Kommentti ja kysymys

Olin siellä minäkin, Laitikkalan koulun myyjäisissä.

Toimittaja Jarmo Salonenkin oli ollut ja kirjoitti vaikutelmiaan  (S-HL 6.8.14):

”Olisi voinut helposti kuvitella, että tunnelma myyjäisissä varsinkin laitikkalalaisten osalta olisi ollut hyvinkin apea” ja jatkoi:” Lauantaina näytti, että surutyö koulun menettämisestä oli jo pääosin tehty.” Toimittajan ajatuksiin yhtyi hallintokoordinaattori Aleksi Saukkoriipi ihailemalla myyjäisten tunnelmaa pääosin iloiseksi ja aurinkoiseksi ja ”valoi tulevaisuuden uskoa” muistuttamalla seurantalon olemassaolosta.

Voi teitä, Salonen ja Saukkoriipi! Kuinka monta Laitikkalan entistä tai nykyistä asukasta siellä haastattelitte tai rahastitte, kun tuollaisia päätelmiä pystyitte heistä tekemään? Eihän meitä entisiä tai nykyisiä kylän asukkaita siellä kovin monta ollut! Suuri ostajamäärä muodostui vieraspaikkakuntalaisista, jotka olivat tulleet naapuripitäjistä, kesämökeiltä ja lähikaupungeista. Heistäkö se iloinen ja aurinkoinen tunnelma syntyi, jos sitä siellä oli?

Laitikkalalaisista moni oli jäänyt kotiin välttääkseen mielipahan, eikä meidän siellä olleiden tunnelma ainakaan iloinen ollut. Tiesimme olevamme viimeistä kertaa omassa tutussa koulussamme ja sen pihamaalla.

Salonen ja Saukkoriipi, ikävä meidän on kouluamme, eikä surutyötämme suinkaan kuitata tehdyksi yhden jutun huitaisuilla.

Yksi myynnin kohde minua ihmetytti: Siellä myytiin opettajien päiväkirjoja. Opettajahan täytti – ja täyttää vieläkin, tosin vapaammin – henkilökohtaisen Opettajan päiväkirjan, johon hän kirjaa tiedot koulupäivistä oppitunteineen ja myös tietoja oppilaistaan. Ainakin itse aikoinaan luovutin tällaisen päiväkirjani keväällä rehtorilleni koulun kansliaan. Se oli mielestäni jonkin tasoinen asiakirja.

Miten tällaisia päiväkirjoja voi olla yleisessä myynnissä? Laitikkalasta niitä sai ostaa 2 euron kappalehinnalla. Miltä mahtaa kirjan sivuilla mainituista oppilaista ja sivut täyttäneistä opettajista tuntua? Ja mahtaako myynti olla edes laillista? Voisiko joku asiasta tietävä vastata?

Kovin laihaksi jäi kohdallani myyjäisten anti. Kouluaikani laulukirja ilokseni löytyi.

 

Kirsti Uotila

 

PS Lähetänpä samalla kiitokseni Sydän-Hämeen lehdelle.

On meillä tasokas paikallislehti! Mikä monipuolinen lukupaketti olikaan taas 6.8.ilmestynyt numero! Kiitos, Ulla Siren ennen kaikkea!

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?