Laulumiehet: Uusi valmentaja on vanhan koulukunnan miehiä ja toivoo pysyvänsä tuulisessa pestissä edeltäjiään pidempään

”Tehdään oma suoritus ja katsotaan, mihin se riittää”

Lähihistoria paljastaa, että valkeakoskelainen Eero Lähde on ottanut hoitaakseen tuulisen pestin: hänen tulevassa joukkueessaan valmentaja on viime vuosina vaihtunut tiheään. Lähteelläkin voi sanoa olevan Pälkäneen Laulumiesten kanssa lähtökohtaisesti taskussaan yksivuotinen sopimus, mutta hän itse toivoo yhteistyön jatkuvan pidempään.

– Vähän olen sillä tavalla asennoitunut, että kun tähän lähtee, niin pitää tätä useampia vuosia sitten tehdäkin. Ei se ole kuorollekaan mukavaa, jos koko ajan johtaja vaihtuu, Pälkäneen Laulumiesten uusi kuoronjohtaja tuumaa.

Lähde tunnustautuu osin vanhan koulukunnan mieheksi: sydäntä liki ovat kiilanneet ”perinteiset suomalaiset mieskuorojutut”.

– On toki laulettu vähän kevyempääkin ohjelmistoa, kuten 1950-luvun ikivihreitä ja toisaalta kvartetissa ihan päinvastaista, Simo Salmista ja M.A. Nummisen juttuja. Kai minulla on sitten sellainen kiero huumorintaju, hän arvelee.

 Siitä huolimatta kokenut kuoromies viihtyy laulun kuin laulun äärellä. Hän on enemmän keskusteleva kuin autoritäärinen johtaja, mikä näkynee myös Pälkäneellä.

– Olen jo jutellut puhelimessa puheenjohtajan kanssa, kysellyt vähän linjasta ja sellaista mieskuoroasteikolla kevyempää on viime vuosina ymmärtääkseni haluttu. Ensiksi pitää kumminkin tutustua perusohjelmistoon ja miettiä, mitä uutta halutaan ja mitä vanhaa tahdotaan pitää hengissä.

Uudella luotsilla on selvät suunnitelmat syksylle ja talvelle.

– Tehdään oma suoritus ja katsotaan, mihin se riittää, Lähde naurahtaa.

 

Peruskunnon kautta pelipaikka kaikille

Urheilutermejä mukaillen Lähde haluaa satsata peruskuntoharjoitteluun, jos vain tarvetta on.

– Välillä kuoronjohtaja saattaa innostua esittämisestä niin, että perushommat unohtuvat. Helpompi on kumminkin laulaa, jos perusta on kunnossa. Esimerkiksi stemmat ovat kaltaiselleni insinöörille tärkeitä.

Lähteen joukkueessa on tällä hetkellä vajaa viisitoista pelaajaa. Rinki on huomattavasti pienempi kuin esimerkiksi Valkeakoskella.

– En vielä osaa sanoa, miten se vaikuttaa harjoitteluun. Isossa määrässä ei niin helposti näy jonkun äänen puuttuminen, mutta toisaalta hyvä osallistumisaktiivisuus paikkaa tilannetta.

Lähde johdattaa alkavaan kauteen varsin kokeneen ryhmän.

– Tilanne on melko sama ympäri Suomen: kuorojen keski-ikä nousee. Pälkäneellä on kuitenkin tässä suhteessa ymmärtääkseni ihan hyvä tilanne.

Kuoronjohtaja näkee kuorojen keski-iän nousulle varsin selvät syyt.

– Harrastusmahdollisuuksia on nykyään niin monenlaisia, eikä nuorellamiehellä ehkä ihan ensimmäisenä tule kuorolaulu mieleen. Toinen tekijä on karaoken suosion kasvu. Itse toivoisin, että karaoken harrastajat tulisivat kokeilemaan kuorolaulua – se on kuitenkin ihan erilaista. Eikä se toiminta ihan pelkkää laulamista, hän viittaa yhteiseen joukkuehenkeen.

Uusi luotsi usuttaa mukaan ensi kauden toimintaan niin nuoria kuin vanhojakin harrastajia, sekä uusia että vanhoja kasvoja. Vanhan rungon koossa pysyminen on ryhmälle kuin ryhmälle tärkeää, ja yhtä lailla uudet tulijat tuovat aina keitokseen jotakin uutta ja lähes huomaamatta terävöittävät kuoron otetta entisestään.

– Vahvistuksia toivotaan tietysti porukkaan aina. Kokeilemaan kannattaa tulla, vaikka ei olisi aikoihin – vaikka sitten kouluaikojen – laulanutkaan. Usein ihmisillä on tässä asiassa liian kova kritiikki itseään kohtaan.

Kuoropaikkaa mielivät voivat lähteä mukaan vaikkapa leikillisen ”try out -kokeilun” kautta kauden alkaessa eli Laulumiesten ensimmäisellä kokoontumiskerralla. Äänihuulia aletaan availla keskiviikkona 10. syyskuuta kello 18.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?