Yrittäjät: Pimeän kaupan ilta ja lempeä sää saivat väen ostoksille ja yrittäjät tyytyväisiksi

Kesään sai uskoa vieläkin

Kun ilta oli vilkkaimillaan, koko kylänraitti oli täynnä kuhinaa. Osuuspankin kakkukahvilta pääsi nauttimaan Sarandan tarjouspizzoista tai Aito Säästöpankin lätyistä.

Onkkaalan yrittäjien perjantainen syystempaus Pimeän kaupan ilta oli menestys. Sen väitteen yrittäjät olivat valmiit allekirjoittamaan heti tuoreeltaan, ja saattoihan sen helposti nähdä:  Rautiassa Katajan grilliliha syötiin loppuun jo alkuillasta, ja Aito Säästöpankin edessä kiemurtava lättyjono pysyi koko ajan yhtä pitkänä, vaikka Kostian Kahlaajien kolme rivakkaa paistajaa työskenteli minkä ehti.

Yhteistapahtumaan, jossa liikkeet pidettiin auki iltayhdeksään asti, osallistui lopulta 19 yrittäjää. Pyrkimyksenä oli tarjota asiakkaille sekä edullisia tarjouksia että pieniä yllätyksiä. Niiden etsiskely tuntui kiinnostavan, ja monen mielestä perjantai-ilta tuntui sopivan kotikylän kauppatapahtumaan.

– Luulen, että perjantai on parempi päivä kuin lauantai. Ihmisillä tuntuu olevan kiinnostusta viipyä, totesi apteekkari Mikko Unkila.

Moni yrittäjä yhtyi hänen mielipiteeseensä. Tapahtumaa pidettiin jopa onnistuneempana kuin kesäkuista Lomakauden avausta, joskin myös säällä oli vaikutusta. Kesäkuun puolivälissä kesään oli pakko uskoa hytisyttävässä pohjoistuulessa – lämpimässä syyskuun illassa kesään sai uskoa yhä.

Yrittäjällä yksi murhe

Ida Östringiä nauratti, kun apteekissa tarjottiin lihapullia ja myytiin kynsilakkoja. Äiti Mia Östring kiitteli monipuolista kauppatapahtumaa.

Mia ja Ida Östring maistoivat apteekin iltapalaa.  Salaatti- ja lihapullatarjoilu apteekissa oli kokonaan uudenlainen elämys. Heidät yllätti myös se, että koko kylä oli täynnä liikettä jo alkuillasta.

– Perjantai on kiva päivä tällaiseen tapahtumaan. Ihmisillä on aikaa kierrellä ja katsella, Mia Östring arveli.

Ritva Marttila Aitoosta tuli keskustaan kauppa-asioille, ja samalla tuli kierrettyä Pimeän kaupan tapahtumaa.

– Tuolta toisesta päästä aloitin, Venlasta ja Veikasta. Ja rautakauppaan kun oli asiaa muutenkin, siellä sai maistaa paistettua possua, olikin oikein hyvää. Ja kukkakimpun ostin, kun mennään vielä tänään syntymäpäiville, hän kertoi.

Hän pysähtyi Helmet-hoitolaan ostoksille ja maistamaan kupillisen rooibos-teetä eli punapensaan lehdistä keitettyä kofeiinitonta yrttijuomaa.

– Ilta tuntuu mukavalta ja vilkkaalta. Hienoa, kun väki liikkuu! Yrittäjällä on vain yksi murhe – että on jumissa omassa liikkeessään – ei pääse itse tuonne muulle kylälle katselemaan, miltä meno näyttää, Helmet-hoitolan Tarja Vaittinen-Rönni hymyili.

Mukava tunnelma tuntui tarttuvan liikkeestä toiseen. Kellään ei ollut kiirettä pois.

– Piti lähteä katsomaan, mitä kylässä on, Leena ja Kimmo Seppälä totesivat poiketessaan Kukkapuoti Eijassa.

Leena Seppälä muistutti, että näkyvyyttä tarvitaan, kun kauppa on muuten ollut hiljentymään päin koko maassa. Kukkakauppias Eija Laakso oli samaa mieltä.

– Huomaa, että tarjoukset kiinnostavat. Ehkä ihmiset huomaavat nyt paremmin, mitä kaikkea täältä läheltä voi saada, hän pohti.

 

Kirkkaat farkut syyspäiviin

Meeri Mäki-Mantila löysi mieleiset farkut.

Meeri Mäki-Mantila löysi vaatetusliike Fiinan Pimeän kaupan tarjousfarkuista mieleisensä, kirkkaan keltaiset.

– Farkkuja etsin ja kirkkaat on hyvät, hän totesi.

Annikki Westmanin mukaan koko perjantaipäivä oli Fiinassa tavallista vilkkaampi. Iltaa kohti kaupanteko vain tiheni, iltaseitsemältä liike oli tupaten täynnä.

– Ihmiset ovat ottaneet tämän hyvin vastaan, Westman totesi tyytyväisenä.

Viereisessä parturi-kampaamo Mervissäkin oli kävijöitä, vaikka kampaamo ei yleensä ole sellainen liike, jossa vain poiketaan pikaisesti.

– Olen kyllä hyvilläni, että lähdin mukaan. Selvästi tällainen yhteistapahtuma kiinnostaa asiakkaita, kampaaja Mervi Teronen pohti.

Kylänraitti hiljeni illan viimeisinä tunteina, mutta ne, joilla liike oli auki yhdeksään asti, olivat tyytyväisiä. Iltakahdeksalta mittari näytti 12 lämpöastetta ja ilma oli tyyni ja kuulas. Ulkotulet ja kynttilälyhdyt valaisivat raittia sieltä täältä.

Pälkäneen Kukkakaupan pihassa Tero Pellikka, Marika Pellikka ja Juha Hippeläinen summasivat päivän kulkua.

– Ilman muuta yhteisiin tapahtumiin pitää lähteä mukaan. Mielestäni yrittäjien yhteishenki on näistä selvästi parantunut, Tero Pellikka arvioi.

Naapurissa Pälkäneen Urheilussa ja Kalastuksessa oltiin samaa mieltä. Bigit ja Jari Salmiselle illan ensimmäinen lyhyt hetki ilman asiakkaita koitti kello 20.20.

– Aivan uskomaton ilta! Meillä on käynyt paljon aivan uusia asiakkaita, muualtakin kuin Pälkäneeltä. Meille tämä sattui vielä tosi hyvään kohtaan, sillä alkusyksy on urheiluliikkeessä kaikkein hiljaisin aika, Jari Salminen kertoi.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?