Sukututkijat ajan hermolla

Sydän-Hämeen Sukututkijat kävivät ottamassa selvää, miten Kuhmoisissa on aikaisemmin eletty ja miltä siellä näyttää nyt. Aihehan on mitä ajankohtaisin, koska Pälkäne kuuluu tekevän kuntarakenneselvitystä Kangasalan ja Kuhmoisten kanssa.

Puolamäen talomuseon aittarakennus.

Reitille mahtui useampia seudusta ja seudulla asuneista ihmisistä kertovia museoita, kirkkoja, hautausmaita sekä vanhoja ja uusia kyläraitteja. Kun oppaanamme oli Seppo Unnaslahti, kotiseutuneuvos Kuhmoisista, mielenkiintoisia kertomuksia riitti. Kuulimme, millaisten vaiheiden kautta Pälkäneen Oksalan Juho Antinpojan jälkeläisistä tuli isäntiä Kuhmoisiin ja miten Rautajärven Kalle Antinpoika lainasi torpparilleen Adolf Heikkilälle rahat 300 hehtaarin tilan ostoon Kuhmoisten Sappeesta. Matkan varrella näimme talot, joissa kesäänsä ovat viettäneet säveltäjät Jean Sibelius ja P.J. Hannikainen.

Kuhmoisten vanhan raitin varrella on vielä pystyssä lukuisia suuria 50-luvun puutaloja, joista näkee, miten paljon toimintaa silloin on kylässä ollut. Vehkajärven ja Kuhmoisten kirkkojen jälkeen Papinsaarella oleva kappeli on ulospäin melko tylsän näköinen betonirakennus. Sisäpuoli kuitenkin yllättää: erilaisilla muodoilla, valolla ja väreillä tila on saatu todella viehättäväksi.

Kuhmoisissa on monta hyvin hoidettua, yksityisten ylläpitämää museota. Pääsimme käymään Puolamäen talomuseossa, Asemuseossa ja Unnasjärven Aura-museossa. Puolamäki esitteli entisajan asumista, Aura-museon aiheena oli hevosvetoisen maatalouden välineitä ja työkaluja. Museoiden pystyttämisessä ja ylläpidossa ei ole säästetty vaivaa eikä työtä. Näiden museoiden ylläpitäjät tekevät merkittävää työtä vanhojen perinteiden säilyttämiseksi.

Kari Laine

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?