Myyjäiset: Aarteet ja muistot tekivät kauppansa

Kansakouluhistoriaa myytiin Laitikkalassa

Pulpetteja, tuoleja, opetuskarttarullia, oppikirjoja, höyläpenkkejä ja kaikkea muuta, mitä maalaiskoululle vain voi vuosikymmenten kuluessa kertyä, kannettiin hiki otsalla autoihin jo kymmeneltä, jolloin myynnin oli määrä vasta alkaa.

Kenties pienellä aavistuslähdöllä käynnistynyt Laitikkalan ja Epaalan koulujen irtaimiston myyntitapahtuma oli yleisömenestys. Sen näki jo myyntipaikkaa, Laitikkalan koulurakennusta lähestyessä autojen määrästä ja koulutietä valuvasta ihmisvirrasta.

Molempien lopetettujen koulujen tavarat oli viisaasti koottu yhteen paikkaan. Näin kunta selvisi yksillä järjestelyillä ja ostettavaa riitti innokkaille asiakkaille sentään joksikin aikaa.

Myytäviä ei ollut hinnoiteltu yksittäin hintalapuilla, vaan yleisimmistä tavaroista oli hintalista ulko-oven pielessä, missä kunnan hallintokoordinaattori Aleksi Saukkoriipi hoiteli kasöörin virkaa.

Saukkoriipi olikin ajoittain helisemässä kiireidensä kanssa, kun joutui yksin ottamaan maksuja vastaan, määrittelemään tavaroiden hintoja ja vastailemaan monenlaisiin kyselyihin.

Varsinkin koulun vinttikerrokseen oli varastoitu todellisia keräilijän aarteita, kuten poljettava puusorvi, urkuharmoni ja kahden istuttavia pulpetteja. Niihin ilmestyi hyvin nopeasti ”Myyty”-kyltit. Onnekkailla ja nopeilla ostajilla riitti päänvaivaa, miten saada ruuhkassa pujoteltua isot esineet alas kapeita rappuja pitkin.

Kaupankäynti jatkui iltapäivän puolelle, mutta ruuhka helpotti selvästi jo yhdentoista maissa. Tavaroiden hinnoittelu oli varsin ostajaystävällinen. Kunnan tavoitteena oli ensisijaisesti löytää esineille uudet omistajat eikä niinkään kartuttaa kassaa.

 

Hyvästit kyläkoululle

Olisi voinut helposti kuvitella, että tunnelma myyjäisissä varsinkin laitikkalalaisten osalta olisi ollut hyvinkin apea. Olihan moni heistä lapsuutensa koululla jäähyväiskäynnillä ennen rakennuksen siirtymistä uudelle omistajalle. Ulkoseinällä oleva kellokin näytti pysähtyneen.

Kyläläisten 20 vuotta kestänyt taistelu koulunsa säilyttämiseksi päättyi viimein tappioon ja opetus koululla loppui keväällä kunnan säästötoimien ja oppilasmäärän laskun seurauksena. Saman kohtalon kokivat Epaalan kylän asukkaat.

Lauantaina näytti, että surutyö koulun menettämisestä oli jo pääosin tehty. Myrtyneitä ilmeitä ei ihmisten kasvoilla juuri näkynyt. Kenties kesäinen auringonpaistekin auttoi asiaa.

– Tunnelma on ollut pääosin iloinen ja aurinkoinen. Onneksi Laitikkalaan jää yhteiset kokoontumistilat, vaikka koulu myydäänkin, valoi Saukkoriipi tulevaisuuden uskoa aktiiviselle kylälle.

Kommentit (8)

 1. nimieki

  Jees. Kaikki meni taas ihan niin kuin pitää. Ensin ilmoitus kunnan ilmoitustaululle (kuka sitäkin lukee?) viikko etukäteen, lehtijuttu 3 päivää etukäteen (ei siis yhtään liian aikaisin, jotta kaikki ehtisivät tehdä muita suunnitelmia ko päivälle). Ja sitten päästetään porukka sisään etuajassa.

  Olisitte nyt edes laittaneet siihen ilmoitukseen tiedon, että parhaat viedään päältä jo paljon ennen aloitusaikaa.

 2. Wedge

  No miten luulet että muuten oltaisiin saatu järjestettyä kavereille nämä parhaat palat??? Pakkohan tässä on jotenkin koittaa pelata nämä ilmoitukset ja sisäänlaskut parhain päin, muuten ei oltaisi saatu parhaita tavaroita itselle. Parasta tässä on se,että kaikki kuitenkin kääntyi parhain päin.

 3. jessus

  Eikös tällaiset myynnit voisi hoitaa vaikkapa huutokaupalla? Se varmaankin aloitettaisiin aikataulun mukaan… Nythän tilaisuuden järjestäneet mokailivat rajusti ja näyttivät ammattitaidottomuutensa.

 4. Naapurikunnasta

  Ihmettelen minäkin sitä, että kaikki piti myydä polkuhintaan mahdollisimman pian pois pois vaan, eikä esim. huutokaupalla (vaikka sitten ripeällä tahdilla). Kumma, ettei kunnalle raha kelpaa. Amatöörien puuhastelua. Ja sitten vielä tuo varaslähtö – onpa epäreilua niitä kohtaan, jotka olisivat halunneet apajille. Uskoisin silti, että parhaat palat jaettiin jo ennen tuota varsinaista myyntiä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?