Valkeakoski-opisto: Entisöintikurssi on teknisen työn monialaopiskelua

 

Kalusteiden ilme kirkastuu

Entisöintikurssilla oppii puutyötaitoja. Kuva Minna Saario.

Aitoon koululla alkaa syyskuun alussa huonekalujen entisöintikurssi, jonka ohjaajana toimii aikaisemmilta Kangasala- ja Valkeakoski-opistojen teknisen työn kursseilta tuttu Minna Saario.

Jokainen opiskelija voi tuoda kurssille mieleisensä entisöitävän esineen, kunhan se ei ole liian iso. Aitoon koulun teknisen työn opetustila asettaa rajat koolle.

– Tuolit, pikkupöydät, kirstut ja kukkatolpat ovat sopivan kokoisia mutta esimerkiksi sohvat ja kirjoituspöydät jo liian kookkaita. Kaikille on riitettävä työtilaa, ja korjattavia kohteita täytyy mahtua liikuttelemaan, Saario muistuttaa.

Esineen kunnolla ei ole väliä. Entisöitävä kohde voi vaatia isojakin korjauksia, tai se voi olla uusi esine, joka halutaan tuunata uuteen kuosiin. Mahdollista on myös rakentaa huonekalu alkutekijöistä, vaikka kysymyksessä ei ole varsinainen puutyökurssi.

Kurssille on hyvä ottaa mukaan kynä ja paperia sekä oma rullamitta. Myös pieniä työkaluja kannattaa tuoda, jotta niitä ei joudu tarvitessaan jonottamaan. Materiaalit jokainen hankkii pääosin itse, mutta opettajalta saa ohjeita ja vinkkejä sopivista tarvikkeista ja ostopaikoista. Koko lukuvuoden mittaiselle kurssille mahtuu enintään 14 opiskelijaa.

Alkeista aloitetaan

Entisöintikurssille osallistuu sekä kokeneita tekijöitä että vasta-alkajia. Ennestään ei tarvitse osata mitään.

– Kurssin luonteeseen kuuluu yksilöllinen opetus. Opetan tarpeen mukaan alkeita työvälineiden käytöstä alkaen. Työ kannattaa valita taitojen mukaan, eli jos ei ole ennen käyttänyt mitään työkaluja, ei kannata ensimmäiseksi suunnitella osien sorvaamista rokokoo-huonekaluun. Taidot karttuvat vähitellen, Minna Saario lupaa.

Osaavat voivat ottaa hyvinkin vaativia kohteita, sillä Saariolla on valttinaan paitsi pitkä opetuskokemus, myös yli kymmenvuotinen ura entisöintialan yrittäjänä.

– Kun olen sekä entisöinnin että puutyön opettaja ja lisäksi tekninen suunnittelija ja piirtäjä, tunnen alaa laajasti, mutta en silti kuvittele osaavani kaikkea. Välillä tulee eteen asioita, joissa turvaudun muihin ammattilaisiin. Esimerkiksi koristemaalauksien suunnittelussa olen kysynyt apua sen alan ihmisiltä, Saario kertoo.

Kohti toivottua lopputulosta

Ikkunan kunnostusta. Kuva Minna Saario

Saarion kursseilla on entisöity huonekalujen lisäksi muun muassa ovia ja ikkunoita. Työstettävänä on ollut yhtä lailla antiikkia ja arkisia käyttöesineitä. Kurssilla opetellaan muun muassa vanhan ajan jauhepigmenttien käyttöä maalien teossa, perinteistä ikkunoiden kittausta, uusien puuosien rakentamista puuttuvien tilalle, koristemaalausta ja lovileikkausta, mitä vain entisöinnissä voi tarvita.

– Opettaminen on vaativaa, koska jokainen työ on erilainen. Työskentely on aina opiskelijalähtöistä, eli siitä aloitetaan, mitä kukin toivoo. Mietimme, mihin tilaan esine on suunniteltu ja millaisena se olisi mieluinen. En muuten puutu suunnitelmiin, mutta siitä keskustelen opiskelijan kanssa, jos näen, että jokin arvokas esine voisi käsittelyssä mennä pilalle, Minna Saario kertoo.

Hän pyrkii opettamaan perustietoja ja -taitoja, joista on hyötyä myös jatkossa. Entisöintiharrastusta voi jatkaa ja kehittää niin pitkälle kuin kiinnostusta riittää. Kaikki lähtee opiskelijan toiveista ja mielenkiinnosta.

– Oma tärkein tehtäväni on ohjata toivottuun lopputulokseen, Saario tiivistää.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?