Valkeakoski-opiston Pälkäneen osasto: Toimisto muutti Keskustien varteen

Opiston lukuvuosi alkaa entiseen malliin

Osastosihteeri Marianne Laakso on Pälkäneellä tiistaisin ja torstaisin. Opiston toimisto löytyy nykyisin Keskustien varrelta.

Kansalaisopiston lukuvuosi alkaa syyskuun alussa. Pälkäneellä käynnistyy kolmas vuosi osana Valkeakoski-opistoa ja Kangasalla toinen.

Alkava lukuvuosi ei tuo mukanaan isoja muutoksia. Pälkäneen osastolla on säilynyt kunnan kokoon nähden hyvät resurssit. Opetusta annetaan lukuvuoden aikana 5000 tuntia eri puolilla kuntaa.

– Opetus on jakautunut melko tarkasti asukasluvun suhteessa Pälkäneen ja Luopioisten välille, osastonjohtaja Marketta Vaismaa sanoo.

Kursseja järjestetään myös sivukylissä. Kovin eksoottiselle kurssille ei kylissä kuitenkaan riitä osanottajia, vaan tarjolla on pääasiassa henkistä ja fyysistä hyvinvointia ylläpitäviä peruskursseja: jumppaa, kudontaa ja käsitöitä.

Pohjois-Pälkäneen osalta tarjonta kasvoi, kun keramiikka siirtyi Luopioisista Aitoon koulutuskeskukselle. Uusi paikka saattaa vetää harrastajia myös kuntarajan takaa Sahalahdelta.

Kunnanrajat ylittävä harrastaminen on entistä helpompaa, koska Kangasalakin kuuluu nykyisin samaan opistoon.

– Ei se mene pelkästään niin päin, että pienemmältä paikkakunnalta käydään isomman kursseilla, vaan Pälkäneen osaston kurssit kerää harrastajia myös Valkeakosken suunnasta, Marketta Vaismaa kertoo.

 

Peruutusten tilalle lyhytkursseja

Pälkäneen osaston opetusohjelman suunnittelua ohjaa kuntasopimukseen kirjattu 5000 opetustuntia vuodessa. Määrää ei saisi ylittää, mutta toisaalta kaikki tunnit olisi hyvä käyttää.

Kaikki suunnitellut kurssit eivät välttämättä toteudu, jos opiskelijoita ei kerry riittävästi. Siltä varalta odottamassa on ennen kaikkea lyhytkurssi-ideoita. Uusia kursseja voidaan ottaa ohjelmaan vielä kevätkaudellakin, jos nähdään että tunteja on vielä käytettävissä.

Marketta Vaismaa sanoo, että kurssitoiveita ja -ehdotuksia otetaan mielellään vastaan. Toisinaan kylillä voi olla valmiina ajatus kurssista, vetäjästä ja jopa tarvittavat seitsemän osanottajaakin.

– Muun muassa kielten ryhmiin on toisinaan vaikea löytää sopivalla tasolla olevia opiskelijoita. Jos on esimerkiksi lukenut kieltä jo koulussa tai opistossa muutaman vuoden, ei enää haluaisi aloittaa ihan alkeista, Marketta Vaismaa mainitsee esimerkkinä.

Alle seitsemällä opiskelijallakin ryhmä voidaan käynnistää, mutta silloin kurssi on harrastajille hieman kalliimpi.

 

Osastosihteeri tuli avuksi

Kansalaisopiston Pälkäneen osasto on toiminut viime vuodet Haanloukkaan yläkerrasta käsin. Keväällä toimisto muutti Keskustien varteen apteekin naapuriin.

Marketta Vaismaa sanoo viihtyneensä hyvin Haanloukkaassa. Toisaalta kunnantalon naapurissa, katutasossa ja keskellä kylää on entistä helpompi toimia.

– Mikä idyllissä hävittiin, se käytännöllisyydessä voitettiin. Etenkin ikäihmisten oli hankala kiivetä Haanloukkaan yläkertaan. Lisäksi siellä oli välillä vähän pätkivä netti.

Vaismaan apuna opiston toimistolla on kahtena päivänä uusi osastosihteeri Marianne Laaksonen. Hän hoitaa ilmoittautumisia ja kurssimaksuja sekä vastailee puhelimeen ja kysymyksiin tiistaisin ja torstaisin kello 13.30–17. Asiointi pyritään keskittämään näihin ajankohtiin.

– Erilaisia juoksevia asioita on mahdottomasti. Hienoa, että sain Mariannen avuksi, opiston ohessa kulttuurituottajan tehtäviä hoitava Marketta Vaismaa kiittelee.

 

Kaikille kursseille mahtuu edelleen

Marianne Laaksonen sanoo, että käytännössä kaikille Pälkäneen kurssille mahtuu edelleen mukaan.

– Täynnä ovat lähinnä yksinlaulu- ja pianonsoittokurssit, joissa vähän vaihtuvuutta.

Tänä syksynä kurssit ovat täyttyneet tavallista hitaammin.

– Ehkä kaikilla vie vähän aikaa ennen kuin saa helteiden jälkeen syysvaihteen päälle.

Opistolla uskotaan, että väki lähtee liikkeelle viimeistään aloitusviikolla.

– Osa pitkäaikaisista harrastajista on tottunut siihen, että mukaan pääsee, kun ilmaantuu ensimmäisellä kokoontumiskerralla paikalle.

Opiston ohjelma julkaistiin netissä jo kesäkuun puolivälissä, ja siitä alkaen on voinut myös ilmoittautua netin kautta. Perinteinen ohjelmavihkonen jaettiin loppukesästä.

– Netin kautta ilmoittaudutaan entistä enemmän, mutta totta kai meille saa edelleen myös soittaa, Marianne Laaksonen sanoo.

 

Taiteita tarjolla laaja kirjo

Kansalaisopiston musiikkiopetus sai sulan hattuunsa, kun Mari Vuorijärven entinen oppilas Katariina Heikkilä eteni Mirjam Helin -laulukilpailussa välieriin saakka. Heikkilä aloitti laulamisen vasta aikuisiän kynnyksellä 17-vuotiaana.

Lapsille ja nuorille on tarjolla tavoitteellisempaa taiteen perusopetusta musiikissa, baletissa, teatteri-ilmaisussa, kuvataiteessa ja käsityössä. Musiikissa taiteen perusopetus hoidetaan musiikkiopiston kautta, kuvataiteessa Emilin kautta.

Taiteen perusopetus vaatii pitkäjänteisyyttä, sillä 500 tunnin urakka vie ainakin seitsemän vuotta. Ryhmiin mahtuu uusia yli seitsemänvuotiaita opiskelijoita.

Sekä lapset että aikuiset voi edelleen harrastaa kansalaisopistossa taiteita monipuolisesti myös ilman tutkintotavoitteita. Esimerkissä musiikissa tarjolla yksinlaulua sekä pianon, kitaran ja harmonikan soittoa. Uuden johtajan kanssa jatkava Pälkäneen Laulumiehet on myös osa opiston toimintaa.

Alkavan lukuvuoden aikana Pälkäneellä ei järjestetä laajoja luentokokonaisuuksia.

– Jos ei teemaksi laske hyvinvointia. Siihen liittyviä tilaisuuksia on sekä Pälkäneellä että Luopioisissa: Mikkolan Navetalla opiskellaan esimerkiksi positiivista ajattelua ja Pälkäneellä aivojumpan alkeita, Marketta Vaismaa sanoo.

Osastosihteeri Marianne Laakso on Pälkäneellä tiistaisin ja torstaisin. Opiston toimisto löytyy nykyisin Keskustien varrelta.

Luopioisten uusia kursseja ovat muun muassa lavatanssi ja vuosi sitten alkanut italia. Sen suosio oli yllätys, sillä mukaan ilmoittautui peräti 16 opiskelijaa. Tänä syksynä italian opintoja jatketaan Tiina Trimelonin johdolla.

– Italia ja Pälkäneellä aloittanut kreikka eivät etene kielioppi edellä, vaan kursseilla opetellaan puhumaan ja pärjäämään esimerkiksi lomareissussa, Marketta Vaismaa sanoo.

 

Opintosetelit arvotaan tänä vuonna

Perinteinen opintoneuvontapäivä järjestetään Pälkäneellä torstaina 21.8. kello 17 alkaen yhteiskoulun ruokalassa. Kangasalan pääkirjastolla vastaava tilaisuus pidetään keskiviikkona 20.8. kello 17 alkaen.

Edellisvuosina opintoneuvontapäivä on koonnut erityisesti eläkeläisiä ja maahanmuuttajia, sillä jaossa on ollut rahanarvoisia opintoseteleitä. Tänä vuonna valtion tukea saatiin entistä vähemmän, eikä seteleitä riitä edellisvuosien malliin. Siksi myös niiden jako uudistettiin.

– Opintosetelit arvotaan syyskuun lopulla kursseille ilmoittautuneiden kesken. Seteliä ei enää tarvitse hakea toimistolta, vaan osa eläkeläisistä ja maahanmuuttajista saa kurssimaksusta 12 euron alennuksen, Marianne Laaksonen kertoo.

Pälkäneen opintoneuvontapäivässä on paikalla kielten, liikunnan ja käsityön opettajat. Heidän kanssaan voi pohtia, millainen ja minkä tasoinen kurssi sopisi itselle. Lisäksi paikalla on opiston uusi rehtori Markku Valkamo.

Myös kursseille ilmoittautuminen hoituu opintoneuvontapäivässä. Tietoa kursseista löytyy nykyisin sekä opiston että kunnan nettisivuilta sekä facebookista.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?