Kuninkuusravit: Vislakan valmentaja Tomi Saarinen luottavaisena

 

”Rehellisesti sanottuna: odotan seppelettä”

Tomi Saarinen odottaa, että hänen valmentamansa Vislakka nousee kuningattaren valtaistuimelle Porissa ensi viikonloppuna.

 

Porin Kuninkuusravien kuningatarkilpailussa nähdään sahalahtelaisväriä peräti kahden tammahevosen voimin. Ravipariskunta Tomi Saarisen ja Annamari Sipilän tallista kuningattaren seppelettä tavoittelevat kahdeksanvuotias Vislakka ja yhdeksänvuotias Hopihopi.

Hevosten valmennuksen suhteen työnjako on kristallinkirkas. Vislakka treenaa Saarinen ja Hopihopin valmennuksesta vastaa puolestaan Sipilä.

Kuninkuusraveissa sekä oriit että tammat juoksevat kolme kovaa koitosta eli lauantaina 2100 metriä ja sunnuntaina 1609 metriä eli mailin ja vielä lopuksi 3100 metrin niin kutsutun maratonmatkan.

Kolmiosainen kilpailu soveltuu Vislakalle erinomaisesti. Sen rautainen fysiikka ja kultainen juoksupää pääsevät oikeuksiinsa.

– Hevosella on niin iso moottori. Se ei ole riippuvainen juoksunkulusta. Sillä voi ajaa kuolemanpaikalta, kiertää viimeiset 1200–1300 metriä kolmatta rataa tai tietysti keulajuoksukin käy tammalle aivan yhtä lailla. Emme myöskään aio taktikoida millään osamatkalla, vaan ajamme jokaisessa kilpailussa voitosta, Tomi Saarinen luonnehtii tammansa vahvuuksia.

Hevosella ajettiin viimeistelystartti Vermossa 3100 metrin matkalla pari viikkoa sitten. Siinä oli ilmassa myrskyvaroituksen meininkiä.

– Tamma meni Vermossa 25,7-tuloksen todella helposti. Näin ollen uskon, että 3100 metrin Suomen ennätystulos on Porissa erittäin suuressa vaarassa, jos vain olosuhteet ovat normaalit.

Tomi Saarinen on erittäin luottavainen Vislakan mahdollisuuksien suhteen ja odottaa suojatiltaan kokonaiskilpailun voittoa.

Tamma oli ensimmäistä kertaa mukana viime vuoden Kuopion Kuninkuusraveissa. Silloin se sijoittui kuudenneksi ja kilpaili Jouni Miettisen valmennuksesta käsin.

Tomi Saarinen osti tamman itselleen aivan Kuopion kunkkareiden alla. Kun Kuopion kisat oli käyty, hevonen siirtyi myös Saarisen valmennukseen.

Jo vuosi sitten Saarinen aprikoi Sydän-Hämeen Lehden lukijoille, että hänellä on käsissään suomenhevostamma, joka tavoittelee tosissaan kuningattaren seppelettä lähivuosina. Arvio on osunut oikeaan, ja Vislakka tavoittelee tiukasti titteliä Porin Kuninkuusraveissa ensi viikonloppuna. Se on myös monien raviasiantuntijoiden suosikki ravikuningattareksi.

 

Tammikuun haaveri

Matka nykykuntoon ei silti ole ollut mikään suoraviivainen juttu. Aivan vuoden alussa juostu harjoituslenkki meinasi romuttaa mahdollisuudet kuningatarkilpailuun osallistumisesta.

– Olin treenaamassa hevosta uudenvuodenpäivänä. Koira pääsi hyökkäämään Vislakan kimppuun pimeässä. Tamma pelästyi tästä välikohtauksesta niin suunnattomasti, että hevonen kaatui maahan jarrukärryt perässään. Aisa meni hevosen mahan alle. Vasen etulapa ja oikea takareisi kipeytyivät episodin seurauksena. Kevään ja alkukesän starteissa hevonen juoksi näiden kipujen vuoksi vinossa, eikä se luonnollisestikaan ollut parhaimmillaan.

Ylivieskan startissa kesäkuun alussa hevonen näytti menevän jo parempaan suuntaan, mutta silti ravi hajosi vielä loppumatkasta. Sitten valmentaja Saarinen teki tärkeän ratkaisun hevosen kuntouttamiseksi.

– Ajoin Ylivieskasta suoraan erään hierojamestarin pakeille. Kyseinen taitaja ei halua nimeään julkisuuteen, mutta hän kykeni silti auttamaan Vislakkaa. Hän sai avattua hevosen etulavan ja takareiden. Ne olivat niin kertakaikkisen jumissa.

– Hevonen suoristui ja oikeni heti ensimmäisestä hoitokerrasta todella paljon. Toisesta hoitokerrasta hevonen meni todella paljon eteenpäin, Saarinen summaa Vislakan terävöitymistä huippukuntoon.

Vislakka on erityisen innokas uimari. Uintia käytetään Vislakalla sekä valmennus- että palautusmuotona.

Tamma palasi heinäkuun alussa voittokantaan Lahden Jokimaalla. Lähdön jälkeen Vislakka pomppasi kuningatarkilpailun suosikiksi.

Lahden kisan jälkeen Vislakka suuntasi jo kolmannen kerran hierojamestarin hoiviin. Viimeinen silaus hierojamestarin kanssa tehtiin Kuopion raviradalla maanantaina.

Suhteellisen lyhyt kilpailumatka mahdollistaa sen, että Vislakka saa yöpyä Kuninkuusravien väliyön kotitallissaan Sahalahdella.

– Pääsen uittamaan hevosta sopivasti lauantai-iltana ensimmäisen startin jälkeen. Lisäksi teen sillä vielä palauttelulenkin. Uitan hevosta vielä kevyesti sunnuntaiaamuna, Tomi Saarinen suunnittelee.

 

”Tuskin tulee enää samanlaista”

Tomi Saarisella ja Annamari Sipilällä on tallissaan tietysti muitakin kilpahevosia, mutta Saarisen suhde Vislakkaan on erityinen.

– Se on elämäni hevonen. Eihän tällaisia synny joka vuosi. En usko, että saan tulevaisuudessa enää yhtä hyvää hevosta itselleni, Saarinen pohtii.

Vislakka on suomenhevoseksi vielä nuori. Kahdeksanvuotiaalla on aktiivisia ja varmasti menestyksekkäitä kilpailuvuosia edessään ainakin viideksi vuodeksi eteenpäin, jos vain terveyttä riittää.

– Olen melko varma, että emme ole nähneet vielä parasta Vislakkaa. Sekin pitää muistaa, että esimerkiksi viime vuoden kuninkaalliset Marimin ja Erikasson olivat 14-vuotiaita.

Ravitreenarin työ on aika ajoin voimia vievää ja raskastakin, mutta kirkas tavoite ja lahjakas hevonen pitävät valmentajan mielen korkealla.

– Vislakalla on kaikki edellytykset seppeleen saavuttamiseksi. Lisäksi rattailla on vielä huippuohjastaja Mika Forss, Saarinen kiteyttää fiiliksensä.

 

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?