Reissussa: Aitoon Martat Tallinnan vanhassa kaupungissa

Vöileivad 2.30

Aitoon Martat tekivät Tallinnan-matkan 23. elokuuta. Super Alkossa on normaalia vähemmän asiakkaita. Siksi kaljat on ostettu nopeasti. Myöhemmin sain kuulla, että Super Alkossa oli useita ilmaisia maistiaisia viineistä ja väkevistäkin.

Pistäydymme Vallikadun antiikkiliikkeessä. Omistaja antaa luvan ottaa kuvan upeita posliiniastioita sisältävästä pöydästä. Pistäydymme myös raatihuoneentorin reunakadun antiikkiliikkeessä. Otan kokoelmista kuvan. Omistaja nostaa käden pystyyn ja sanoo englanniksi ”No photos!”.

Käymme myös samassa talossa sijaitsevassa vanhassa apteekissa. Esillä on menneinä aikoina lääkkeiden valmistuksessa käytettyjä laitteita.

Käymme raatihuoneentorin reunakadun ravintolassa. Tarjoilijat osaavat huonosti suomea. Siksi puhumme enimmäkseen englantia ja tilaamme kaikki samat sapuskat sekä samat juomat. Syömme ankanrintaa ja ruokajuomana punaviiniä. Jälkiruuaksi nautimme kahvit, jonka kanssa tarjoillaan ruisjauhovanukas. Sapuskat ovat maittavia, mutta annokset pienehköjä. Avoimesta ovesta kantautuu raatihuoneentorilta reipas musiikki.

Menemme kahville Sadama Turg-marketin kahvilaan. Kassalla on hintalappu vöileivad 2.30. Otan kahvin kanssa omenapiirakanpalan. Kassalla huomaan, että samanhintaisten palojen koossa on suuria eroja. Omalla tarjottimellani on kaikkein pienin pala!

Linnutkin saavat herkutella

Vallikadulla olevan kioskin vieressä on suuri lauma kyyhkysiä, jotka nokkivat innokkaasti virolaisen muorin maahan heittämiä leivänmurusia. Lokit osaavat ottaa leivän muruset ilmalennosta nokkaansa! Muori huomaa videokuvaukseni, vilkuttaa iloisesti ja jatkaa lintujen ruokkimista.

Sadama Turg-marketin kahvilan ulkopuolella olevalla pöydällä kahvittelijalta on jäänyt puolet kakun palasta syömättä. Pikkulintu saa herkutella ja nokka käy vinhaa vauhtia. Pikkulinnulla on painoonsa nähden uskomaton ruuankulutus!

Virukadulla on paljon väkeä ja katusoittaja soittaa saksofonia. Raatihuoneentorilla on Ava lava Tallinn -niminen ilmainen musiikkitapahtuma. Lavalla esiintyvässä bändissä on rummut, basso, kitara, hanuri, viulu ja puhaltimia. Bändi soittaa valsseja, humpahtavia slovareita sekä reippaita, iloisia kappaleita. Virolainen musiikki ei ole surusta tehty. Yhden kappaleen bändi laulaa moniäänisesti ilman soittimia. Kuuntelijoita on torin täydeltä.

Martat menevät ostoskierrokselle Viru-hotellin liikekeskuksen kauppoihin. Minä jään istumaan hotellin odotustiloihin. Edellisen yön unet jäivät lyhyeksi ja kallistan pääni nojatuolin käsinojaan. Onnistun nukahtamaan hetkeksi. Hotellin vahtimestari herättää ja kertoo englannin kielellä, että tämä odotustila on tarkoitettu hotellin asiakkaille ja kehottaa poistumaan. Vahtimestari ehkä luulee, että olen humalassa!

Sataman lähellä kuumailmapallo nousee maasta noin sadan metrin korkeuteen. Kyydissä on ehkä kaksi ihmistä. Kuumailmapallo on yhteydessä maahan vaijerilla. Pallon kohotessa vaijerin kela purkautuu. Laskeuduttaessa vaijerin kela kelautuu takaisin.

Jos vaijeri katkeaa, tilanne on hengenvaarallinen: Laskeudutaanko kadulle kovaa ajavien autojen sekaan, kerrostalon katolle, puiston puihin vai mereen?

Paluumatka

Janne Helmikkala päästää kyydistä Onkkaalantiellä mahdollisimman lähellä taloani.

Jukka Ollikkala

Yksi kommentti

  1. Zeus

    Oi kun on mukava lukea tällaisia kertomuksia eksoottisiin kaukomaihin tehdyistä matkoista. Sujuva ja elävästi kirjoitettu tarina vie lukija mukanaan näihin upeisiin seikkailuihin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?