Nuotiopelimannit viihdyttivät Rajalan kämpällä

Rajalan kämpällä kuultiin Suomen mestarin soittoa, kun Veli-Jussi Liesala esitti huuliharpullaan Lokakuun polkan ja Kaksi vanhaa tukkijätkää.

Nuotiopelimannien esityksiä seuratessa voi hyvin kuvitella, miten nämä kansanmuusikot ovat kerääntyneet Kaustisen illan hämärtyessä tulen ääreen, laulaneet ja soittaneet iloisesti yhdessä. Ilta on vaihtunut yöksi, aamukin jo ehtinyt sarastaa, mutta yhä laulu on raikunut ja soitto soinut, jatkuakseen taas seuraavan illan tullen.

Nuotiopelimanneja tuskin olisi olemassa ilman Kaustisen kansanmusiikkijuhlia. Iltanuotioilla yhteisen sävelen löytäneet kansanpelimannit alkoivat musisoida muidenkin iloksi isommilla ja pienemmillä estradeilla. Viimeksi tätä kaiken kansan hyväntuulista ja railakastakin musiikkia tarjoiltiin Rajalan kämpällä sunnuntaina.

Kymmenhenkisen kokoonpanon yhdessä tekemisen hauskuus näkyi ja kuului kämppäkonsertissa. Musisoijien ilo tarttui yleisöön, joka itsekin sai osallistua konserttiin yhteislauluissa Väliaikaista ja Lähtevien laivojen satama sekä monien laulujen kertosäkeissä.

 

Huuliharpun soittoa mestaritasolta

Nuotiopelimannien ehkä nimekkäin jäsen on muusikko Jussi Asu, Kirjeen sulle kirjootan -kappaleen tekijä. Kuuluu ryhmään tätä nykyä myös Suomen mestari, huuliharpun soittaja Veli-Jussi Liesala, joka taituroi kisoissa omalla instrumentillaan maan parhaimmaksi.

Liesala esitti Rajalassa Lokakuun polkan sekä hyvin paikan historiaan sopivan kappaleen Kaksi vanhaa tukkijätkää.

Nuotiopelimannien ryhmän musisoijat ovat kotoisin eri puolilta maata. Paikallista osaamista tässä joukossa edustavat sahalahtelaiset Anja Tuokko ja Suvi Puronen. Viikonloppuna Pakkalassa omia pelimannipäiviään viettänyt ryhmä esiintyi lauantaina Taidepappilassa.

Rajalan kämpällä pidetyn konsertin järjesti Sahalahti-Seura. Tulevana lauantaina 16.8. Rajalan kämpän ovet ovat auki kello 11–16. Sunnuntaina 24.8. kämpällä esitetään Metsän tarina -elokuva. Elokuvan käsikirjoittaja ja ohjaaja Ville Suhonen on paikalla kertomassa elokuvanteosta ja vastailemassa yleisön kysymyksiin.

Suvi Puronen (vasemmalla), Tuula Sivula ja Leena Kruuti muodostavat yhdessä Luunapin, joka on myös osa Nuotiopelimannit-ryhmää.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?