Historiasta: Kertojana Walter Aunesluoman pojanpoika Juhana Aunesluoma

Taulujen tarinoita Ilmoilasta

Hauhon kauniit maisemat ovat innoittaneet monia taiteilijoita. Ilmoilan (Lehtelän) kansakoulun opettajana vuosina 1927–48 toiminut Walter Aunesluoma oli ahkera maalari, jonka teoksia Ilmoilan ja Alvettulan näkymistä löytyy kylän ja seudun taloista edelleen runsaasti. Maalaukset kuvaavat maaseudun idylliä: kesäisiä ja talvisia järvimaisemia, maatiloja peltoineen ja rakennuksineen sekä kylien vanhoja raitteja. Lisäksi Aunesluoma maalasi ajan tapaan asetelmia ja muotokuvia.

Walter Aunesluoma (1899–1979, vuoteen 1935 Salonen) oli syntyjään pohjalainen. Hän varttui Nokian vilkkaassa teollisuusyhteisössä, jossa hänen isänsä toimi kivenveistäjänä. Opettajakoulutuksensa jälkeen Aunesluoma asettui perheineen 1928 Ilmoilaan, jossa hän toimi kansakoulun opettajana vuoteen 1948 asti. Maalaamisen ja opettajatyön lisäksi hän oli monessa mukana: osuuskassan asiamiehenä, Ilmoilan Voimistelu- ja Urheiluseuran puheenjohtajana ja suojeluskunta-aktiivina. Sotavuodet veivät Aunesluoman monen muun kylän miehen tavoin rintamalle, josta kotiin tuomisina oli hieno kokoelma akvarelleja rajantakaisen Karjalan näkymistä.

Walter Aunesluoman maisemakuva vuodelta 1954.

Vuosiin kyläkoulun opettajana ajoittuvat hänen teoksensa Ilmoilasta, Alvettulasta ja Hauhon maisemista. Taiteilija on vanginnut teoksiinsa hetkiä vanhasta kulttuurimaisemasta juuri ennen Suomen maatalousvaltaisen elämänmuodon suurta murrosta. Monet Aunesluoman maisemat ja aiheet ovat kuitenkin edelleen tunnistettavissa Ilmoilasta ja lähiseuduilta. Ne kertovat tarinoita kyläyhteisön ja maatilojen elämänmenosta, ihmisistä, ajoista ja paikoista vuosikymmenten takaa.

Aunesluoman pojanpoika Juhana Aunesluoma pohdiskelee, minkälaisia tarinoita tauluihin mahdollisesti liittyy. Hän kertoo, kuka vasta aikuisiällä kuvataiteesta innostunut opettaja oli ja miten hänen lukuisat teoksensa syntyivät. Miksi taiteilija aikanaan lopetti Hauhon maisemien kuvaamisen ja mitä sen jälkeen tapahtui?

Teoksia ja taiteilijan vaiheita seuraamalla avautuu uudenlaisia näkymiä tuttuihin maisemiin, niissä eläneisiin ihmisiin ja koko paikallisyhteisön historiaan.

Isoisänsä jalanjälkien seuraamisesta ja teosten jäljittämisestä talolta talolle tuli siitäkin oma tarinansa, jota pojanpoika kuvaa Ilmoilan Iltamissa perjantaina 1. elokuuta. Iltamat järjestää Ilmoilan Voimistelu- ja Urheiluseura, IVUS. Iltamien ohjelma huipentuu perinteisesti tansseihin, joita tahdittaa Hauhon harmonikat Kaija Kokkalan johdolla. Iltamatilaisuus on yksi Hämeenlinnan kaupungin 375-juhlavuoden erityisavustuksen kohteista. Iltamat alkavat Ilmoilan Seurojentalolla kello 18 osoitteessa Pälkäneentie 2340.

Filosofian tohtori Juhana Aunesluoma on Oxfordin yliopistossa väitellyt historioitsija, joka on julkaissut useita teoksia Suomen historiasta. Hän on Helsingin yliopiston poliittisen historian dosentti, Eurooppa-tutkimuksen verkoston tutkimusjohtaja ja median ahkerasti käyttämä asiantuntija. Walter Aunesluoman pojanpoika on perheineen ollut Ilmoilan kesäasukas vuodesta 1999 lähtien.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?