Kellarin räystäs

Luopioisten koululla on telmitty 141 vuotta kellarin ympärillä. Nyt koulun ainoasta alkuperäisestä rakennuksesta on jäljellä kivikasa, koska joku olisi voinut lyödä otsansa räystääseen. Kirjoittaja ihmettelee, eikö vaaran poistamiseen olisi ollut purkamista kevyempiäkin keinoja.

Luopioisten kirkonkylän koulun pihassa olleesta kellarista tuli yhtäkkiä vaaran paikka. Joku lapsista saattaisi lyödä räystääseen otsansa. Mutta meillä on täällä onneksi älymystöä, joka teräviä havaintoja tehden huomasi vaaran paikan: kellari on hävitettävä!

Ja niin hieno, ehjä ja toimiva lohkorivistä tehty kellari hävitettiin. Mitään muuta keinoahan ei räystään vaarallisuuden poistamiseksi tietenkään ollut. Hölmömmälle tulee mieleen esimerkiksi muoviränni.

Tosi hyvää tuuria on kuitenkin ollut, ettei vahinkoja ole jo tapahtunut. Koulu kun alkoi Rajalan talossa 1873, ja siitä lähtien pihassa on hyörinyt lauma lapsia väli- ja liikuntatunneilla. Allekirjoittanutkin siinä reuhusi muiden mukana. Pää kyllä aukesi, mutta ei kellarin räystääseen.

On se ollut tuuria, ettei kukaan ole 141 vuoden aikana siihen pahemmin päätänsä satuttanut. Menneinä vuosikymmeninä kun lapsia on pihassa juossut huomattavasti suurempi joukko.

Ainut rakennus talosta, jossa koulumme aloitti, oli äsken vielä jäljellä. Ripeällä toiminnalla asiasta päättäneet hävittivät vaaran paikan. Hurraaaa!

 

Perttu Pohjanperä

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?