Potaatteja pihanurmikolta

Erityisesti tiukkoina, ankeina aikoina on neuvokkuus kunniassaan. Perunoita, nauriita, keräkaaleja, herneitäkin soppii joutokäytössä oleville pihanurmikoille yhteisiksi hyviksi joka kesä kasvuun laittaa.

Siemenperunat lahjoittaneen juupajokisen Lundenin Martin oivaa neuvoa mukaellen tein toukokuussa pistolapiolla puolen metrin välein viisi pientä aukkoa kerrostalomme edustan pihanurmikkoon. Kolmen kuopan pohjalle kokeeksi ja luomulannoitteeksi lisäsin niukkasuolaisen särkisopan tähteitä. Kasvu-urilleen hellin sormin sijoittelin viisi Nicola-merkkistä potaattia. Jokaisen päälle ripottelin runsaan litran verran läheisen Vesijärven kosteaa rantahiekkaa. Peittelin mullalla pienoiset kasvukuopat. Toimitusta valvoneen, alun perin kivennapaisen Ilosen Erkin kera toivotimme juuri maan poveen pannuille emoperunoille lycka till!

Ja satoahan syyskuussa saimme! Kaikkensa antaneiden ekavarsien alta löytyi seitsemän suurta, viisi keskikokoista ja seitsemän pientä potaatin poikasta! Muutaman päivän perästä toiset tummuneet, nuutuneet varret ylös nostimme. Sieltäkin 19 monenkokoista maaomenaa mullasta poimimme. Satoisa lajike!

Suurimmat pihapotaatit ovat pestyinä olleet päivittäin pihapenkeillä tarjona koko naapurustolle. Perunatalkoita vielä tuonnempana jatketaan.

Mikko Kiio

Kangasalan Mäntyveräjä

Nicola on satoisa lajike. Näin monta poikasta yksi emopotaatti poiki.

Mikko Kiio laittoi pihapotaatteja tarjolle myös naapureille.