Pälkäneen vesikatko: Vedenottamo ja vesitorni suljettiin korjaustöiden ajaksi

Uusittava putki petti hieman liian aikaisin

Koko vanhan Pälkäneen alueella jäätiin maanantaina ilman vettä putkirikon vuoksi. Vanha himaniittiputki petti Myllärintiellä, jonka tuntumassa uusitaan parhaillaan putkia.

– Putkirikko ei johtunut kaivutöistä. Maanrakentajalla ei ollut tapahtuneeseen osaa eikä arpaa, vaan putki vain sattui pettämään pahimmalla hetkellä, vesihuoltolaitoksen käyttöpäällikkö Harri Vierikka sanoo.

Maanantaina oli kesän kuumimpia päiviä, ja siksi veden kulutuskin oli kovaa.

– Pettänyt putki kuuluu parhaillaan uusittavaan osuuteen. Muutamaa viikkoa myöhemmin se olisi korvattu uudella, Vierikka harmittelee huonoa tuuria.

Kaivurit tekivät maanantaina töitä Sahantiellä vajaa sata metriä vuotopaikan alapuolella. Parhaillaan kaivettavia uusia putkia ei ole vielä kytketty vesijohtoverkostoon.

 

Vanhat sulut eivät pitäneet

Sahantien ja Myllärintien vanhat himaniittiputket uusitaan, koska ne ovat pettäneet monena talvena kireimmillä pakkasilla. Harri Vierikka pitää mahdollisena, että toisen ääripään sääilmiö eli pitkä hellejakso aiheutti tämänkertaisen rikon.

Putki on saattanut vuotaa jo sunnuntaista alkaen. Vuoto havaittiin, kun paineet katosivat ja keskustassa jäätiin maanantaina aamulla ilman vettä.

Vuotokohdan löytäminen ja etenkin putkien sulkeminen sen ympärillä vei kuitenkin aikansa.

– Vesi tekee omat reittinsä ja tulee ylös mistä tulee. Kun vuotokohta oli löydetty, lähimmät sulut eivät pitäneetkään. Laajensimme sulkualuetta vähitellen, kunnes lopulta päätimme, että vesitorni ja vedenottamo laitetaan kokonaan kiinni. Meillä olisi mennyt kaikki aika toimivan sulun etsimiseen. Eikä tällaisella helteellä voi määräänsä enempää laskea vettä virtaan, sillä pohjavettä muodostuu vain rajallinen määrä, Vierikka sanoo.

Kun Kinnalan vedenottamo hiljeni, reilut kolme tuhatta vesijohtoon liittynyttä pälkäneläistä jäi ilman vettä. Luopioisten verkoston alueella vesi juoksi normaalisti, sillä Aitoon ja Luopioisten vedenottamot toimivat normaalisti.

Putket saatiin korjattua illalla, ja kahdeksan aikoihin paineet palasivat koko verkostoon.

– Putkistossa saattaa olla ilmaa, mutta se ei ole vaarallista. Lisäksi vedessä voi havaita kosmeettista haittaa eli samentumista. Veden laadussa ei kuitenkaan ole vikaa, mutta vettä kannattaa laskea hetken aikaa, jotta se kirkastuu, Vierikka sanoo.

Vanhat ja pitämättömät sulut hankaloittavat myös Sahantien ja Myllärintien putkien uusimista. Liitostöiden ajaksi vesi on katkaistava aiemmin suunniteltua laajemmalta alueelta.

– Vesikatkoista kyllä tiedotetaan etukäteen, kun työt etenevät siihen vaiheeseen, Vierikka lupaa.

Kunta järjesti maanantaisen vesikatkon ajaksi vedenjakelupisteen S-Marketille. Paikalla on palokunnan säiliöauto.

Harri Vierikka sanoo, ettei vanhan himaniittiputken pettäminen johtunut vajaan sadan metrin päässä tehtävistä kaivuutöistä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?