Kun maailma kaipaa pelastusta

Ryhmä-X:n nimellä Suomessa tunnetuksi tullut supersankariryhmä jatkaa seikkailujaan jo viidennessä elokuvassa. X-Men: Days of Future Past on itsenäinen jatko-osa X-Men: First Class -elokuvalle, joka valotti ryhmän perustamisen taustoja. Days of Future Past on kuitenkin samalla tavalla vahva kuin edeltäjänsä: aiempien elokuvien tapahtumista ei tarvitse olla perillä pysyäkseen kärryillä uusimmassa, vaikka ne yhteen nivoutuvatkin. Leffa antaa kuitenkin paljon enemmän aiemmat elokuvat nähneille, ja osa pienistä hienouksista on vain Ryhmä-X-sarjakuviin perehtyneiden löydettävissä.

Elokuva kuljettaa tarinaa kahdessa eri ajassa, kun geneettisen mutaation kautta supervoimansa saaneet sankarit joutuvat tulevaisuudessa lähettämään yhden heistä ajassa takaisin muuttaakseen historian kulun ja estääkseen lohduttoman tulevaisuuden.

Days of Future Pastin, ja koko elokuvasarjan, ehdottomia vahvuuksia on myös näyttelijäkaartin pysyvyys. Vuonna 2000 ensi-iltansa saaneen ensimmäisen X-Men-elokuvan näyttelijöistä ovat kaikki edelleen leikissä mukana. Tuttujen kasvojen myötä liki 15-vuotisen taipaleen elokuvien parissa läpikäynyt katsoja kokee olonsa varsin kotoisaksi, ja toisaalta hahmoihin kiinni kasvaminen saa tosissaan huolestumaan, miten Hugh Jackmanin, Ian McKellenin, Patrick Stewartin tai Halle Berryn oikein käy. Famke Janssen nähdään elokuvassa vain hetken, mutta aiempia osia nähneille sitäkin ikimuistoisemmin.

Nuorta Charles Xavieria ja Magnetoa esittävät James McAvoy ja Michael Fassbender astelivat mutanttielokuvamaailmaan ”vasta” edellisessä First Class -elokuvassa, mutta karismaattinen ja erittäin vakuuttavaa työtä tekevä kaksikko nousee päärooleihin. Näkyvimmin on esillä kuitenkin Jackmanin esittämä takaisin 1970-luvulle lennähtävä Wolverine, jolle ansaitusti on väsätty jo kaksi omaakin elokuvaa.

Supersankareita on elokuvamaailmassa pakattu viime vuosina laadultaan vaihteleviin paketteihin. X-Men: Days of Future Past on niistä ehdottomasti parhaita.

Ei ihme, että – ainakin vielä kerran – jatkoa seuraa.

Hyvät pojat? Hugh Jackman, Michael Fassbender ja James McAvoy ovat maailmanpelastushommissa 1970-luvulla. Bryan Singerin ohjauksessa toimintaa, juonittelua, maailmanpolitiikkaa ja huumoria riittää. Toisin kuin kuvassa naiset eivät jää pelastusoperaatiossa taka-alalle. Kuva: Twentieth Century Fox.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?