Luottamustehtävä: Matti Helimo OAJ Pirkanmaan puheenjohtajaksi

Koulutuksellisen tasa-arvon turvaaminen ensiarvoisen tärkeää

– Varhaiskasvatukseen panostaminen on tehokkainta satsausta, sijoitettu euro poikii sinne laitettuna eniten. Hyvinvoiva opettaja on myös oppilaan etu. Perusopetuksen tuntijako on tärkeää koulutuksellisen tasa-arvon turvaamiseksi. Mikäli joku kunta opettaa minimitunnit ja vaikkapa naapurikunta maksimitunnit, on ero jo alakoulun kuuden vuoden aikana noin yksi lukukausi, Matti Helimo muistuttaa.

Kangasalalaisen Kirkkoharjun koulun luokanopettaja on toiminut OAJ Pirkanmaan puheenjohtajana elokuun alusta lähtien. Helimo on lähtenyt uusiin haasteisiin hyvillä mielin.

– Erittäin hyvää työtä tehnyt edellinen puheenjohtaja Kaj Raiskio siirtyi vakinaiseksi työntekijäksi OAJ:n toimistolle järjestöasiamieheksi. Puheenjohtajana olen näillä näkymin vuoden loppuun, mutta toimikauden päättyessä olen käytettävissä tehtävään jatkossakin, mikäli vuosikokous marraskuussa Kangasala-salissa niin päättää, Helimo sanoo.

Kuntien säästöpaineet näkyvät

Opettajat ovat kuntien säästötalkoissa mukana paitsi veronmaksajina myös tuntikehysten leikkausten kautta.

– Saimme hienon torjuntavoiton elokuun lopun budjettiriihessä, kun OAJ:n vaikuttamisen seurauksena opetusalalta ei enää leikattu lisää. Ryhmäkoot pysyvät jatkossakin kohtuullisina, mikä on kaiken perusta, Helimo sanoo.

Hän muistuttaa, että yhden opetustunnin leikkaus vastaa opettajan palkassa 12 päivän lomautusta.

– Tämä on seikka, jota päättäjät eivät aina ymmärrä lomautuspäätöksiä tehdessään, Helimo toteaa.

Pirkanmaalla Akaassa lomautuspäätös on tehty ja lomautukset jo pidetty. Aluehallintovirasto totesi Akaan lomautukset laittomiksi, ja asian käsittely jatkuu Kanta-Hämeen hallinto-oikeudessa.

Myös opettajien koulutuspäivistä yritetään säästää laajemmaltikin. OAJ:n kanta on, että opettajien täydennyskoulutuksesta ei voi säästää aikana, jolloin kaikki suuret koulutuspoliittiset asiat ovat kesken.

– Perusopetuksen tuntijako, varhaiskasvatuslaki, oppilas ja opiskelijahuoltolaki, ammattikorkeakoulujen uudistukset ja leikkaukset, lukion tuntijako ja yliopistojen rahoitus, Helimo luettelee asioita, jotka ovat parhaillaan työn alla.

Puheenjohtaja lisää, että myös kolmiportainen tuki, jossa erityisoppilaita integroidaan kustannusneutraalisti yleisopetukseen vaatii opettajien kouluttamista. Koulutustarpeita luo niin ikään teknologiakoulutuksen tasa-arvoistaminen.

– Lomautuksista ja tuntikehyksen leikkauksista kärsii aina eniten oppilas. Nurinkurista onkin, että Opettajien Ammattijärjestö on monesti ainoa, joka tuntuu säästöjen keskellä olevan oppilaiden puolella. Vanhempainyhdistyksiltä sekä kansalaisilta toivottaisiin aktiivisuutta näin vaalien alla. Äänestämällä voi vaikuttaa, Helimo painottaa.

Tampereella asuva Helimo on työskennellyt Kirkkoharjun koululla valmistumisestaan eli elokuusta 2002 lähtien. OAJ Pirkanmaan puheenjohtajuuden lisäksi hän toimii OAJ:n valtuuston toisena varapuheenjohtajana, OAJ:n Kangasalan paikallisyhdistyksen puheenjohtajana sekä työpaikkansa luottamusmiehenä.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?