Kolea kesäkuu unohtui heinäkuun helteessä

Lopuilleen kääntyvä kesä on ollut kelien puolesta poikkeuksellinen. Ensin kärvisteltiin kylmyydessä ja sateessa, sitten seurasi viikkokausia kestänyt hellejakso.

Moni kesäkohde kärsi kesäkuun säistä. Vahinko olisi ollut vielä suurempi, jos vastaavat kelit olisivat sattuneet heinäkuun lomasesongiksi.

Loppukesän paiste vaikuttaa myös kesästä jääviin mielikuviin. Moni kesäkohde pohtisi jatkoaan vakavasi, jos kesä olisi päättynyt kuukauden koleaan sadejaksoon.

 

Kylmä kesäkuu rankaisi

– Tavoite saavutettiin: konkurssi siirtyi taas vuodella, sanoo sunnuntaina tältä kesältä sulkeneen Niitty-Seppälän isäntä Jukka Kittilä.

Kylmä kesäkuu rankaisi sekä Kesätorin kahvilaa että marjojen ja vihannesten tilamyyntiä.

– Juhannusmyynti ei hiponut ennätyksiä. Ehkä se oli kuitenkin eräänlainen torjuntavoitto, Kittilä kuvaa.

Heinäkuun helteillä kahvilamyynnissä päästiin normaalilukemiin. Myös satoa kertyi pelättyä paremmin.

– Talvituhot eivät olleet kovin laajoja.

Kesätori sulki sunnuntaina, ja samalla loppui myös mansikan ja vadelman poiminta.

– Viimeisellä aukioloviikolla myynnissä näkyy jo selvästi, että mökkiläiset alkavat palailla kaupunkiin. Nyt aletaan pikkuhiljaa valmistautua syyshommiin, Kittilä sanoo.

 

 

Maissi jatkaa Suttisen kesää

– Kesä oli kaksijakoinen. Kesäkuu oli edellisvuosia hiljaisempi ja heinäkuu ihan hyvä. Eikä elokuukaan näytä ihan hiljaiselta, vaan ainakin koulujen alkuun saakka väki on liikkunut. Elokuun puoliväli on sitten totuuden hetki, Suttisen marjatilan isäntä Simo Laakso sanoo.

Marjatilan kesäsesonkia jatkaa muun muassa maissi. Sokerimaissia myydään grilliherkuksi ja maissipeltoon saatiin tehtyä myös labyrintti, vaikka se heinäkuun alussa näytti vielä kaukaiselta haaveelta: maissit olivat silloin hädin tuskin polven korkuisia.

– Maissi vaatii kasvaakseen yli 20 asteen lämpöä. Sitä on saatu heinäkuun alusta alkaen yhtäjaksoisesti, ja sen ansiosta maissi on vähintään samanmittainen kuin viime vuonna tähän aikaan. Labyrintissä sen huomaa, miten valtavasti maissit kasvavat viikon aikana, Laakso sanoo.

Kuluva kesä tarjoaa taas hyviä perusteita matkailualan toivomalle kesälomakauden myöhentämiselle tai porrastamiselle.

– Juuri naureskeltiin kesäkuussa kuvatulle kokkiohjelmalle, jossa värjöteltiin pipo päässä. Nyt elokuussa on kesä parhaimmillaan ja paljon tuoretta satoa tarjolla, mutta ihmiset palaavat jo kaupunkiin ja töihin.

Suttisen marjatila on auki päivittäin elokuun loppuun saakka.

 

Pikakesä oli pelkkää odotusta

– Tämä kesä on mennyt äkkiä. Alkukesä odotettiin kesää, heinäkuusta alkaen on ollut niin kuuma, että on odotettu syksyä ja viileämpiä kelejä, Anu Syrjynen sanoo.

Strutsitilan emäntä myöntää itsekin olevansa jo pyörryksissä kuuman ja vilkkaan loppukesän jäljiltä.

– Kesäkuun sateet rankaisivat meitäkin. Heinäkuun helteissä oli se vaara, että ihmiset jäisivät rannoille. Mutta hyvin ihmiset ovat jaksaneet liikkua. Kesästä tulee varmaan ihan tavanomainen – ei parempi, muttei huonompikaan, Syrjynen sanoo.

Strutsitilan kesäaukioloajat jatkuvat vielä tämän viikon ajan eli tila on sunnuntaihin saakka päivittäin avoinna. Lisäksi se on auki seuraavana viikonloppuna.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?