Seurakuntavaalit: Kangasalla järjestetyssä keskustelutilaisuudessa pohdittiin muun muassa, miten saada nuoria lisää toimintaan.

Miksi kirkko ei kiinnosta nuoria?

 

Torsti Tulenheimo, Asko Nieminen, Anne-Mari Thomassen, Ritva Laine ja Marianna Hildén pohtivat muun muassa sitä, kuinka paljon yksittäisellä kirkkovaltuutetulla on valtaa.

Ritva Laine (vasemmalla) sanoi ymmärtävänsä hyvin, mikseivät kirkon tapahtumat kiinnosta nuoria. – Siinä iässä on niin paljon muutakin, on harrastukset, mopot ja seurustelusuhteet. Marianna Hilden (oikealla) haluaisi seurakuntien lähestyvät nuoria aktiivisemmin.

– Nuoret kaipaavat elämäänsä särmää. Jonkin selkeän aatteen, jonka takana seistä. Kirkon perimmäinen missio on hukassa, kun kirkko yrittää olla kaikille kaikkea. Nuoria ei kiinnosta tällainen hahmottumuus, vaan he haluaisivat jotakin selkeää.

Näin pohdiskeli juniorityöntekijä Marianna Hildén syitä sille, miksei seurakuntavaaliehdokkuus ja kirkko ylipäänsä kiinnosta nuoria.

”Tee kirkosta näköisesi” -sloganien sijaan seurakuntien tulisi Hildenin mukaan muistaa, ettei kirkko perimmiltään ole demokratia vaan kuningaskunta.

– Meillä on pomo tuolla ylhäällä, jonka ajatuksia meidän pitää kuunnella.  Meidän tulisi muistaa lähetyskäsky ja jatkaa rentoa ja rehtiä Raamatun opetusta.  Kaikkea muuta nuoret löytävät muualta. Raamattu ja sen opetukset ovat kirkon valtti.

Kirkkovaaliehdokas, Torsti Tulenheimolla oli puolestaan huoli, miten seurakunta pysyy mukana muuttuvassa yhteiskunnassa.

– Meidän pitäisi tavoittaa laajempia kansanjoukkoja. Ongelma on, että seurakuntalaiva on hidas kääntymään siinä yhteiskunnassa, jossa se todellisuudessa toimii.

 

Tykkäämisyhteiskunnassa ei osallistuta

Kangasalan Sanomien ja Aamulehden keskiviikkoisessa paneelikeskustelussa Kangasalla pohdittiin muun muassa sitä, miksi seurakuntavaaliehdokkuus kiinnostaa niin harvoja.  Vastauksia illan kysymyksiin etsi kolme alueen seurakuntavaaliehdokasta: Torsti Tulenheimo (Kinkeripiiri), Asko Nieminen (Riippumaton seurakuntaväki) ja Anne-Mari Thomassen (Koko Kansan Kirkko).

Marianna Hildén ja Ritva Laine puolestaan olivat paneelissa mukana virittelemässä keskustelua muistakin kuin seurakunnallisista näkökulmista.

Thomassen, Tulenheimo ja Nieminen olivat jokainen havainneet ehdokkaiden mukaan saamisen hankalaksi.

– Varsinkaan nuoret eivät koe imua kirkon suuntaan. Ikävä kyllä kirkkovaltuusto ei tule vastaamaan seurakunnan jäsenistöä ikäjakaumaltaan, Tulenheimo totesi.

Thomassenin mukaan Suomesta on hyvää vauhtia tulossa tykkäämisyhteiskunta.

– Itsen ja lähipiirin eteen ollaan valmiita tekemään asioita, mutta laajempi vaikuttaminen ei innosta.

Panelistit olivat tietoisia, että rippikoulu kiinnostaa nuoria, mutta siihen nuorten kiinnostus kirkkoa kohtaan sitten jääkin.

Thomassenin mukaan seurakunnan tulisi pyrkiä aktiivisemmin mukaan nuoren elämänpiiriin rippikoulun jälkeenkin. Hän ehdotti, että seurakunnat voisivat lähettää nuorille aktiivisemmin kutsuja erilaisiin tapahtumiin, ja pitää nuorten talojen ovia auki ilta- ja yöaikaan.

Asko Nieminen koki, että Kangasalla tilanne nuorten suhteen on vielä hyvä.

– Nuoret lähtevät hyvin mukaan toimintaan. Lisäksi meillä on Majatalo- ja Ilosanomailtoja, joissa levitetään selväsanaista kirkon sanomaa.

 

Torsti Tulenheimo, Asko Nieminen ja Anne-Mari Thomassen.

Kristitty vai harras uskovainen?

Entä kuinka uskovainen seurakuntavaaliehdokkaan tulee olla?

Anna-Mari Thomassenin mukaan riittää, että on kristitty.

– Ehdokkaan ei tarvitse olla hurskas uskovainen. On hyvä, että ihmisillä on eritasoisia vakaumuksia. Kirkko tarvitsee näinä aikoina erilaisia näkökulmia.

Nieminen muistutti, että jo kirkkolain mukaan ehdokkaan tulee olla tunnettu kristillisestä vakaumuksestaan.

Marianna Hildénin mukaan minkään yhtiön hallituksessa ei tulisi istua ketään, joka ei usko yhtiön toimintaperiaatteeseen.

– ”Tulkaa ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni”, opetti Jeesus. Jos se tehtävä ei kiinnosta, kannattaa kirkon sijaan etsiä jokin muu vaikuttamisen kanava, Hildén latasi.

Ritva Laineen mukaan opillisen sanoman lisäksi kirkon tulisi kuuluttaa inhimillisyyden perään.

– Toivoisin, että ihminen voisi olla ihmiselle ihminen. Että auttaisimme toisiamme taustoistamme riippumatta.

 

Seurakuntayhtymät mietityttävät

Kuntasektorin mullistukset tulevat väistämättä koskemaan myös seurakuntia. Kangasalla tehdään paraikaa kuntaselvitystä Kuhmoisten ja Pälkäneen kanssa.   Miten panelistit kokevat mahdolliset seurakuntayhtymät?

Thomassenin mukaan suuruuden ekonomia tulee väistämättä hallitsemaan kaikkia tulevaisuudessa tehtäviä päätöksia.

– En usko, että Kangasalan seurakunta voi juurikaan tehdä mitään tässä asiassa. Suuruus on nykymaailman toimintamalli.

Tulenheimo haluaa ajaa viimeiseen saakka kangasalalaisten etua. Nieminen puolestaan muistutti, että Kuhmalahden ja Sahalahden seurakuntien yhdistyminen Kangasalaan sujui ongelmitta.

Hildeniä ajatus suurista yhtymistä hirvittää.

– Kun toiminta muuttuu isoksi, tuppaa  toiminnalta väistämättä katoamaan sielu. Pelkään, että seurakuntien omaleimaisuus katoaa. Lisäksi ihmissuhteiden syntyminen on vaikeampaa, eivätkä pastorit tule seurakuntalaisille tutuiksi, jos heillä on iso alue huolehdittavinaan.

 

 

Ehdokkaat vaaliryhmittäin:

Riippumaton seurakuntaväki

Ahonen Harri, Hakala Nina, Hirvonen Jukka, Hirvonen Panu , Huhta-aho Johanna, Häme-Sahinoja Johanna, Hölli Minna, Jaakkola Jyrki, Joronen Pasi, Jussila Mikko, Kekki Harri, Keskinen Timo, Keskinen Ville, Kurronen Outi, Kylänlahti Kirsti, Lahtinen Dani, Majuri Hannu, Mansikka-aho Juha, Mattsson Kai, Mustonen Gitte, Mustonen Tapio, Nieminen Asko, Nieminen Henna, Palenius Minna, Perkiö Minna, Pesonen Sanni, Pyysalo Minna, Salminen Tuula, Sarkala Liisa, Särkikoski Marja, Simojoki Pekka, Tarri Henriikka, Tiilikainen Markku, Uusmies Hannu, Vanhanen Sakari

 

Koko kansan kirkko

Burman Pirkko, Efana Lawrence, Järvenpää Mari, Kaarne Marja, Kiminki Anneli, Koljonen Kari, Laine Raili, Lampinen Paavo, Lehmus Markku, Rask Mauri, Rautanen Timo, Salo Aimo, Sarkanen Riina, Sieranoja Pasi, Thomassen Anne-Mari, Villgren Timo, Välimaa Matti, Wallenius Ari

 

Kinkeripiiri

Haapa Anna , Heinonen Tuula , Helminen Tommi , Jaatinen Anneli, Jokilampi Irmeli, Järvinen Teija, Kauhanen Matti, Kerttula Kari, Kettunen Jouni, Kirvesoja Maija-Liisa, Koivukangas Timo, Lehtiniemi-Eerola Heidi, Lumijärvi Helka, Muranen Ulla, Mäkelä Jukka, Mäkijärvi Pirjo-Riitta, Nieminen Markku, Paananen Tuomas, Perttula Tapio, Pitkäniemi Juhani, Ritakallio Tuija, Santala-Köykkä Riitta, Tuhola Sirkka, Tulenheimo Torsti, Uotila Merja, Uotila-Välimäki Soili, Valkola Ari, Välikangas Katariina, Yli-Hinkkala Juhani, Äijö Heikki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mistä kirkkovaltuutettu päättää?

- Siitä, millainen on tulevaisuuden kirkko,  miten varoja kohdennetaan, keitä autetaan, missä ja miten.

- Kirkkovaltuuston päätehtävä on johtaa seurakunnan taloutta. Valtuusto tekee vuosittain talousarvioin, toimintasuunnitelman ja päättää kirkollisveroprosentista.

- Edellisellä nelivuotiskaudella Kangasalan seurakunnassa päätettiin muun muassa henkilöstön määrästä, esimiesjärjestelmistä ja kiinteistöjen myynnistä.

Mistä kirkon kuluista ehdokkaat säästäisivät?

- Kirkkovaltuuston tulevalla nelivuotiskaudella tullaan aivan varmasti miettimään, miten kiinteistökuluja saadaan vähennetyksi. Kiinteistöjen ylläpitoon menee valtavasti rahaa. -Torsti Tulenheimo

- Kun jokin virka vapautuu, mietimme tarkkaan, tulemmeko sitä enää täyttämään. Kirkossa voisi myös järjestää monipuolisemmin tapahtumia. - Asko Nieminen

- Missään nimessä en lähtisi säästämään diakoniatyöstä. Kirkon tehtävä on pitää huolta ahtaalla olevista. Käännän katseeni kiinteistöihin, sillä kirkon toiminta ei vaadi seiniä. -Anne-Mari Thomassen

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?