Järvien vedenkorkeudet jatkavat laskuaan

Mallasvedellä ja Längelmävedellä ollaan Pirkanmaan Ely-keskuksen mukaan keskimääräistä alhaisemmissa vedenkorkeuksissa, vaikka poikkeusjuoksutuksia on jatkettu toukokuusta saakka. Paikoin Pirkanmaan järvien vedenkorkeudet ovat jopa 50 senttimetriä keskimääräistä alempana.

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus arvioi, että alhaisten vedenkorkeuksien perimmäisenä syynä on viime talven lumettomuus. Normaalina keväänä lumen sulaminen nostaa järvien vedenkorkeuksia, mutta tänä vuonna alkukesän vedenkorkeudet olivat lähtökohtaisesti tavanomaista alhaisempia eikä kesäaikana tilanne parantunut.

Näillä näkymin luonnontilaisten järvien vedenkorkeudet jatkavat laskuaan. Säännöstellyillä järvillä vedenkorkeuden ovat syyskuun arvoihin nähden tavanomaisia eli jonkin verran kesäkorkeuksia alempana.

Pirkanmaan isoissa pohjavesimuodostumissa vedenkorkeudet ovat Ely-keskuksen mukaan noin 10–40 senttimetriä keskimääräistä alempana ja edelleen pienessä laskussa. Pienemmissä muodostumissa lasku on pysähtynyt ja paikoin vedenkorkeudet ovat lähteneet nousuun. Haihdunnan vähentyessä sade lisää maankosteutta ja pohjavettä alkaa muodostua. Maankosteuden vajaus on kuitenkin vielä niin suuri, että pohjavesitilanteen koheneminen alkaa näkyä vasta joidenkin viikkojen päästä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?