Perinne: Tapio Körhämön uusi aluevaltaus

Haltialle valmistui kyläsepän paja

Isäntä itse – Tapio Körhämö naulaa tekemässä. Taustalla vasemmalla hehkuu ahjo, jonka kuumuudessa rauta lämmitetään työstettäväksi. Oikealla karkaisuastia, jonka vedellä valmis esine jäähdytetään.

Uusia perinteisen kyläsepän pajoja ei kovin usein rakenneta. Vaikka Sydän-Häme on pullollaan kesätapahtumia, niin pajojen avajaistilaisuuksia järjestetään harvakseltaan.

Haltian kylän monitoiminen perinteiden vaalija Tapio Körhämö tarjosi sellaisenkin harvinaisuuden sankalle vierasjoukolle elokuun ensimmäisenä sunnuntaina.

Körhämö tunnetaan laajalti kotikylänsä ulkopuolellakin Haltian Wanhojen Moottoriwehkeiden, moottorisahamuseon ja monen muun asian parissa puuhailevana aktiivina. Nyt mies toteutti jälleen yhden haaveensa rakentamalla pihapiiriinsä pajan.

 

Kalustoa Ämmätsän kylältä

– Perinteisen kyläpajan rakentaminen on ollut pitkään haaveenani. Tuli ilmi, että Marjatta Aakkulan tilalla Ämmätsässä on vanhoja pajan työkaluja. Parisen vuotta sitten aloin häneltä kyselemään, olisivatko tavarat ostettavissa, Körhämö muistelee hankkeen alkuvaiheita.

– Pääsimme sopimukseen ja pajassani on Aakkulalta peräisin olevia välineitä muun muassa alasin ja käsin veivattava pylväsporakone.

Itse pajarakennuksen Körhämö rakensi alusta loppuun itse, mitä nyt poikansa Jani Körhämö silloin tällöin autteli kahta miestä vaativissa vaiheissa. Oven saranatkin on tehty omassa verstaassa, mutta oven lukko on vanha kyläsepän takoma.

Marjatta Aakkula oli luonnollisesti itseoikeutettuna kunniavieraana avajaisissa.

– Paja on meillä isäni jäljiltä. Hän teki aikoinaan sepän töitä ja muistan, kun olin pikkutyttönä hänen apulaisenaan puhaltamassa palkeilla ilmaa ahjoon, jossa työstettäviä rautoja kuumitettiin, Aakkula nostalgisoi.

– Paja on ollut vuosikymmeniä käyttämättömänä ja olen mielissäni, kun sepän välineille löytyi uusi, hyvä koti.

 

Metallityöt verissä

Eeva Hänninen pääsi kokeilemaan taontaa seppämesteri Leo Ratisen valvonnassa.

Körhämölle metallityöt ovat tuttuja vanhastaan, sillä hänellä on ollut jo pitkään verstas, jossa on modernimmilla vehkeillä syntynyt alihankintaa muun muassa Soukkio Oy:n työkoneisiin. Perinnepajassa hän pääsee nyt työstämään ahjossa hehkuvaksi kuumennettua rautaa alasimen päällä takoen.

Ihan mestarisluokkaan mies ei itseään vielä seppänä nosta. Niinpä avajaisiin oli kutsuttu myös kaksi taonta-ammattilaista testaamaan uutta pajaa ja näyttämään yleisölle, miten rauta osaavissa käsissä muotoutuu.

Luopioisissa Taontapaja Tulikoiraa vaimonsa kanssa pyörittävä Leo Ratinen ja taiteilijanimellä Elmo esiintyvä seppämestari opettivat myös halukkaille aloittelijoille sepän työn alkeita. Innokkaita takojia olikin ajoittain jonoksi asti ja itse taottuja rautanauloja syntyi.

Laajempaa kaupallista tuotantoa Körhämö ei pajassaan aio käynnistää, vaan taontatöitä syntyy lähinnä omaksi ja tuttavien iloksi.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?