Isompaa ei tarvitse pelätä

Kuhmalahden perukoilla Vehkajärvellä odotettiin innolla, että Kangasalan kansalaisopisto-opetus siirtyy Valkeakoski-opiston hoidettavaksi. Aktiivisessa pikkukylässä oli huomattu, että Mallasveden tuolla puolella arvostetaan pikkukyliä enemmän kuin Kangasalla, joka keskittyy kehittämään keskustaansa.

Seudulliseksi muuttuva kansalaisopisto toimii esimerkkinä siitä, ettei keskittämistä tarvitse tehdä sivukylien kustannuksella. Esimerkiksi Mikkolan Navetta on toteuttanut ideoitaan joustavasti Valkeakoski-opiston kanssa. Rautajärvi ja moni muu kylä voisi tukeutua opistoon vielä enemmän, jos historiapäivät ja muut tempaukset suunniteltaisiin hieman aiemmin ja saataisiin opiston ohjelmiin.

 

Valkeakoski-opisto on niin vahva ja hyvin resursoitu, että se on niellyt vaivatta naapurikuntien kansalaisopistot. Pälkäneen ja Kangasalan jälkeen se ottaa hoidettavakseen myös Akaan ja Urjalan opisto-opetuksen.

Laajentumisen päätteeksi Valkeakoskella aletaan tarkastella omia organisaatioita: voitaisiinko kansalaisopiston musiikin opetus keskittää musiikkiopistoon. Myös kuvataiteen ja käsityön opetuksessa on samanlaista päällekkäisyyttä.

Naapurikunnissa pyritään vahtimaan, etteivät muutokset heikennä laadukasta kansalaisopistotoimintaa. Toisaalta maksajien pitäisi olla tyytyväisiä siitä, että opisto pyrkii käyttämään resurssinsa mahdollisimman tehokkaasti.

Opiskelijat ovat vähitellen oppineet kulkemaan entisten ja nykyisten kunnanrajojen yli. Nyt myös opisto pyrkii järjestämään opetuksen mahdollisimman järkevästi ja tehokkaasti Urjalasta Kuhmalahdelle ulottuvalla alueella.

 

Kansalaisopisto osaa tehdä yhteistyötä kolmannen sektorin kanssa. Laajenevalla alueella aktiiviset kylät ja yhdistykset ovat entistä tärkeämpiä.

Opiston uusi rehtori tuo uusia ajatuksia myös siihen, miten opiston toiminta saadaan säilymään sivukulmilla. Alueellisesti kattava toiminta turvataan esimerkiksi tietotekniikkaa hyödyntämällä. Jos sivukylältä löytyy sopiva kokoontumispaikka, muutaman opiskelijan ryhmä voi kokoontua kielikurssille tai luennolle, jonka opettajiin ja muihin opiskelijoihin ollaan yhteydessä ruudun kautta.

Opisto edistää elinikäisen oppimisen lisäksi muitakin tärkeitä tehtäviä. Henkistä hyvinvointia syntyy aina, kun ihmiset aktivoituvat ja kokoontuvat yhteen.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?