiedostan olevani etuoikeutettu. Monella meistä ei ole kahta kotimaata, ja matkustaminen asumiskustannuksineen ei ole halpaa. Nykyinen koulujärjestelmämme kuitenkin tarjoaa myös edullisempia vaihtoehtoja esimerkiksi vaihto-oppilasvuoden tai vaikkapa viikon kestävän oppilasvaihdon merkeissä.

Maailma on muutostilassa, kun uusi suvaitsevainen ja kansainvälinen sukupolvi on ottamassa ohjat. On ensiarvoisen tärkeää, että suomalaiset nuoret ovat mukana tässä kehityksessä, jossa ylikansallinen yhteistyö tulee olemaan arkipäivää kaikilla elämän aloilla.

Vanhemmat! Älkää pelätkö päästää nuorianne maailmalle. Ajatus oman lapsen lähtemisestä toiselle puolelle maailmaa on toki pelottava. Voin kuitenkin sanoa, että mikään ei valmista nuorta aikuiselämään niin hyvin kuin itsenäisesti vietetty aika uudessa ympäristössä ja kulttuurissa.

Tällä tavalla olette myös luomassa uutta kansainvälisempää, sosiaalisempaa, avoimempaa ja rohkeampaa Suomea.

Tuomas Raatikainen