Kotiseutukierros: Sydän-Hämeen Eläkeläiset tutustuivat Kukkian kyliin

Kukkian Kierros tuotteistuu

Kukkian Kierroksen bussi lähdössä Luopioisten torilta

Eläkeliiton Sydän-Hämeen yhdistys järjesti kotiseutukierroksen Kukkan maisemiin viime lauantaina. Retki toteutui yhteistyössä Luopioisten Yrittäjien kanssa Kukkian Kierros -matkailukonseptiin liittyen. Kierrokselle lähti Luopioisten torilta lauantaiaamuna bussilastillinen osanottajia.

 

 

Kukkia kierretään vastapäivään

 

Aslak Christiansson esittelee Kylä-Mukkulan toimintaa.

Luopioisten torilta lähdettyä ohitettiin Mikkolan Navetta ja jatkettiin matkaa kohti Holjaa. Koivulahden tienristeyksen kohdalla retkeläisten matkareitille osui liftari, joka sitten päätettiin ottaa kyytiin ikään kuin seudulle ominaisen yhteishengen osoituksena.

 

Liftaaja osoittaui Martti Viljaseksi ja hänestä olikin sitten suurta iloa. Martti intoutui kertomaan Puutikkalan ja Vihavuoden taloista ja elämästä.

 

Puutikkalaan ja Vihavuoteen tutustuminen huipentui vierailuun Sappeen Eräveikkojen hienolle juhlakodalle, jossa katseltiin Vihavuoden pienoismallia.

 

Itse Kukkian-järvi jää helposti sivuosaan kuljettaessa Kukkialla maanteitse. Rantamaisemien pusikoitumisen takia järvi näkyy maantielle varsin vähän ja maisemalliset kohdat tulevat helposti ohitetuiksi, koska muun liikenteen takia ei niiden ääreen voi pysähtyä.

 

Tämän takia Seppo Kääriäinen esitti Kuohijoella Kylä-Mukkulan Kulttuurikeskuksen teatteriauditoriossa video- ja kuvaesityksen Kukkia-järvestä, kirkkoveneistä ja alueen luonnosta. Samalla Aslak Christiansson esitteli Kylä-Mukkulan kymmenvuotista toimintaa.

 

Sappeen Eräveikkojen juhlakodalla

Oikeaa tuntumaa Kukkia-järveen saatiin sitten vihdoin Padankoskella, jossa nautittiin Kirsi Saarisen emännöimät kotakahvit Leppänän rantamaisemassa. Lämmin tunnelma kirvoitti osanottajien huulille Kukkiavalssin sanoja ja säveliä.

 

Padankoskelta reitti johti kohti Rautajärveä jännittävää mutkaista ja mäkistä tieosuutta pitkin. Tässä oli sopiva hetki muistella Eino Leinon kesää Kukkialla sata vuotta sitten.

 

Ahosaaren mökki, jossa Eino Leino vietti tuon kesän, oli näet aikaisemmin kuulunut Kallen Antinpojalle, jonka historiallinen menestystarina liittyy mitä suuremmalta osin Rautajärven seutuun.

 

Rautajärvellä syötiin maittava keittolounas Ravintola Elotähkässä. Lounashetki sujui joutuisasti, sillä keiton jälkeen oli pakko päästä käymään Rautajärven kuuluisassa Hippeläisen tavarakaupassa. Sitten siirryttiin Vanhalle Savotalle, jonka laavulla nautittiin nokipannukahvit ja kuunneltiin Jouko Vilkmannin narubassolla tahdittamaa maitolaituriorkestia.

 

Kukkian Kierroksen lopuksi tutustuttiin Haltian kylään. Tapio Körhämö esitteli metsätyömuseota sekä pari viikkoa sitten avautunutta uutta pajamuseota.

 

 

Kahvittelua Padankoskella

Ensimmäinen kierros 30 vuotta sitten

 

Ensimmäinen Kukkian Kierros on järjestetty vuonna 1982. Tuolloin tavoitteena on ollut silloisten retkimainosten mukaan tuoda Luopioinen tunnetuksi eri seurueille, tutustuttaa heitä eri kohteisiin ja näyttää heille verrattoman kaunista Kukkiaa, vaikkakin linja-autosta käsin, sillä matkailuvenettä ei Kukkialle ole vielä saatu.

 

Tuolloin Kukkian Kierroksella tutustuttiin Heleniuksen myymälään, Luopioisten kirkkoon, Veikka-Neuleen myymälään, Rautajärven meijeriin, Haltian kylään sekä Ämmätsän kartanoon. Tällaisia Kukkian Kierroksia on järjestetty muutamia 1980-luvulla.

 

Jouko Vilkman esittelee Vanhaa Savottaa.

Kukkian Kierrosta ollaan herättämässä uudelleen henkiin. Toukokuussa Luopioisten Yrittäjät järjesti kesän ensimmäisen Kukkian Kierroksen, osanottajina Tampereelta Epilän kyläyhdistys.

 

Kokemusten perusteella Kukkian Kierrosta tuotteistetaan edelleen. Tavoitteena on, että ensi kesänä Kukkian Kierroksia olisi jo useampia.

 

Näköpiirissä on myös erilaisia teemakierroksia, esimerkiksi kotiseudun, elinkeinojen tai luonnon näkökulmista.

 

– Tämän kesän kierrokset ovat antaneet paljon tietoa muun muassa kierroksen aikataulutuksesta. Voimme hyödyntää sitä jatkokehittelyssä, sanoo Kukkian seudun matkailun hankekoordinaattori Pia Rämö.

Tapio Körhämö johdattaa osanottajat Haltian museoille.

Seppo Kääriäinen

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?